Bio
V.I.P. Club Pasen 2024
OverzichtExclusief aanbod voor V.I.P. leden:
- 2 x per jaar (voor Kerst & Pasen) 3 speciaal geselecteerde TOPwijnen, inclusief wijnbeschrijvingen en een bijbehorend dinerrecept
- 15% korting op nabestellingen
- Uitnodiging exclusieve V.I.P. avond, voor 2 personen
V.I.P. Club Pasen 2024
Pénedès | Sergi Colet - Vatua! Extra Brut * Bio
- Druivenrassen: Moscatel, Gewurztraminer, Parellada. De wijn rijpte 24 maanden 'sur lie' (reserva).
- Proef en ruik limoen, voorjaarsbloemen, groene appeltjes, verse kruiden. Zeer fijne, zuivere bubbel en mousse. Fris, droog, zeer doordrinkbaar.
- Lekker bij frisse kazen, verse oesters, makreelsalade, Thaise vegetarische gele curry.
- DGH (De Grote Hamersma): door Harald Hamersma met een 9 gewaardeerd"Vatua! 'Verrassing' in het Catalaans. Zodoende geen mainstreambelletje. Druivig maar droog. Mild appelig. Zacht gistig. Geruststellend verfijnd en fris ondanks de moscatel en gewürztraminer-inbreng. Bloesemend en een zuchtje jasmijnthee, honingspatje en een knipoogje exotique dat even kiekeboe speelt."
Amuse: mousse van makreel & zeewiersalade (4 personen)
- Ingredienten: 200 g gerookte makreel, 1/2 bakje zeewiersalade, 1 el mayonaise, 125 ml crème fraîche, scheutje vers citroensap, bosje platte peterselie (zonder takjes), 1 el dille, 1 tl sambal, 150 g komkommer - zonder zaadlijsten, 35 g bleekselderij, snufje chilipoeder, paprikapoeder (gerookt).
- Bereiding: Maak de makreel schoon, vel en graat verwijderen. Pureer het in een hoge kom samen met mayonaise, crème fraîche, citroensap, de kruiden en sambal tot een mooie gladde mousse. Proef en voeg zo nodig extra sambal toe. Snijd de komkommer en bleekselderij fijn. Vul de glaasjes netjes (bijv met een spuitzak). Maak laagjes van mousse afgewisseld met de fijngesneden crunchy groenten en zeewier. Eindig met een beetje groente en wat zeewier en een klein snufje gerookt paprikapoeder en garneer met wat overgebleven fijngesneden dilletoppen Zet koel weg en serveer koud met een lepeltje. Lekker met geroosterd brood en natuurlijk een glaasje Vatua! Bon appetit!
Montsant | Bell Cross - 'La Figaflor'
- Druivenrassen: Garnacha Blanca, 4 maanden sur lie gerijpt.
- Proef en ruik een uitbundige en frisse wijn, zacht en loepzuiver, grapefruit, lime, witte bloemen. Verfrissend en uitnodigend.
- Lekker bij diverse visgerechten, schaal- en schelpdieren, elegante pasta’s, risotto.
- Aan het eind van de dag komen ze bij Bell Cros bij onder een gigantische vijgenboom 'La Figaflor' samen om het glas te heffen. La Figaflor is bij uitstek de wijn die daarvoor geschikt is.
- DGH (De Grote Hamersma): door Harald Hamersma met een 9- gewaardeerd "Kijk aan, daar hebben we er weer eens eentje. Of beter gezegd: twee. Het Zweedse echtpaar Ann & Peter Skoglund had hun bedrijf verkocht, overwoog met een deel van de centjes een buitenhuis te kopen in de buurt van het door hen zo geliefde Barcelona om te eindigen met de acquisitie van een wijndomein. Het motto 'Weet je hoe je een klein fortuin maken in de wijnindustrie? Dan moet je met een groot fortuin beginnen,' was hen waarschijnlijk onbekend. Enfin, de zaken voortvarend aangepakt. Ze werden met open armen ontvangen door de gemeenschap, vooral toen deze zag dat ze een en ander serieus namen door wijnmaker Joan Asens aan zich te verbinden. Een man met de bijnaam 'Crac', grofweg te vertalen als genie, een status die Asens onderstreepte met zijn uitverkiezing tot wijnmaker van het jaar in Catalonië. En, werpt zulks nou een beetje zijn vruchten af? Zeker als het gaat om het resultaat van deze met deze hand geplukte garnacha blanca. Sappig en voor zo'n vaak toch wat brave druif niet schromend om zich nadrukkelijk te presenteren. Er is sap. Er is pit & drive. Er verschijnt grapefruit aan den einder, er kan een kruisje achter kruisbessen nota bene, er is een bewijs van anijs en zonnige kruiderij en er pinkelen tinkelende zuren. "
Recept: Gegrilde courgetterolletjes (4 personen)
- Ingrediënten: 2 courgettes, 600 gr verse spinazie, 3 teentjes verse knoflook, 1 citroen (schil), 100 gr geraspte oudere kaas, 250 g ricotta, 150 gr mozzarellabolletjes, 800 gr tomatenblokjes, 2 takjes tijm, 2 takjes rozemarijn, 1 bosje basilicum, 2 el pijnboompitten, olijfolie, nootmuskaat, peper, zout.
- Bereiding: Verwarm de oven voor op 220°C. Zet een wokpan op het vuur met wat olijfolie en laat er de geperste knoflook zachtjes in stoven. Voeg de tomatenblokjes toe, de takjes tijm en rozemarijn. Laat ca 20 minuten sudderen op een laag vuurtje. Hak de spinazie grof en laat in delen slinken in olijfolie. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Laat uitlekken. Roer de ricotta los wat geraspte citroenschil, geraspte kaas, spinazie, zout en peper. Snijd de courgetten met een dunschiller in lange smalle stroken van ongeveer 3 mm dik, zonder de zaadlijst. Schep de knoflook-tomatensaus in een ovenschaal. Neem de plakjes courgette, lepel er wat van het kaas-spinaziemengsel op en rol op. Schik ze in de ovenschaal in de tomatensaus. Verdeel er de mozzarellabolletjes over, bestrooi met de pijnboompitten en plaats 25 minuten in de oven. Garneer met blaadjes verse basilicum. Lekker met rijst of verse pasta.
Ribera del Duero | Bodegas Marta Maté - Viñas del Lago *Bio
- Druivenrassen: Tempranillo, Garnacha, Albillo.
- Proef en ruik geuren en smaken van zwoel rood en zwart fruit als bramen, pruimen en donkere kersen. Mooi pittig en zacht door de rijping op eikenhouten vaten. Zeer elegant en toch vol van smaak, heerlijk doordrinkbaar.
- Lekker bij vegetarische quiche, pasta met gegrilde groenten, gegrilde worstjes, beef Wellington.
- Van de bezochte 181 bodega’s die Tim Atkins voor zijn jaarlijkse beroemde Ribera del Duero rapport bezocht, is Marta Maté verkozen tot Winemaker of the Year!
- DGH (De Grote Hamersma): door Harald Hamersma met een 9 gewaardeerd "Blend met de onalledaagse albillo, een nota bene witte Spaanse druif die bekend staat als ‘vlak, neutraal en niet bepaald inspirerend’. Vaak dient ie als grondstof voor brandy. Of verdwijnt ie in de literpakken van de wijnfabrieken. Soms echter bekommert een wijnmaker zich om zo’n bleekneusje. Heel af en toe is dat zelfs een hele goede. Zoals die van Bodegas Marta Maté. Hij stelde 'm voor aan blauwe regiogenoten tempranillo en garnacha. En dan ontstaat er - in ieder geval bij deze Viña del Lago - iets heel bijzonders. Volle kersen, onthaarde frambozen, sappige pruimen, lichte specerij, spoortje zoet, doordrinkzuren. Dik, rijp, zwoel en peperig sap. Gul, weldadig en breed uitpakkend. Zuiver en schoon. En tot doordrinken aanzettend. En dat doen we zonder morren."
Papillotes de poulet (4 personen)
- Ingrediënten: 4 mooie kipfilets, 500 gr krielaardappeltjes, 2 wortelen, 2 prei, 2 el fijngehakte peterselie, 2 el fijngehakte dragon, 100 ml witte wijn, 100 ml kookroom, franse mosterd, olijfolie, chilivlokken, peper, zout.
- Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de aardappeltjes met olijfolie, peper en zout. Doe ze in een ovenschotel en laat ca 30 minuten gaar worden in de oven. Verdeel de kipfilets over 4 vellen aluminiumfolie. Schil de wortelen en spoel de prei. Snijd ze à la julienne. Meng met de helft van de peterselie en dragon. Verdeel over de kip. Kruid met enkele chilivlokken, peper en zout. Vouw de folie gedeeltelijk tot papillotes , maar laat bovenaan nog open. Meng de room met de wijn en 1 tl franse mosterd. Verdeel over de pakketjes en sluit ze nu helemaal. Leg ze 15 à 20 minuten in de oven of tot de kip gaar is. Bestrooi de aardappeltjes met de rest van de groene kruiden en geniet!