Algerije: Mont d’Ihrane Rouge
OverzichtAlgerije - Montagne des Lions | Société des Grands Crus de l'Ouest - Mont d’Ihrane
- Druivenrassen: Carignan en Cinsault
- Proef en ruik: Levendig, lenig en energiek rood fruit. Kersen, bessen, pruimen, een snufje specerij uit de je ne sais quoi hoek. Zondoorstoofd fruit, kruidig, zoethout, mediterraan. Zachte dronk, karamel, kruidig, zeer aangenaam.
- Lekker bij: Heerlijk bij merguez van lam of kalkoen, gegrilde vleesgerechten, klassieke Noord-Afrikaanse couscous en dan lekker hoog op smaak, gevogelte, of zo en dan licht gekoeld.
- In 2001 richtte Rachid Hamamouche de Société des Grands Crus de l'Ouest (SGCO) op. SGCO is gevestigd in de noordwestelijk gelegen Algerijnse stad Oran. Doel van SGCO is om eigen topwijnen te produceren en de Algerijnse wijn nationaal en internationaal op een hoger kwaliteitsniveau positioneren. Dit doet SGCO samen met een team van wijnliefhebbers en experts waaronder oenologe Anissa Djani. Sinds de oprichting is SGCO uitgegroeid tot de grootste private wijnproducent in Algerije. De Montagne des Lions ligt in de wijnstreek Coteaux de Mascara. Deze bevindt zich 90 km ten zuidoosten van de stad Oran op de Mont Bénichougrane, tussen 650 en 950 meter boven zeeniveau. De bodem is kleiachtig en zanderig. De wijnen van deze regio staan bekend om hun diepte en typische aroma's. Veel gebruikte druivenrassen in deze wijnstreek zijn grenache, cinsault en carignan. Ooit was het “gebruikelijk” om lichtgekleurde Bourgogne wat meer uitstraling te geven door de wijn wat “bij te kleuren” met wat vollere wijn. Deze diepgekleurde wijn kwam uit Algerije.
Recept: Kip met chorizo, saffraan en couscous (4 pers.)
Benodigdheden: 1 braadzak, 3 - 4 kippendijen zonder bot, 1 klein chorizo worstje, 3 el. couscous, 1 el. dragon, 1 el. peterselie, 1 el. bieslook, 300 ml. witte wijn, 8 draadjes saffraan, olijfolie, 1 citroen of limoen, zout en peper.
Bereiding: Marineer de kippendijen met peper, zout, citroensap en olijfolie. Breng de wijn aan de kook met de saffraan en laat 1 nacht trekken. Snijd alle groene kruiden fijn. Snijd de chorizo in brunoise (kleine dobbelsteentjes). Leg de couscous op de bodem van de braadzak. Strooi daar overheen de groene kruiden en de chorizo. Leg daarboven op de gemarineerde kippendijen. Giet de wijn erbij en leg er een paar schijfjes citroen in. Maak de zak goed dicht en gaar in een oven van 170°C voor ongeveer 35 minuten. Serveren met een groene salade met feta.