V.I.P. Club Kerst 2024 (voor leden V.I.P. Club)
OverzichtV.I.P. CLUB KERST 2024 (beschikbaar vanaf begin december)
- 2 x per jaar (voor Kerst & Pasen) 3 speciaal geselecteerde TOPwijnen, inclusief complete wijnbeschrijvingen en een bijbehorend dinerrecept.
- Uitnodiging exclusieve V.I.P. event, voor 2 personen.
- 15% korting op nabestellingen (op de wijnen uit actuele V.I.P. pakket).
- Nog geen lid? Aanmelden en meer info > V.I.P. Club
WIJNEN & RECEPTEN
Brazilië - Pinto Bandeira | Cave Amadeu Brut
- Druivenras: 80% Chardonnay, 20% Pinot Noir
- Proef en ruik: aromas van rijp fruit met hints van perzikbloesem en gedroogde abrikoos. Zacht, mooi uitgebalanceerd met een lange afdronk.
- Lekker bij: schelpdieren, zalm, tonijn, gefrituurde vis en varkensvlees.
- De Chileense landbouwingenieur en wijnmaker Mario Geisse kwam in 1976 naar Brazilië om Moët & Chandon do Brasil te leiden. In de beginjaren realiseerde hij zich dat de zuidelijke regio een groot potentieel had voor het verbouwen van druiven van hoge kwaliteit, vooral voor de productie van mousserende wijnen. Hierop begon hij zijn zoektocht naar de ideale plek om het potentieel van de regio optimaal te benutten. 3 jaar later richtte hij de Geisse Winery op in het onbekende terroir van Pinto Bandeira.
- Met het idee om de ideale kenmerken van de regio Pinto Bandeira optimaal te benutten, koos Geisse ervoor om het backbone-systeem in al zijn wijngaarden te implementeren, waarbij werd gewerkt met gecontroleerde productie-indexen. Deze daad werd beschouwd als een van de mijlpalen van de Braziliaanse wijnbouw in de zoektocht naar kwaliteit, aangezien het de eerste Chardonnay-wijngaard in de regio was.
- Iets meer dan 36 hectare van de wijngaard wordt gebruikt voor de productie, dit is de beste grond, met de essentiële kenmerken voor de teelt van Pinot Noir- en Chardonnay-druiven. Tegenwoordig wordt 100% van de Geisse-wijngaarden in Pinto Bandeira op een eco-efficiënte manier behandeld, zonder gebruik van pesticiden.
Recept bij de Cave Amadeu: Viskoekjes van zalm (4 personen)
- Een klassieker met een moderne twist. Door super-fijngesneden citroengras te gebruiken, krijgen de viskoekjes een frisse smaak en aroma.
- Ingrediënten: 360 gram zalm (liefst wilde), 400 gram aardappel, kruimig, 70 gram boter, 4 gram peterselie, fijngehakt, 1 citroengras, fijngehakt, citroenrasp van 1 citroen, 1 teen knoflook, geraspt, 1 rode peper, fijngehakt, naar behoefte bloem / ei / panko / zout en peper.
- Bereiding: Stoom de zalm in 6 minuten gaar en pluk de zalm. Breng ondertussen de aardappels aan de kook in 20 minuten. Pel vervolgens de schil er af en druk de aardappels door een bolzeef tot 'aardappel a la neige'. Meng de aardappel met de boter en breng op smaak met zout en peper. Meng nu de aardappelpuree met de gegaarde en geplukte zalm, peterselie, citroengras, citroenrasp, knoflook en rode peper. Breng eventueel nog extra op smaak met peper en zout. Vorm in de gewenste maat en koel volledig terug. Paneer de viskoekjes door ze achtereenvolgens door de bloem, ei en panko te halen. Frituur tot de viskoekjes goudbruin zijn. Serveer direct. Lekker met een beetje zelfgemaakte mayonaise.
Azerbeidzjan – Savalan Valley | Aspi Winery – Sauvignon Blanc
- Druivenras: Sauvignon Blanc
- Proef en ruik: Heerlijke geuren van fris citrusfruit, limoen, grapefruit, maar ook wat passievruchten, groene appeltjes en witte perzik. Heerlijk fris en aromatisch.
- Lekker bij: als aperitief, bij visgerechten met verse kruiden, salade met avocado en garnaaltjes, Grieke salade, kip-limoen spiesjes.
- In de Kaukasus (Georgie, Azerbeijdjan, Armenie) wordt al meer dan 7000 jaar wijn gemaakt en is daarmee het oudst bekende wijngebied ter wereld. Savalan is eigenlijk een soort Canyon in de uitlopers van het gebergte en Aspi Winery is hier een jaar of 15 geleden gestart met een zeer moderne winery. In samenwerking met Italiaanse 'flying winemakers' worden hier uitstekende wijnen gemaakt. In het land zelf draait veel, zo niet alles, om eten en drinken. Rijk gevulde tafels met verse kruiden, warme broden, verse baba ganush, verse vis, grote stukken gegrild vlees....Daar passen deze wijnen werkelijk uitstekend bij.
Recept bij de Sauvignon Blanc: Limoen Chili Kip Spiesjes (4 personen)
- Deze limoen chili kip spiesjes zijn lekker fris en een tikkeltje pittig.
- Ingrediënten: 600 gram Kipfilet, 2 Limoenen, 100 milliliter Sweet Chilisaus, 2 theelepels Chilipoeder, 2 theelepels Paprikapoeder, 8 houten prikkers.
- Bereiding: Snijd de kipfilet in blokjes en doe deze in een grote kom. Pers dan de twee limoenen uit en rasp van 1 limoen de schil. Doe het sap, rasp, sweet chilisaus en kruiden in een kommetje. Meng alles goed door elkaar en giet dit vervolgens over de kipfilet blokjes. Roer alles goed door en bewaar de kipfilet een uurtje in de koelkast zodat de smaken erin kunnen trekken. Bewaar wel nog wat limoenrasp van de andere limoen, als garnering na het grillen. Maak 8 spiesjes van de kipfilet. Leg ze dan op de barbecue (of grillpan) en grill ze mooi goudbruin en gaar. Smeer nog wat extra sweet chilisaus over de kip spiesjes met een kwastje of een theelepel. Verdeel als laatste het overige limoenrasp over de kip. Lekker om te combineren met een frisse salade of een groene groente naar keuze.
Azerbeidzjan – Savalan Valley | Aspi Winery – Alicante Bouschet
- Druivenras: Alicante Bouschet, gerijpt in Franse eikenhouten vaatjes. Van origine is dit een kruising tussen Grenache & Petit Bouschet. De wijn is nogal donker van kleur, dat komt omdat het vruchtvlees als een van de weinige druivenrassen donker van kleur is, ook wel Teinturier genoemd.
- Proef en ruik: pittig rood bosfruit, bramen, rode bessen, specerijen, peper, eikenhout, donkere chocolade, gedroogd fruit. Stevig, kruidig, mooi droog en fraaie balans.
- Lekker bij: stevig rood vlees, rendang, lamsbout, oude brokkelkaas.
Recept bij de Alicante Bouschet: Klassiek gegaarde lamsbout (4 personen)
- Het langzaam garen van lamsbout zorgt voor een mooi zacht eindresultaat. Vol van smaak doordat de aromaten uit de vloeistof in het vlees zijn getrokken.
- Ingrediënten: 0.75 kg lamsbout met bot, 75 gram boter, 50 gram ui in blokjes, 75 gram bleekselderij in blokjes, 75 gram knolselderij in blokjes, 75 gram wortel in blokjes, 2 tenen knoflook, 1.5 takjes rozemarijn, 3 takjes tijm, 375 ml rode wijn, 375 ml lamsfond, naar behoefte zout en peper.
- Bereiding: Snijd het vlees van de lamsbout tot de helft van het bot en vouw over elkaar. Bind het stuk vlees op met opbindtouw. Braad het vlees aan met olie in een pan zorg ervoor dat het vlees mooi egaal bruin is aan alle kanten. Doe de boter in de pan en giet de gesmolten boter meermaals over het stuk vlees. Haal het vlees uit de pan. Stoof de ui, bleekselderij, knolselderij, wortel, knoflook en kruiden in de zelfde pan, blus af met rode wijn en damp in. Voeg de lamsfond toe, als de rode wijn tot ongeveer de helft gereduceerd is. Laat het vlees 3 uur op laag vuur stoven met de deksel op de pan. Zorg ervoor dat de temperatuur ongeveer rond de 85°C blijft. Het vlees is gaar als het vlees van het bot is af te plukken. Breng op smaak met zout en peper. Lekker met dikke frites of aardappelpuree en een groene salade.