Spanje: Serra da Estrela Albariño Rias Baixas
OverzichtSerra da Estrela - Albariño Rias Baixas Galicia
- Druivenras: Albariño
- Proef en ruik volop fris steenfruit als perzik, abrikoos, naast rijp citrusfruit,limoen, ananas, gele appel en wat kruiden. De afdronk is fris maar tevens heerlijk zacht en rond. Mineralig, ziltig, spannend.
- Lekker bij schaal- en schelpdieren, gegrilde inktvis, gefrituurde calamares, zeevis,zalmachtigen, tortilla, mild gekruide Vietnamese gerechten.
- Rías Baixas is een gebied geleden in Noord-West Spanje. Invloeden van de Atlantische Oceaan maken dit tot een heel ander Spanje dan je wellcht gewend bent. Fjorden (Rias) die zich uistrekken in het land. En het heet niet voor niets Galicië, Gallische en Keltische invloeden zijn volop aanwezig en merkbaar bij de diverse volksfeesten. De Albariño druif heeft zich ontpopt tot een waar succesnummer. En de wijnen doen het uitstekend bij alles wat hier uit de zee komt...Het wijnhuis bevindt zich in de Salnés-vallei, nabij de stad Meis, het hart van de regio. De wijngaarden zijn gemiddeld 20 tot 80 jaar oud. Het klimaat kenmerkt zich door zeer milde temperaturen gedurende het hele jaar en over neerslag geen zorgen, dat is er voldoende.
- James Suckling - 92 punten
Recept: Vietnamese salade van pomelo, pinda’s en garnalen.
Ingrediënten: 16-20 rauwe tijgergarnalen of grote gamba’s, gepeld, 1 pomelo (of milde / niet bittere grapefruit), schoon & gepeld, 1 wortel, in hele dunne reepjes, 1 kleine komkommer, geschild, zonder zaadjes, in dunne reepjes, 1 groene (serrano)peper, in flinterdunne reepjes, 2 el geroosterde pinda’s, grof gehakt, sap van ½ limoen, 3 el vissaus, olie om te grillen, 1 bosje basilicum, de blaadjes, in stukjes gescheurd, 1 bosje koriander, fijn gehakt. Voor de marinade: 2 el vissaus, 2 el sojasaus (Kikkoman), 1 el arachideolie, 1 sjalotje fijngehakt, 1 teentje knoflook geperst, 2 tl (ruwe) rietsuiker.
Bereiding: Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom. Voeg de garnalen toe, schep ze goed om en laat 30 minuten marineren. Neem een mooie saladeschaal en leg de komkommer- en wortelreepjes, de pomelo , de peper en de pindastukjes erin. Voeg het limoensap en de vissaus toe en schep alles goed om. Bak de garnalen in een grillpan of op een rooster in de oven 2 tot 3 minuten. Voeg de gegrilde garnalen en de verse kruiden aan de salade toe en serveer direct.