Wijnclub Najaar 2023

Artikel 10 van 87
Overzicht

WIJNCLUB  Najaar 2023 

Alles op een rijtje

  1. Vier keer per jaar een (h)eerlijk verrassingspakket met 6 spannende wijnen. 
  2. Inclusief bijpassende smaakvolle recepten.
  3. Direct 10% korting > en 5% extra korting bij een jaarabonnement < 
  4. 10% korting op nabestellingen (per kwartaal, op de wijnen uit het actuele kwartaalpakket). 
  5. Gratis thuisbezorgd.

Italië – Sicilië | Sibiliana – Sensale Grillo

  • Druivenras: Grillo
  • Proef en ruik: heerlijke aroma’s van witte perzik en meloen. Heel elegante wijn met een prettige en pittige frisheid en een verfijnde mineraliteit. Een zacht en liefelijke wijn, goed gebalanceerd en lekker hoog op smaak.
  • Lekker bij: schaal- en schelpdieren, gevogelte, risotto klassiek of met asperges, traditionele mediterrane visgerechten.
  • Grillo is een witte druif uit Sicilië waarvan DNA-onderzoek in 2008 heeft uitgewezen dat ze afkomstig is uit een kruising van catarratto en moscato d’Alessandria (ook wel zibibbo genoemd). De Siciliaanse grillo (synoniem: riddu) is misschien wel het schoolvoorbeeld van zo een witte plezierdruif waar je soms niet genoeg van krijgt. Wie houdt er niet van zonnige aperitiefwijnen die barsten van een tropische geurenfestival?
  • Rapportcijfer van De Groene Hamersma: 8,5
  • Prijs per fles € 11,95

Recept bij de Grillo: Gestoofde bonen in tomatensaus, met limoen cottage cheese

Ingrediënten (4 personen): 400 gr. witte bonen, 300 gr. tuinbonen, 200 gr. doperwten, 1 rode peper, 2 rode uien, 3 teentjes verse knoflook, peper, zout, suiker, olijfolie, 1 limoen, ca. 250 gr. cottage cheese, 1 ciabatta, 500ml. passata, 4 grote tomaten, paar takjes tijm.

Bereiding: Snij de knoflook, rode ui en rode peper fijn en zet deze zachtjes op in olijfolie. Snij de tomaten in vieren en voeg ze toe aan de stoofpot. Laat 2 minuten stoven en voeg dan de passata toe. Kruid met peper en zout en laat zo’n 25 minuten stoven op een zacht vuur.  Kook ondertussen de tuinbonen ca 8 minuten en de doperwten ca 4 minuten voor en laat even uitlekken. Voeg de witte bonen, de doperwten en  de tuinbonen toe. 

Snij de ciabatta in sneetjes. Pel de knoflook en wrijf de broodjes ermee in. Druppel er wat olijfolie overheen, kruid ze met peper en zout en bak ze kort in de oven. Rasp de schil van de limoen, meng met de cottage cheese en pers er een halve limoen in uit ,

kruid met peper en zout.  Serveer in kommetjes. Lepel er wat van de limoen cottage cheese over en werk af met de tijm . Serveer met de gegrilde ciabatta.

Griekenland – Attica | Stamatis Mylonas – Savatiano

  • Druivenras: Savatiano
  • Proef en ruik: Subtiele neus met daarin limoen, perzik, honingmeloen, witte bloemen en een lichte kruidigheid te herkennen. In de smaak iets intenser met een aangename frisheid en een mooie rijpheid. De balans hierin is geweldig!
  • Lekker bij: Dolmadakia, gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren, soufflaki of kaastaartjes, plantaardige quicheloe, pasta en risotto met asperges, pasta met groenten, groene salades, Aziatische gerechten, zoals noedels of rijst.
  • Savatiano is een heel oud autochtoon druivenras uit Griekenland, tevens de meest aangeplante druif. De druiven van de savatiano zijn klein tot middelgroot, hebben een dikke schil en zijn meestal goudgeel van kleur. Ze bevatten een hoog suikergehalte en hebben een gemiddelde zuurgraad, wat resulteert in wijnen met een lichtgele kleur en een frisse, levendige smaak.
  • Prijs per fles €  9,95

Recept bij de Savatiano:  Makreel met salsa van olijven en bleekselderij (à la Ottolenghi)

Ingrediënten (4 personen): 8 makreelfilets zonder graten, 2 el. olijfolie, grof zeezout en zwarte peper. Salsa: 125 gr. bleekselderij in dunne plakjes (of wat meer), 60 gr. goede kwaliteit groene olijven zonder pit in dunne plakjes, 3 el. kappertjes afgespoeld, 70 gr. dikke zachte rozijnen, 1,5 el sherry of witte wijn azijn, 4 el. olijfolie, 3 el. vloeibare honing, 15 gr. bladpeterselie grof gesneden.

Bereiding: Klaar in ongeveer 30 minuten – maar je kunt de salsa ook al ruim van te voren maken. Vermeng alle ingrediënten voor de salsa. Proef of de smaakbalans goed is: hij moet zoet, zuur en zout smaken. Je kunt de verhoudingen aanpassen aan je eigen smaak. Breng op smaak met zout & peper en laat minstens 15 minuten trekken. Je kunt de salsa maximaal 24 uur afgedekt in de ijskast zetten. Laat hem voor het opdienen op kamertemperatuur komen. Meng op het laatst de gehakte peterselie erdoor.Verhit de ovengrill op de hoogste stand. Wentel de makreelfilets voorzichtig door de olie met wat zout en peper. Leg ze naast elkaar op een bakplaat met de velkant boven en zet ze 3-4 minuten onder de grill tot ze net gaar zijn. Serveer de vis warm of lauw met een lepel salsa erop.

Duitsland – Pfalz | Lenné - Pinot Blanc

  • Druivenras: Pinot Blanc
  • Proef en ruik: Mooie witte bloesem- en perziktonen. Het is een ongewoon uitbundige, fruitige uitdrukking van Pinot Blanc. We proeven verder een fris en plezierig zuurtje die niet te hoog is en typerend voor deze druif.  Geconcentreerde ronde smaken met vleugje mandarijn en bloemenhoning. Helder en zuiver met de typische mineraliteit van de regio.
  • Lekker bij: Door de milde zuren is het een perfecte aperitief wijn. Het past perfect bij gerechten waar ei in is verwerkt zoals een quiche of asperges met ei en gerechten met romige texturen. Bij milde Aziatische gerechten, schelpdieren, knapperige groenten, pasta’s, kip en traditioneel bij zuurkool.
  • Het wijngebied Pfalz ligt in het uiterste Zuidwesten van Duitsland, aansluitend op de Franse Elzas. Al honderden jaren wordt hier succesvol witte wijn gemaakt. Door de geografische ligging krijgen de wijngaarden redelijk veel zon en zonuren met gemiddelde temperaturen van 12 graden. Waardoor de druiven een mooie rijping krijgen maar ook hun zuren behouden. De bodem kenmerkt zich door zandsteen, kalkhoudende leem en klei, mergel en keuper, hier en daar mosselkalk; geïsoleerde graniet-, porfier- en leisteeneilandjes. Lenné is het geesteskind van Sumi Gebauer en haar man Patrick. Dit wijnkoppel leerde elkaar kennen op een vermaard wijnbedrijf (Dr. Loosen). Nu runnen zij een wijnbedrijf voor deze bekende familie in de Pfalz. Lenné Pinot Blanc wordt gefermenteerd en gerijpt in roestvrijstaal.
  • Rapportcijfer van De Grote Hamersma: 9-
  • Prijs per fles € 11,95

Duitsland – Pfalz | Lenné - Pinot Noir

  • Druivenras: Pinot Noir
  • Proef en ruik: Kenmerkende aroma's van aardbeien, kersen, viooltjes en rozen. Een heerlijk op fruit gemaakte Duitse Pinot Noir met Franse elegantie en medium body. De smaak is weelderig, zacht rood fruit en een levendige frisse zuurgraad met een tikje zwoelheid.
  • Lekker bij: Zeer veelzijdige wijn voor bij paté, gevogelte, wit vlees, pasta’s, risotto en gerechten met paddenstoelen, tomaat en miso. Iets koeler geserveerd past het ook uitstekend bij witvis, zalm, pittige en hartige salades en zachte milde kazen. De beste serveer temperatuur ligt tussen de 13-18 Celsius.
  • De koele nachten maar lange warme dagen zorgen ervoor dat het rode zomerfruit al zijn frisheid en zuren behoudt, maar intensiteit en complexiteit ontwikkelt in zijn smaak. Na de oogst worden de druiven ontsteelt en vergist in rvs vaten hierdoor wordt het fruit karakter behouden en in combinatie met een lange rijping, deels in eiken vaten, geeft het de typische Bourgogne elegantie, zijdezachtheid en een vleugje aardse tannine.
  • Rapportcijfer van De Grote Hamersma: 8,5
  • Prijs per fles € 11,95

Recept bij de Pinot Noir:  Kip Marbelle  (à la Ottolenghi)

Ingrediënten (4 personen): 8 kippenbouten (drumsticks en dijen aan elkaar, met vel en 3-4 keer tot op het bot ingekerfd), 5-15 tenen knoflook fijngehakt, 15 gr. oregano blaadjes van de takjes geplukt, 3 el. rode wijnazijn, 3-6 el. olijfolie, 100 gr. gedroogde zwarte olijven, 60 gr. kappertjes plus, 120 gr. dadels ontpit en overlangs in vieren, 2 laurierbladeren, 200 (of meer) ml .droge rode wijn, 1 el. dadelmelasse of stroop (naar smaak, geeft diepte, maar hoeft niet gebruikt te worden), zout en peper

Bereiding:  Leg de kip in een glazen of roestvrijstalen kom en voeg alle overige ingrediënten toe, behalve de wijn en de dadelmelasse, samen met 1 theelepel zout en royaal versgemalen zwarte peper. Meng alles rustig door elkaar, dek de kom af en laat de kip een paar uur (langer is lekkerder) in de koelkast marineren: schep de kip in die tijd een paar keer om.  Verhit de oven tot 180 graden. Verdeel de kippenbouten in een middelgrote braadslee met een hoge rand met alle ingrediënten voor de marinade. Roer de wijn (licht verwarmen) en de melasse door elkaar en giet het mengsel over de kip. Zet de braadslee in de oven en braad de bouten 45-55 minuten. Bedruip ze in die tijd twee of drie keer tot het vlees goudbruin en gaar is. Haal de braadslee uit de oven, schik alle bouten op een grote schaal, bestrooi ze met wat vers geplukte oreganoblaadjes en dien ze op.

Frankrijk – Sud-Ouest | Mont d’Oraas – ADN64 Rouge

  • Druivenras: Tannat
  • Proef en Ruik: In de neus tonen van “en pointe” rijp zwart fruit met een vleugje amandel amandelspijs. Door de koude voorgisting en de lage fermentatie temperatuur proeft de wijn zeer verfrissend en het fruit komt dan nog meer tot zijn recht. Aan het eind proef je nog wat cacao. Kracht en rijkheid blijven behouden door het karakter van de druivensoort. En de afdronk is zwoel, soepel en zacht.
  • Lekker bij: Charcuterie en oude kazen als aperitief, maar ook heerlijk bij gegrilde- of BBQ-gerechten en rund, lam of wild waar wat vet aan zit of geserveerd wordt met rijke sauzen en garnituur.
  • Tannat is vermoedelijk afkomstig uit de Franse voormalige provincie Béarn. De term Tannat komt uit het Occitaans: Tanat, van tan: tanin, dat wil zeggen gebruind, wat komt door de sterke concentratie tannine. Het is een belangrijke druif in o.a. de befaamde wijnregio’s Cahors, Côte du Brulhois en Madiran.  Alleen perfect gezonde druiven gaan in de wijn. Cluster voor cluster, bes voor bes, worden de druiven met de hand via drie opeenvolgende sorteringen in de wijngaard geselecteerd. 
  • Rapportcijfer van De Groene Hamersma: 9-
  • Prijs per fles € 10,95

Spanje – Almansa | Bodega Santa Cruz – Cueva del Chamán Garnacha Tintorera

  • Druivenras: Garnacha Tintorera
  • Proef en ruik: Hij is zeer aromatisch met tonen van aardbeienyoghurt, framboos en een achtergrond van banaan die typerend is voor de maceracion carbonique methode die hier is toegepast. In de smaak proeven wij rijp rood fruit en is hij elegant en evenwichtig. De afdronk is van gemiddelde intensiteit wat hem makkelijk te drinken maakt met een sterk fruitig karakter.
  • Lekker bij: gedroogde hammen, tapas, tomatenrisotto, tortilla, klassieke tomaten-gehakt pasta (ragu).
  • De garnacha tintorera of Alicante Bouschet is een blauwe druivensoort, met als zeer bijzonder kenmerk dat het rood vruchtvlees heeft. Dit wordt teinturier genoemd. Het is een kruising tussen de Grenache Noir en de Petit Bouschet.
  • Rapportcijfer van De Groene Hamersma: 9-
  • Prijs per fles € 9,95

 

© 2009 - 2024 Il diVino Wijnwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.