Wijnclub Voorjaar 2023
OverzichtWIJNCLUB Voorjaar 2023
Alles op een rijtje
Vier keer per jaar een (h)eerlijk verrassingspakket met 6 spannende wijnen.
Inclusief bijpassende smaakvolle recepten.
Direct 10% korting > en 5% extra korting bij een jaarabonnement <
10% korting op nabestellingen (per kwartaal, op de wijnen uit het actuele kwartaalpakket).
Gratis thuisbezorgd.
Azerbeidzjan – Savalan Valley | Savalan Winery – Viognier
- Druivenras: Viognier
- Proef en ruik: Heerlijke geuren van tropisch fruit, ananas, rijpe peer, abrikoos en gedroogde perzik. Florale tonen, amandelen. Lange lengte, wat limoen en kruiden.
- Lekker bij: Heerlijk bij vis met amandelen, gevogelte (kip met abrikozen uit de Tajine) en kruidig wit vlees. Pittige lasagna met bospaddestoelen, gerechten van Ottolenghi (hoog op smaak).
Bijpassend recept: Tajine met zoete aardappel & abrikozen (4 personen)
Laat de lange lijst van ingrediënten je zeker niet afschrikken! Deze tajine met zoete aardappel en abrikozen is helemaal niet moeilijk te maken. Doe alles in één pot, laat sudderen, en geniet daarna van een heerlijke tajine.
Ingrediënten: 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 aubergine, 1 zoete aardappel, 500 g fijngesneden tomaten, 2 cm gember, 100 g abrikozen, 10 groene olijven (ontpit)100 g kikkererwten uit blik, 50 g cashewnoten, 1 citroen, 1 tl komijnpoeder, 2 kaneelstokjes, 1 snuifje chilipoeder, peper, zout, olijfolie, 1 el honing, 1 el harissa.
Bereiding: Snijd de ui in grote stukken en snipper de knoflook fijn. Snijd de aubergine en de zoete aardappel in grote stukken. Snijd de gember heel fijn. Stoof de ui glazig in wat olie en voeg de knoflook toe. Doe de aubergine- en aardappelstukken erbij. Kruid met de komijn, kaneelstok, chilipoeder, harissa, peper en zout. Voeg de tomatenstukjes, de gember, de abrikozen, de olijven, de kikkererwten en de cashewnoten toe. Laat alles zachtjes koken gedurende ongeveer 30 minuten tot de groenten gaar zijn. Rasp de citroenschil. Breng het gerecht op smaak met de citroenschil, honing, peper en zout. Serveer meteen.
Frankrijk – Gaillac | Domaine d'Escausses - L'Ombre Fraîche
- Druivenrassen: 65% Muscadelle, 15% Loin de l'Oeil, 20% Sauvignon Blanc
- Proef en ruik: In de eerste twee jaren na de oogst domineert frisse citrus, witte bloemetjes, venkel en kruisbessen. De wijn is strak, sappig en dorstlessend. Na twee jaar wordt het sap tropischer en de wijn iets vegetaler.
- Lekker als begeleider bij tal van visgerechten zoals gerookte vis, zalm of gravad lax, kabeljauw, bouillabaisse, een vispannetje of paling. Ook heerlijk bij schaaldieren, pasta's en zomerse salades.
Italië – Sicilië | Feudo di Santa Tresa - Miopasso Fiano Bio
- Druivenras: Fiano,
- Proef en ruik: Zachte geuren van perzik, mango, honing en bloemen. Hint van groene appel. Daarnaast knapperige zuren; dat geeft een mooie balans. Fris en bloemig met vleugjes honing.
- Lekker bij: Zeevruchten, gegrilde vis, borrel met de buurt. Terrasje, zonnetje, voetjes op tafel, niets aan de hand, vakantiegevoel.
Italië – Sicilië | Feudo di Santa Tresa - Miopasso Nero d’Avola Bio
- Druivenras: Nero d’Avola, deels van gedroogde druiven.
- Proef en ruik: diep rode wijn, veel paars fruit, zwarte peper en kruiden in de neus. Geuren van kersen, pruimen, bramen, zwarte bessen, uitstekende balans en lange zachte kruidige afdronk.
- Lekker bij: de Siciliaanse zon in je glas! Voor bij de voorjaars BBQ, rijke pasta met veel kruiden, stoofschotels met veel groenten.
Bijpassend Gevulde auberginerolletjes met ricotta (4 personen)
Ingrediënten: 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 rode chilipeper, 2 aubergines, 1 bosje basilicum, 2 el fijngehakte peterselie, 2 el fijngehakte munt, 1 el citroenzeste, 350 g ricotta, 150 g roomkaas, 60 g geraspte kaas (oud), 800 g tomatenblokjes, 2 el tomatenpuree, 120 ml rode wijn, olijfolie, peper, zout.
Bereiding: De saus. snipper de ui en chilipeper fijn, pers de knoflook fijn. Bak de ui met de geperste knoflook en chilipeper in olijfolie glazig. Roer er de tomatenpuree door en bak 1 minuut verder.
Blus af met de rode wijn en laat de alcohol verdampen. Voeg de tomatenblokjes toe, kruid met peper en zout en laat 15 minuten op een zacht vuur sudderen.
Maak de auberginerolletjes: Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de aubergine in de lengte in dunne plakken. Bestrijk ze met olijfolie, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats 4 minuten in de oven.
Meng de roomkaas met de ricotta. Voeg de munt, peterselie en citroenrasp toe en kruid met peper en zout. Meng goed door elkaar. Schep steeds 1 eetlepel van het kaasmengsel op elke plak aubergine en rol op.
Maak de ovenschotel. Giet de tomatensaus in een ovenbestendige schaal en schik er de rolletjes in. Bestrooi met de oude kaas en plaats de schaal 25 minuten in de oven. Werk voor het serveren af met het verse basilicum.
Hongarije – Szekszard | Dúzsi Tamás - Kékfrankos Leányvár Dűlő
- Druivenrassen: 100% Kékfrankos
- Proef en ruik: Veel rijp kersenfruit. Iets romig en krijtig. Wat langer in het glas krijgen de kersen gezelschap van rode bessen, vlierbessen en rode pruimen. Lichtvoetig, elegegant en heel doordrinkbaar. Licht gekoeld serveren, ontegenzeggelijk Hongaars.
- Lekker bij: licht kruidige stoofschotels (Goulash), charcuterie, paté, gevogelte, etc.
Recept: Hongaarse goulash ( 4 personen)
Ingredienten: 600 g runderstoofvlees, 2 uien, 2 wortelen, 1 rode paprika, 1 gele paprika, 250 g champignons, 1 tl paprikapoeder, 1 el tomatenpuree, 200 ml rode wijn, 200 ml groentebouillon, 400 g gepelde tomaten, 1 el olijfolie, bieslook, peper, zout, sour cream.
Bereiding: Snijd de ui fijn en de champignons in partjes. Snijd de wortel en paprika in stukken. Verhit de olijfolie in een stoofpot. Kleur het vlees aan en kruid met peper, zout en paprikapoeder. Voeg de uien, wortels, paprika, champignons toe en fruit glazig. Roer de tomatenpuree onder de groenten en blus met rode wijn. Giet de bouillon toe en de gepelde tomaten. Laat alles 2 uur op een zacht vuurtje sudderen. Werk de goulash af met bieslook en sour cream. Lekker met vers stokbrood.
Portugal – Dão | Falua Sociedade de Vinhos – F'OZ
- Druivenrassen: Touriga Nacional, Alfrocheiro, Jaen
- Proef en ruik: geconcentreerde robijnrode wijn, met aantrekkelijk rood fruit, bramen en iets pruimigs en kruidigs. Zachte tannine en een frisse toon in de lange afdronk zorgt dat de wijn nooit zwaar overkomt.
- Lekker bij: Paté, borrel plateau met worst, stevige kaas en noten. Lichte ragouts, vederwild, roodflora kazen.