Portugal: Esporão Vinho Verde 'Bico Amarelo'
OverzichtPortugal - Minho | Esporão 'Bico Amarelo' Vinho Verde
- Druivenrassen: Loureiro, Alvessa, Alvarinho.
- Proef en ruik elegante kruiden en pittige, frisse citruszuren met daarbij het bekende tropische fruit maken iedere slok tot een klein feestje. Lagere temperaturen, meer regen en vooral een bodem van graniet maken deze wijnen uniek. Bico Amarello (gele snavel) is hiervan een zeer representatief voorbeeld. De frisheid knalt het glas uit. Citrus en tropisch fruit spelen hierbij een belangrijke rol. In tegenstelling tot veel andere wijnen uit deze regio niet licht mousserend, maar juist strak droog.
- Lekker bij gegrilde sardientjes, amuses met vis, makreel, dimsum, zuurkool, roodflora kazen. En als zonnig aperitief.
- De naam Vinho Verde gaat niet over een wijn die een lichtgroene schittering in het glas geeft...het gaat erom dat de druiven zeer vroeg en dus 'groen' geplukt worden en meestal zeer 'jong' op de markt komen. De wijngaarden liggen in Melgaço wat als het beste gebied voor Vinho Verdes wordt beschouwd. Een bijzonder groen gebied in het noorden van Portugal, Minho, vernoemd naar de gelijknamige rivier die de grens met Spanje vormt. Deze streek lijkt in niets op de rest van Portugal. En de wijn die iedereen hier, en tot ver daarbuiten, als dorstlesser gebruikt heet Vinho Verde. Een superfrisse, laag alcoholische wijn met een wel erg hoog doordrinkgehalte. Naast de productie van wijnen is Esporão ook gespecialiseerd in de productie van hoogwaardige olijfolie. Hiervoor werd in 2016 en compleet nieuwe productie faciliteit geopend. Zowel in de wijngaard als in de olijfgaard werkt Esporão volledig volgens de regels van de biologische landbouw.