Bulgarije: Lovico – Craftman Selection
OverzichtDonau vallei | Lovico – Craftman Selection
- Druivenrassen: Chardonnay & Riesling
- Proef en ruik: helder en levendig, bleekgeel met een mooie groenige vleug. Fris, mild. subtiele bloemige tonen. Medium body, goed in balans, mooie zuren. Frisse, droge smaak met sappige en kruidige indrukken van appels en bloemen. Lange en verfrissende afdronk met fruitige indrukken.
- Lekker bij: Antipasti, asperges, carpaccio (tonijn), kipsalade, kreeft, mosselen, pasta salade, pasta met schelpdieren, pasta met groenten, rode snapper, zalm, sashimi, coquilles, garnalen, sushi, zwaardvis, Thais, tonijn. Kazen: Blue Castello, geitenkaas, Gruyère, pittige Cheddar.
- Lovico is ontstaan in 1909 als coöperatie. Na de nationalisatie in 1952 lag de focus op kwantiteit. Eind 1991 is de coöperatie in ere hersteld en wordt de focus verlegd naar kwaliteit. Lovico beschikt over ongeveer 300 hectare wijngaarden rond het dorpje Suhindol. Dat ligt in het Noorden van Bulgarije, niet al te ver van de Donau. De regio hoort geologisch bij de 'Donau vlakte' die doorloopt tot ver in Hongarije. De grond onder de wijngaarden bevat leem en carbonaten onder een laag van zwarte aarde en klei. Bulgarije heeft een rijke geschiedenis en is maar liefst drieduizend jaar bekend met de traditie van wijnbouw. Het zijn de Thraciërs geweest die vanaf de 9e eeuw voor Chr. wijnbouw naar Bulgarije brachten. Het blijkt uit de talrijke opgravingen die aantonen dat wijn een belangrijke rol speelde in het leven van de Thraciërs. In die tijd betaalde men zelfs met munten die druiventrossen afbeeldden. De Thraciërs legden massaal wijngaarden aan in Bulgarije, introduceerden nieuwe landbouwtechnieken en ontwikkelden zelfs speciale instrumenten voor het werken in de wijngaard en vinificatie. Thracië, de regio die later de kern van het huidige Bulgarije zou worden, was het toneel van de eerste feesten ter ere van Dionysos (de Thracische Bacchus) en ten ere van de wijn.