Bio
Hongarije – Pecs | Hegyem – Zöld Veltlini bio
OverzichtHongarije – Pecs | Hegyem – Zöld Veltlini bio
- Druivenras: Zöld Veltlini/ Grüner Veltliner
- Proef en ruik: prettige kruidigheid, citrus, pepertje, grapefruit, iets groens. Mooi gelaagd, geeft telkens andere geuren als de wijn enige tijd open is. Wat vollere stijl, 1/3 heeft lagering op hout gehad. Verfijnde wijn, goede lengte.
- Lekker bij: wit vlees, schaal- en schelpdieren, gevogelte, Caesar salade, etc. Mag allemaal wel wat hoger op smaak, kan de wijn prima hebben.
- Nederlands eigenaresse en wijnmaakster Cisca Ansem over het wijngoed Hegyem:
- De heuvels rondom het dorp Gyümölcsény zijn prachtig. Een aantal kleine verwaarloosde wijngaarden vroeg om herstel in oude glorie en ik wist meteen dat ik dat wilde doen. “De plek heeft mij gekozen”.
- Op deze paradijselijke plek maak ik mijn droom waar: samen met mensen uit het dorp ontwikkel en exploiteer ik het wijngoed Hegyem, Hongaars voor ‘mijn berg’.
- In 2005 zijn we gestart met ongeveer een halve hectare grond die bijna voor de helft beplant was met rode en witte druivenstokken. Sinds het begin werken we biologisch en inmiddels is 1,2 hectare beplant en in productie. De opbrengst van de ranken neemt jaar na jaar toe, maar we houden de kwaliteit van de druiven nauwlettend in de gaten. Kwaliteit gaat bij ons voor kwantiteit.
- We zijn nu met een vast team van 2 mensen en in het seizoen werken los-vast nog een paar mensen mee. We beheren samen de wijngaarden en de wijnmakerij. Csabá doet het werk in de wijngaard en zorgt voor de wijnen in de kelder en Cisca is de wijnmaakster en maakt de belangrijke keuzes in de kelder en in de wijngaard.
- Onze wijnen worden ambachtelijk gemaakt met moderne kennis en technieken. Onze filosofie is om wijnen te maken waarbij we de wijn in het wordingsproces volgen en we de wijn zoveel mogelijk zonder extra ingrepen tot hun expressie willen laten komen. We gebruiken minimaal sulfiet, we doen dat op een slimme manier zodat we de totale hoeveelheid zo laag mogelijk houden. We zitten doorgaans op de helft van de norm voor biologische wijnen. Daarnaast zijn onze wijnen Vegan omdat we tijdens het proces van wijn maken uitsluitend werken met producten van plantaardige oorsprong.