Wijnclub Zomer 2023
OverzichtWIJNCLUB Zomer 2023
Alles op een rijtje
- Vier keer per jaar een (h)eerlijk verrassingspakket met 6 spannende wijnen.
- Inclusief bijpassende smaakvolle recepten.
- Direct 10% korting > en 5% extra korting bij een jaarabonnement <
- 10% korting op nabestellingen (per kwartaal, op de wijnen uit het actuele kwartaalpakket).
- Gratis thuisbezorgd.
Frankrijk – Provence | Domaine Gayolle – Les Platanes Blanc
- Druivenras: chardonnay, sauvignon blanc, viognier en muscat.
- Proef en ruik: In de neus heerlijk aroma’s van witte bloemen en tonen van citrus. Soepel en harmonieus in de mond met een lekkere smaak van citrus en amandelen.
- Lekker bij: Gaat perfect met wit vlees of witvis, gamba’s van de bbq en milde geitenkaas. Lekker gekoeld serveren geeft een explosie aan smaken! Dit is dé wijn voor op het terras, voetjes omhoog onder een parasolletje, op de boot, BBQ met vrienden, etc.
- De druiven voor deze heerlijke wijn hebben voor het vergisten eerst 12 uur schilweking (macération) ondergaan, dat geeft meer diepgang aan de wijn. Daarna temperatuur gecontroleerde vergisting in rvs vaten. Gayolle is een familie domein van 45 hectares, gelegen tussen de eikenbomen en parasoldennen in het groene hart van de Provence, in de buurt van Brignoles. De binnenplaats van dit domein wordt gedomineerd door 3 enorme, 400 jaar oude platanen; vandaar Le Platanes. Nicolas Paul, de jonge en energieke wijnmaker, is 7de generatie en heeft het uit 1855 stammende wijn domein nieuw elan gegeven en voor ultra moderne apparatuur gezorgd. Zijn moderne visie op wijn maken uit zich niet alleen in zijn duurzame werkmethoden, maar ook in het maken van verschillende mono cépages. Het domein werkt biologisch en is vanaf de jaargang 2023 gecertificeerd.
- Prijs € 9,75 (10% korting op nabestellingen Wijnclub)
Portugal – Dão | Boas Quintas – Quinta da Giesta Branco
- Druivenras: arinto, encruzado, malvasia fina
- Proef en ruik: Wit fruit (peer), citroen en minerale aroma's van een frisse wijn, lekker kruidig, met een geweldige balans en een zeer soepele en aangename frisheid op het einde. Mooie diepte door de mineraliteit.
- Lekker bij: Uitstekend te combineren een frisse salade, elegante vis gerechten, maar natuurlijk ook om zo heerlijk van te genieten.
- Deze wijn wordt gemaakt van drie Portugese druivenrassen. Hierbij is de Encruzado een autochtoon Portugees druivenras dat overwegend wordt verbouwd in de Dão regio. De wijngaarden zijn al 4 generaties in handen van Nuno Cancela de Abreu (de wijnmaker) zijn familie. De wijn is voor Nuno de reflectie van het unieke terroir van deze wijngaarden. De druiven staan aangeplant op een bodem met voornamelijk klei en wat grof gesteente. De druiven worden met de hand geplukt en worden na binnenkomst in de wijnmakerij direct geperst. Het sap vergist daarna op 14 graden in grote RVS tanks. De wijnen van Boas Quintas worden de afgelopen jaren gemaakt met het Europese keurmerk Business and Biodiversity. Dit houdt in dat ze o.a. moeten zorgen voor een goede biodiversiteit van hun wijngaarden door bijvoorbeeld bescherming van inheemse diersoorten. Verder moet de ecologische footprint worden gewaarborgd door bijvoorbeeld gebruik te maken van hoofdzakelijk gerecyclede materialen. Deze voorwaarden van dit certificaat zijn in lijn met de Natura 2000 richtlijnen van de Europese Unie.
- € 11,00 (10% korting op nabestellingen Wijnclub)
Recept bij deze Portugese witte wijn: Roodbaarsfilet met gewokte radijsjes en courgette in romige saus (4 p)
Ingrediënten: 1 bos radijsjes (in vieren gesneden), 1 courgette (in stukjes), enkele takjes tijm, 1 sinaasappel, 4 el amandelschilfers, 2 roodbaarsfilets, 1 takje dragon, peper - zout.
Voor de saus: 50 ml appelazijn, 200 ml witte wijn, 1 sjalotje (fijngesneden), 1 takje dragon, 1 tl peperbolletjes, 0,5 sinaasappel (geraspte schil en sap), 1 teentje knoflook, 150 ml kookroom, 4 klontjes ijskoude boter.
Bereiden: Doe alle ingrediënten voor de saus (behalve de room en de boter) in een steelpannetje. Laat zachtjes tot ca 1/3 inkoken. Wok de courgette en de radijsjes kort op hoog vuur. Breng op smaak met peper en enkele takjes tijm. Snijd de sinaasappel à vif (partjes zonder schil snijden). Rooster de amandelschilfers in een droge pan. Zeef de saus en voeg er de room aan toe. Laat opnieuw indikken op het vuur. Maak de saus af met de klontjes ijskoude boter.
Bak de vis in een scheutje olijfolie. Kruid met peper en zout. Serveer de gewokte groenten mooi op een bord, doe er de roodbaarsfilet bovenop en schep er wat saus over. Werk af met de partjes sinaasappel, de geroosterde amandelen en een takje dragon.
Frankrijk – Ventoux | Domaine de Marotte – Rosé Cuvée Jules
- Druivenras: mourvèdre, grenache, syrah
- Proef en ruik: In de geur herken je aroma’s van rood fruit zoals aardbei en framboos maar ook wat vanille en laurier. De smaak sluit daar naadloos op aan met dezelfde impressies. Verder is de Cuvée Jules vol en levendig en hij heeft een lange afdronk.
- Lekker bij: kan zowel bij lichte vleesgerechten als vis, verder gerechten uit de Mediterrane keuken en bij Ottolenghi gerechten uit het Midden-Oosten.
- Deze rosé is er een met smaak! 50% mouvedre (dé druif voor Bandol) geeft deze wijn zijn basis, 20% syrah geeft hem wat meer bite en karakter én (dat weet niemand maar hebben wij van wijnmaker Daan gehoord) er zit een paar procent vermentino in en die geeft net even de swing. Biologische druiven van een ondergrond van klei-zand en kalk, handmatig geoogst met een rendement van 50 hl/ha. Zachte persing, koude bezinking temperatuur gecontroleerd vergist, klaring door zwaartekracht. En ook leuk: deze rosé kan best een paar jaar mee. Domaine de Marotte ligt aan de voet van de Mont Ventoux. Tussen de wijngaarden staat een verstevigde kloosterboerderij – een zogenaamde Mas – die stamt uit het eind van de 16e eeuw. Vroeger werd er voornamelijk groente en fruit verbouwd rondom de Mas. En aan het eind van de 19e eeuw vond men er ook veel truffels.
- “In 1998 zijn wij – Daan & Elvire van Dijkman – naar Frankrijk verhuisd. Onze zoon Niels was toen net 1 jaar oud. Later werden hier onze kinderen Eline, Luc en Jules geboren. Het boerderijleven heeft van ons een hecht gezin gemaakt. Altijd samen werken, eten, drinken, lachen, huilen, afzien, genieten, delen, leren en nog veel meer.”
- € 9,75 (10% korting op nabestellingen Wijnclub)
Oostenrijk – Burgenland | Weingut Haider – Puszta Poëzie
- Druivenras: 60% blaufränkisch, 40% zweigelt
- Proef en ruik: heerlijke fruitige en sappige rosé. In de neus aroma’s van zoete kers, cranberry en framboos, in de smaak komt daar nog een verse aardbei bij. Aangename combinatie van fris fruit, fijne zuren en een prettig mondgevoel. Deze wijn bezorgt je het ultieme zomer- en vakantiegevoel door wat er in het glas zit maar zeker ook door het prachtige etiket.
- Lekker bij: salade niçoise, gegrilde tonijn met een salade van watermeloen, munt en zwarte olijf. Of zo in de voor- of achtertuin…
- Deze wijn bezorgt je het ultieme zomer- en vakantiegevoel door wat er in het glas zit maar zeker ook door het prachtige etiket. Biologische druiven van een zand ondergrond, korte schilweking, koele vergisting, echt top! Dit kleine familiedomein (4e generatie) ligt midden in het zoete-wijnmekka van Oostenrijk. Pittoresk gelegen en door de nabije Neusiedler See beïnvloed zijn de omstandigheden voor het maken van dessertwijnen bijna elk jaar perfect. Gerhard maakt wijnen die in Oostenrijk een echte ‘Kracher’ worden genoemd. Zoetzuur in balans: geweldige prijs-kwaliteitverhouding. Samen met zijn vrouw Theresa vormt hij een jong een dynamisch team. Met zeer veel Fingerspitzengefühl leidt Gerhard de arbeid in de wijngaard en in de kelder. Theresa weet met haar charme en passie hetgeen haar man op fles tovert perfect te verwoorden en te communiceren. Hun wijnen staan in alle belangrijke exportmarkten op de wijnkaart. Gerhard en Theresa Haider werken al jaren biologisch verantwoord. Vanaf oogstjaar 2022 zijn alle wijnen biologisch gecertificeerd en dragen de flessen het officiële Biolabel op het etiket. De wijnen van Weingut Haider zijn vegan.
- € 12,95 (10% korting op nabestellingen Wijnclub)
Heerlijk recept bij deze Puszta rosé; Traybake piri piri & knapperige salade van little gem met yoghurtdressing (4 p.)
Ingrediënten: 400 g bloemige aardappelen, 4 kipfilets, 2 el tapenade van zongedroogde tomaten, 2 el olijfolie, 2 teentjes knoflook, 1 rode chilipeper, 10 kerstomaten, 1 rode paprika, 1 el peterselie (fijngehakt), 3 takjes oregano, 2 tl piri piri kruiden. Voor de salade: 100 ml mayonaise, 100 ml yoghurt, 1 teentje knoflook, 1 el citroensap, 8 basilicumblaadjes, 8 blaadjes munt, peper, zout, 4 little gems. Parmesan.
Bereiding: Voor de traybake. Verwarm de oven op 200°C. Was de ongeschilde aardappelen goed en snijd in schijfjes. Snijd de kipfilets in stukjes. Voeg de piri piri kruiden toe.
Pel de knoflook en snijd in schijfjes. Snijd de chilipeper in ringen. Meng de olijfolie met de tapenade van zongedroogde tomaten. Voeg toe aan de aardappelen en kip, meng alles goed zodat de tapenade goed verspreid is. Leg de aardappelen op een met bakpapier beklede bakplaat samen met de stukjes kip, kerstomaten, knoflook en chilipeper. Plaats in de oven en bak 25 tot 30 minuten gaar of tot alles goudbruin is.
Voor de salade: Mix mayonaise, yoghurt, knoflookteentje en het citroensap met een staafmixer tot een gladde dressing. Kruid met peper & zout. Snijd de little gem in reepjes en schik op een schaal. Druppel er wat van de dressing over en werk af met de verse kruiden. Optioneel wat geraspte Parmesan erover strooien.
Garneer de ovenschotel met gehakte peterselie en oregano en serveer met de salade.
Duitsland – Moezel | Weingut Lay – Dornfelder
- Druivenras: dornfelder
- Proef en ruik: vriendelijk bessenfruit; rijpe kersen zwarte bessen en op de achtergrond aardbei en framboos. Zachte, wat aardse tonen met wat vlierbes en braam. Diep gekleurde donkere wijn, vooral veel sap!
- Lekker bij: dé zomerse wijn voor bij de BBQ, licht gekoeld serveren. Goed bij gevogelte, vederwild, maar ook bij kaas.
- Dornfelder is een kruising van helfensteiner en heroldrebe uit de jaren 50. Aanvankelijk gebruikt om lichte wijnen wat meer kleur te geven, is de druif sinds de jaren ’70 (100 hectare) aan een opmars bezig (huidig 8200 hectare) sinds men de potentie er van is gaan inzien. In aanplant, voor rode druiven, in Duitsland alleen door de pinot noir overtroffen. De druiven groeien op een ondergrond van leem en zand in een van de koelste wijngaarden van het domein. Deze wijn is fruit gedreven en licht in alcohol, wat maakt dat ze prima licht gekoeld gedronken kan worden. Weingut Lay is een familie domein van slecht 3,6 hectare uit Pünderich in de Moezel. 10e generatie wijnboer Matthias Lay verbouwd langs de steile oevers van de Moezel zijn druiven met duurzame teelt. Tussen de ranken worden regionale wilde bloemen gezaaid om een zo een bio divers mogelijke wijngaard te maken; vol leven.
- € 11,95 (10% korting op nabestellingen Wijnclub)
Recept bij de sappige Dornfelder: Harira, een smaakvolle Oosterse soep met tomaten, tuinbonen en kikkererwten en ras el hanout kruiden (4p.)
Ingrediënten: 1 ui, 2 teentjes knoflook, 5 tomaten, 2 stengels selderij, 1 zoete aardappel, 150 g tuinbonen, 1,50 l groentebouillon, 250 g kikkererwten, 1 el ras el hanout, 1 tl gemberpoeder, 1 tl kurkuma, 0,50 tl kaneelpoeder, olijfolie, peper, zout. Garnering: 100 g zure room, limoenpartjes, 2 el fijngehakte munt, 2 el fijngehakte koriander
Bereiding: Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de tomaten in een ovenschaal en bedruppel met olijfolie, pers er de look boven uit en kruid met peper en zout. Plaats 25 minuten in de oven. Snipper de ui fijn. Snijd de selder in kleine stukjes. Schil en snijd de zoete aardappel in blokjes. Fruit de ui glazig in olijfolie. Voeg de selderij en zoete aardappel bij de ui en voeg de ras el hanout, het gemberpoeder, kurkuma en kaneel toe. Roerbak enkele minuten. Pureer de ovengebakken tomaten glad. Giet dit samen met de bouillon bij de groenten en breng aan de kook. Laat op een zacht vuurtje 20 minuten sudderen. Ontdoe de tuinbonen van hun vliesje. Spoel de kikkererwten onder koud stromend water. Voeg ze samen met de kikkererwten toe aan de soep. Laat nog 5 minuten doorkoken. Schep de soep in kommen en garneer met de verse munt, koriander, een lepel zure room en enkele limoenpartjes.
Spanje – Almansa | Haciënda el Espino – 1707 Varietales
- Druivenras: Monastrell, Garnacha Tinto, Cabernet Sauvignon
- Proef en ruik: Complexe geuren met bosfruit en kruiden, aangenaam in de mond. Rond, soepel en vooral veel fruit. Intense granaatkleur met prachtige paarse reflecties.
- Lekker bij: Rijk gevulde pasta, ragu, vlees van de BBQ, stevig gekruide mediteraanse gerechten.
- Net buiten de stad Almansa, ligt Haciënda el Espino. Een zeer modern wijnhuis op een zeer bijzondere plek waar in 1707 een historische veldslag plaatsvond. 300 jaar later is het unieke terroir uitgeroepen tot een nieuwe ‘DO’, een gemarkeerd gebied met zeer goede druivenkwaliteit. Het geografische gebied van de Denominación de Origen Almansa is gelegen op een hoog plateau dat grenst aan de autonome regio's Valencia en Murcia langs de zogenaamde Almansa Corridor. De corridor heeft eeuwenlang de overgang gemarkeerd van de landen van Levante (kustgebieden) naar Castilla. Monastrell of mourvedre is een authentiek Catalaanse druif, veel verbouwt in de provincie Valencia. Monastrell zorgt vrijwel altijd voor een wijn van hoge kwaliteit met een hartige, soms wat zoete kracht met een perfecte structuur. Grenache is een oud druivenras in het rood, grijs en wit te vinden. Een rank die zeer oud kan worden terwijl de productie op peil blijft en vaak verbeterd in kwalitatief opzicht. De wijn is vaak sterk en vol fruit. Cabernet Sauvignon is een van 's werelds meest aangeplante druivensoorten. Oorspronkelijk een kruising in 1760 van de rode cabernet franc en de witte sauvignon blanc. Dieprood gekleurd, in geur en smaak vaak gekenmerkt door kracht, tannine en donker rood fruit. Kan goed en lang rijpen op houten vaten.
- € 7,95 (10% korting op nabestellingen Wijnclub)