Biodynamisch
Italië : Lunaria Montepulciano d'Abruzzo Coste di Moro
OverzichtItalië – Terre di Chieti | Lunaria – Coste di Moro Montepulciano d’Abruzzo
- Druivenras: Montepulciano d'Abruzzo
- Proef en ruik: donkere kersen, bramen, pruimen, pittig en kruidig met een zachte ‘finale’.
- Lekker bij: biefstuk met rode wijnsaus, gegrild roodvlees, gedroogde ham, gedroogde worstjes, oudere kazen, maar gewoon zo zonder eten erbij is het ook al genieten.
- De druiven groeien in Orsogna 440 meter boven zeeniveau – 16 km van de Adriatische Zee en 16 km van de Maiella. Gecultiveerd als Abruzzo-zonwering of pergola, de groeimethode die vooral de wijnstok herstelt naar zijn natuurlijke vegetatieve ontwikkeling. Op een horizontaal draad dak, groeit de wijnstok harmonieus en natuurlijk en nemen de bladeren wind en zon op. Teeltvorm die niet gemechaniseerd kan worden en daardoor gekoppeld is aan handwerk en ervaring van de wijnmaker. Spontane fermentatie werkt met wat de natuur elk jaar te bieden heeft en vertrouwt op de kracht en gezondheid van het gebied en de wijngaard om druiven te verkrijgen die rijk zijn aan gisten die essentieel zijn voor de gisting in de kelder. De spontane gisting van wijnen is de fundamentele voorwaarde voor het creëren van een wijn die in staat is de authentieke smaken van een gebied te herstellen.