Italië: Feudo di Santa Tresa - Miopasso Nero d'Avola
OverzichtItalië – Sicilië | Feudo di Santa Tresa - Miopasso Nero d’Avola Bio
- Druivenras: Nero d’Avola, deels van gedroogde druiven.
- Proef en ruik: diep rode wijn, veel paars fruit, zwarte peper en kruiden in de neus. Geuren van kersen, pruimen, bramen, zwarte bessen, uitstekende balans en lange zachte kruidige afdronk.
- Lekker bij: de Siciliaanse zon in je glas! Voor bij de voorjaars BBQ, rijke pasta met veel kruiden, stoofschotels met veel groenten.
- Feudo di Santa Tresa is sinds 2002 in handen van Stefano Girelli, zijn zus Marina Girelli samen met hun zakenpartner Massimo Maggio. Toen de mogelijkheid zich aandeed om het uit 1697 daterende domein te kopen twijfelden ze geen moment. Vanaf dat moment is het domein in alle glorie herstelt en wordt er volledig biologisch en duurzaam gewerkt. Dat komt voort uit de filosofie om het domein onderdeel van de omgeving te laten zijn. Zo wordt er gezorgd dat wilde planten en bloemen de kans krijgen om te groeien, dat trekt diverse insecten en dieren aan, die op hun beurt zorgen voor een natuurlijke biodiversiteit in de wijngaarden. Het domein is gelegen in Vittoria in het zuidoosten van Sicilië en heeft 50 hectare aan wijngaarden voor een groot deel op een bodem van “Terra Rossa”. Een bijzondere bodem van een laag rode leem, met daaronder een dikke laag kalksteen. De dikke kalklaag werkt als een spons en slaat water op, zodat de druivenstok zelfs in de droge, warme zomer voldoende vocht krijgt. Daarnaast doet de koele zuidelijke zeebries, die de hitte van het binnenland compenseert, de rest.De natuurlijke kwaliteit van de druiven is zo uitzonderlijk, dat het roekeloos zou zijn om meer in te grijpen dan strikt noodzakelijk.
- Deze wijn is gemaakt van biologisch geteelde druiven maar niet biologisch gecertificeerd.
Bijpassend Gevulde auberginerolletjes met ricotta (4 personen)
Ingrediënten: 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 rode chilipeper, 2 aubergines, 1 bosje basilicum, 2 el fijngehakte peterselie, 2 el fijngehakte munt, 1 el citroenzeste, 350 g ricotta, 150 g roomkaas, 60 g geraspte kaas (oud), 800 g tomatenblokjes, 2 el tomatenpuree, 120 ml rode wijn, olijfolie, peper, zout.
Bereiding: De saus. snipper de ui en chilipeper fijn, pers de knoflook fijn. Bak de ui met de geperste knoflook en chilipeper in olijfolie glazig. Roer er de tomatenpuree door en bak 1 minuut verder.
Blus af met de rode wijn en laat de alcohol verdampen. Voeg de tomatenblokjes toe, kruid met peper en zout en laat 15 minuten op een zacht vuur sudderen.
Maak de auberginerolletjes: Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de aubergine in de lengte in dunne plakken. Bestrijk ze met olijfolie, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats 4 minuten in de oven.
Meng de roomkaas met de ricotta. Voeg de munt, peterselie en citroenrasp toe en kruid met peper en zout. Meng goed door elkaar. Schep steeds 1 eetlepel van het kaasmengsel op elke plak aubergine en rol op.
Maak de ovenschotel. Giet de tomatensaus in een ovenbestendige schaal en schik er de rolletjes in. Bestrooi met de oude kaas en plaats de schaal 25 minuten in de oven. Werk voor het serveren af met het verse basilicum.