V.I.P. Club Kerst 2023

Artikel 2 van 5
Overzicht

V.I.P. CLUB KERST 2023 (beschikbaar vanaf begin december)

  • 2 x per jaar (voor Kerst & Pasen) 3 speciaal geselecteerde TOPwijnen, inclusief complete wijnbeschrijvingen en een bijbehorend dinerrecept​.

  • Uitnodiging exclusieve V.I.P. avond, voor 2 personen.

  • 15% korting op nabestellingen (op de wijnen uit actuele V.I.P. pakket).

WIJNEN & RECEPTEN 

Kroatië - Istrië | Medea - Brut

  • Druivenras: Malvasia

  • Proef en ruik: Deze licht groenige wijn heeft mooie gist aroma’s in de neus. Daarna volgende smaken en aroma’s van mineralen, appel en peer. De wijn heeft mooie zuren en een hele fijne mousse met hele fijne pareltjes. De afdronk is lang en zacht wat deze wijn een heerlijk eetlustopwekkend aperitief maakt.

  • Lekker bij: Medea brut is een heerlijk verfrissend aperitief maar kan ook mooi schonend werken halverwege een menu. Verder past de wijn goed bij (groene) asperges en schelpdieren maar past ook goed bij een lekker hammetje of een kipburger.

  • Deze mousserende wijn is gemaakt volgens de charmat methode. De druiven zijn half augustus met de hand geplukt en na een fermentatie onder gecontroleerde omstandigheden bij 13°C rijpt de wijn gedurende drie maanden op de gist (sur lie-methode), gevolgd door botteling. Wijnhuis Medea is gelegen in het dorp Vodnjan in istrië. Het ligt net ten noorden van de bekende stad Pula tegenover een klein stationnetje. Je kunt er dus vanuit Pula met de trein naartoe voor een proeverij. Het bedrijf is voortgekomen uit de coöperatie Agroprodukt Vodnjan. In de jaren ’90 is het wijnhuis geprivatiseerd en sinds 2005 heet het wijnhuis Medea, vernoemd naar tovenares en godendochter Medea uit de Griekse mythologie. Medea is met 60 hectare wijngaarden en 40 hectare olijvengaarden het op één na grootste wijnhuis van Istrië. De druivenstokken staan op rijke rode grond. Er heerst een mediterraans klimaat in de wijngaarden met warme en droge zomers en een gemiddelde van 2.400 zonuren per jaar. De winters zijn mild en aangenaam en er valt zelden sneeuw.

  • Prijs per fles: €15,75

Coquilles met matcha-venkelcrème, zeekraal, spinazie en amandelschaafsel

Dit is echt een recept dat is geschreven voor de malvazija. Alle afzonderlijk onderdelen van het gerecht passen bij de malvazija. Maar alle losse onderdelen samen maken het een zeer aangenaam geheel dat in zijn totaliteit ook perfect past bij de malvazija.

Ingrediënten voor 4 personen: 1 flinke knol venkel, 2 sjalotjes, scheut melk, 2 theelepels matcha poeder (groene thee), 2 theelepels yuzu sap (verkrijgbaar in flesjes bij de toko), olijfolie, peper en zout,12 verse coquilles, klontje roomboter, 100 gram zeekraal, 200 gram verse spinazie, 20 gram amandelschaafsel

Bereiding: Snipper de sjalot en snij de venkel in stukjes. Laat in een kleine wok of bakpan wat olijfolie heet worden. Bak hierin de sjalot en de venkel. Na een paar minuten mag er een scheut melk bij. Laat alles mooi zacht worden. Schep alles vervolgens over in de blender. Maal het fijn totdat een mooie crème ontstaat. Mocht het nog te dik zijn kun je een extra scheutje melk toevoegen. Giet het mengsel daarna in een kleine sauspan. Voeg een volle theelepel matcha poeder en een theelepel yuzu sap toe. Roer dit goed door en breng de crème verder op smaak met peper en zout. Rooster daarna het amandelschaafsel in een droge koekenpan tot het mooi lichtbruin gekleurd is. Doe dit met aandacht en hussel het schaafsel continu om verbranden te voorkomen. Gebruik vervolgens de koekenpan of wok voor de spinazie. Laat dus weer een beetje olijfolie heet worden en bak in een paar minuten de verse spinazie onder voortdurend omscheppen totdat alles is geslonken. Breng het op smaak met peper en zout. Neem het uit de pan en zet het apart. Laat nu een klontje boter heet worden in een koekenpan. Als de boter goed heet is leg je de coquilles er met de platte kant in. Laat ze vervolgens op dezelfde kant op hoog vuur bakken. Bestrooi ze met een klein beetje peper en zout. Na 2,5 minuut mag je ze omkeren. Bak ze dan vervolgens nog 2,5 minuut op de andere kant. Tijdens de laatste minuut mag je de zeekraal bij de pan ingooien. Neem daarna alles direct uit de pan. 
Neem vervolgens een ruim bord. Dresseer daar de matcha-venkelcrème op. Vervolgens kun je de (uitgelekte) spinazie eroverheen leggen. Daarbovenop komen de coquilles met de zeekraal. Maak het af met het amandelschaafsel.

Kroatië - Istrië | Kabola - Malvazija bio

  • Druivenras: Istarska Malvazija

  • Proef en ruik: Malvazija is helder groengeel van kleur. De wijn heeft een geur van mineralen, acaciabloemen, limoenschil en muntblaadjes. Je ruikt zelfs toast in de secundaire aromas. De wijn is medium bodied, droog, strak en fris maar toch zwoel met een aangename mineraliteit. De smaak kenmerkt zich vooral door rijpe appel, abrikozen en vlierbloesem. De wijn is spatzuiver, uitstekend in balans en harmonieus. Bij de afdronk verschijnt een perziknoot.

  • Lekker bij: Pasta met lichte sauzen, pasta gerechten met vlees of vis, risotto met scampi of garnalen, paddenstoelenrisotto, delicate witte vis, schelpdieren, kip in romige sauzen, gegrilde groenten en Japans eten.

  • Deze wijn is een van de mooiste gastronomische witte wijnen uit Istrië. De Istarska Malvazija is de belangrijkste druif op het schriereiland Istrië in het noordwesten van Kroatië. Met negen procent van de totale productie is dit het op één na belangrijkste druivenras van het land. Dit wijnhuis is gelegen aan de noordwestelijke kant van het schiereiland Istrië, op een hoogte van 275m boven de zeespiegel. Een prachtig uitzicht strekt zich uit van de Alpen en de Dolomieten aan de ene kant, naar het panorama van weelderige ongerepte natuur en prachtige zee aan de andere kant. De wijngaarden liggen op de heuvels Stancija en Kanedolo, in de buurt van het dorp Momjan. De bodem bestaat voornamelijk uit klei en is rijk aan mergel wat de wijnen hun karakteristieke lokale identiteit geeft. Het wijnhuis is een familiebedrijf en bestaat sinds 1881. Sinds 2009 werkt men biologisch. Ze waren dan ook het eerste wijnhuis met een Eko-certificaat in Istrië. Ze zijn zeer gericht op kwaliteit. Pas als de wijn klaar is om gedronken te worden verlaat hij het wijnhuis. Volgens wijnmaker en eigenaar Marino Markežić “werd geen grote wijn ooit gemaakt zonder goede druiven”. Marino vertelt verder: “we leven zoals mijn ouders en voorouders. Dat betekent dat we bij Kabola werken zonder pesticiden en met authentieke druivenrassen als de Istarska malvazija en de Teran”.

  • Prijs per fles: € 18,95

Limoengarnalen met parelcouscous, groene kruiden en amandelschaafsel 

Kabola Malvazija: daar wilden we een mooi gerechtje bij hebben. Bij deze limoengarnalen met parelcouscous, groene kruiden en amandelschaafsel wordt de wijn zo fris dat hij bijna frizzante voelt in je mond.

Ingrediënten voor 4 personen:  600 gram grote garnalen, 200 gram parelcouscous tricolore, 4 limoenenm, 8 eetlepels amandelschaafsel, 400 gram bimi, 4 teentjes knoflook, 1 prei, 10 takjes verse dille, 10 takjes verse platte peterselie, olijfolie, zwarte peper, zout.

Bereidingswijze: Boen 2 limoenen goed schoon met heet water. Zorg dat alle restjes was eraf zijn. Droog de limoenen daarna goed af en rasp de schil van de limoen met de fijnste rasp. Pers daarna de limoen uit.
Leg de garnalen in een schaal en voeg daaraan toe het limoensap, twee volle theelepels limoenrasp, twee gehakte teentjes knoflook een beetje zout en zwarte peper uit de molen. Schep dit goed om en laat dit even marineren tot gebruik. Zet ondertussen een pan met water zonder zout op. Zodra het kookt kun je de parelcouscous hierin koken tot het net beetgaar is. Giet het onmiddellijk af en spoel het koud. Zet ook dit weg tot gebruik. Neem een klein koekenpannetje of wokje en bruneer hierin het amandelschaafsel (gebruik geen olie maar een droge pan). Doe dit op laag vuur en onder voortdurend omschudden om aanbranden te voorkomen. Zorg dat het schaafsel mooi bruin gekleurd is maar in geen geval zwart is geworden. Neem nu een grote hapjespan. Laat hierin wat olie heet worden. Bak de bimi’s hier in ongeveer vijf minuten beetgaar in. Besprenkel ze met wat peper en zout. Schep ze daarna uit de pan en zet weg tot gebruik. Ondertussen heb je de halve prei kunnen wassen en julienne kunnen snijden en de peterselie en dille gehakt. Gebruik dezelfde hapjespan nu voor de rest van je gerecht. Voeg nog een beetje olie toe en bak heel kort de prei tot het een beetje glazig is. Voeg dan de gemarineerde garnalen toe inclusief het limoensap. Schep dit snel om op hoog vuur tot de garnalen gaar zijn. Voeg dan de gehakte dille en peterselie toe. Zet het vuur uit en schep de gekookte parelcouscous door het gerecht. Schep dit mengsel op de borden, maar hou een paar garnalen apart. Drapeer daar de bimi’s bovenop en maak af met een paar garnalen, amandelschaafsel en een partje limoen.

 

Kroatië - Slavonië | Feravino - Miraz Frankovka

  • Druivenras: Frankovka, beter bekend als Blaufränkisch

  • Proef en ruik: een rijke, krachtige intens geconcentreerde wijn. Hij heeft een robijnrode kleur met paarse glans. De wijn is modern van stijl, vol en warm met aanwezige maar niet overheersende tannine en fijne kruidigheid. De intensieve en verleidelijke smaak wordt gedomineerd door kersen en pure chocolade met subtiele fruitigheid van frambozen en zoete specerijen tussendoor. De afdronk is lang met een vleugje vanille.

  • Lekker bij: Deze wijn is een uitstekende keuze bij wild, koeien- en geitenkaas, barbecuegerechten, lamsvlees, (wild)stoofschotels en steaks.

  • De wijn heeft een gouden medaille gekregen bij Mundus Vini in 2023 en heeft bij Decanter in Londen de hoogste score behaald (94 punten) van een Frankovka- of Blaufränkisch wijn ooit. Ook eerdere jaargangen van deze wijn zijn alom bejubeld door diverse critici. Zo kreeg de jaargang 2017 een 9- van De Grote Hamersma. Wijnhuis Feravino is gelegen in het wijngebied rondom het dorp Feričanci in Slavonië, de oostelijke binnenlanden van Kroatië (tussen Hongarije, Servië en Bosnië in). De naam van het wijnhuis, Feravino, is dan ook een samentrekking van Feričanci en Vino. Naast de moderne wijnkelder met grote RVS tanks bezit het bedrijf ook een prachtige oude wijnkelder die dateert uit 1850. Dit markante gebouw staat op een steenworp afstand van de nieuwe wijnmakerij langs de hoofdweg van het dorp. Hierin staan vele houten vaten die gemaakt zijn van eikenhout uit Slavonië maar ook uit Italië en Frankrijk. Overigens halen ook de Italianen veelal hun eiken uit deze regio omdat het hout bekend staat om zijn hoge kwaliteit.

  • Prijs per fles: € 22,50 (15% VIP korting op nabestellingen)

Slow-cooked runderstoofschotel met gegrilde groenten en krieltjes 

Voor echt lekker eten heb je soms heel geduld nodig. En als je deze runderstoofschotel eindeloos laat pruttelen in de slow-cooker wordt hij echt zalig. Maar dan komt de wijnpairing, want met de pittigheid en al die zuren uit de tomaten is dat best lastig. Deze topwijn Miraz Frankovka brengt het geheel echter tot een ware culinaire climax.

Ingrediënten (6 personen): 1500 kg riblappen, 1 kg verse tomaten, 2 grote uien, 2 Spaanse pepers, 4 theelepel grof zeezout, 2 theelepels zoete paprikapoeder, 2 theelepels gedroogde peterselie, 200 milliliter Frankovka (rode wijn), 10 teentjes knoflook, 10 takjes verse tijm, eventueel 2 eetlepels maïzena, 10 takjes verse platte peterselie, 1 courgette, 1 aubergine, 2 rode paprika’s, 1 kg krielaardappeltjes met schil, olijfolie, boter, peper en zout

Bereiding: Snij de Riblappen in stukken en snipper de ui. Zet het vlees in een braadpan even aan in wat arachideolie totdat het vlees is dichtgeschroeid. Roer dan de uien erdoor met het zout, de paprikapoeder en de rode wijn. Schep dan het geheel over in de slow-cooker. Snij de tomaten in blokjes en verdeel ze over het vlees in de slow-cooker. Snij de Spaanse peper in stukjes, maak de teentjes knoflook schoon en verdeel dit over de tomaten. Leg de takjes tijm bovenop. Du nu de deksel op de slow-cooker en zet hem voor zeven uur op medium. Roer het geheel in de tussentijd niet om. Na zeven uur kun je de takjes tijm ervan afhalen, daarna mag je het gerecht doorroeren. Zet dan de slow-cooker op high en laat nog (zonder deksel op de cooker) wat vocht verdampen. Vind je het gerecht nog te dun dan kun je eventueel vier eetlepels water mengen met 2 eetlepels maïzena en dat door het gerecht roeren. Hak dan de platte peterselie en roer dit door het vlees. Dit gerecht is nu klaar.

Zet de krieltjes in een pan met ruim water en zout op het vuur. Kook ze tot ze net gaar zijn. Bak ze vervolgens in een ruime koekenpan met wat boter en olie. Breng ze op smaak met peper, zout en paprikapoeder. Brand de rode paprika’s op een gaspit tot ze rondom zwart geblakerd zijn. Doe ze dan in een ziplock of plastic tas en sluit het af. Laat dit zo een kwartiertje liggen. Daarna kun je het huidje van de paprika’s aftrekken, de vruchten in stuken snijden en de steel en zaadlijsten verwijderen. Snij de courgette en aubergine in plakken van een halve centimeter dikte. Gril ze met wat olijfolie in een grillpan om en om en bestrooi ze met wat peper en zout.

Maak nu de borden op met een schaaltje runderstoof, aardappeltje en groenten. Maak af met een takje platte peterselie en een takje tijm.

 

© 2009 - 2025 Il diVino Wijnwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.