Druif in de Wijngaard - juni 2022 - Gooi en Eemlander

Artikel 15 van 98
Overzicht

Alsof er een engeltje op je tong piest. Wijnfestival Druif op buitenplaats Hilverbeek in ’s-Graveland trekt liefhebbers van bijzondere, biologische wijnen. Het is zondag druk op wijnfestival Druif op buitenplaats Hilverbeek.

Agnes Zuiker

06-06-2022 ’S-GRAVELAND

Wie dacht dat wijn alleen uit mediterrane landen als Frankrijk, Italië of Spanje komt, heeft het mis. Ook ons land kent wijngaarden, waarvan de druiven wijnen opleveren die zelfs aan sterrenrestaurants worden verkocht. Een daarvan zit verscholen achter de slangenmuur van buitenplaats Hilverbeek in ’s-Graveland. Op wijnfestival Druif kun je daar dit pinksterweekeinde genieten van bijzondere, biologische wijnen.

De beschutte wijngaard wordt gepacht door Sijmen Brandsma en Sissie Haijtema, tevens eigenaren van de ertegenover gelegen biologisch-dynamische tuinderij Land & Boschzigt. In 2008 begon Brandsma er zijn wijngaard, samen met een clubje toegewijde vrijwilligers.

Na een bescheiden begin van zeventig flessen leverden de Solarisdruiven in het topjaar maar liefst drieduizend flessen wijn op. Ze werden onder meer verkocht aan het sterrenrestaurant van Joris Bijdendijk in het Rijksmuseum.

Op deze romantische plek, waar sinds het jaar 1635 al groenten werden verbouwd, is dit weekeinde wijnfestival ’Druif’ neergestreken. De locatie is gekozen vanwege het 75-jarig bestaan van de tuinderij aan de Leeuwenlaan, en vanwege de presentatie van de nieuwe wijn, Solaris & Souvignier Gris, een cuvée van de druiven die op de wijngaard worden verbouwd.

Charmant

„Het is hier uiterst charmant”, vindt Gerard Wouterson van Gastrovino Mijn Hemel, die samen met initiator Ewout Jansen van il diVino Wijnwinkel en Kees Verhoeff van Wijnbar Vintage deze editie van Druif heeft georganiseerd. De drie wijnhandelaren uit Hilversum zien elkaar niet als concurrenten, zeggen ze lachend.

„Welnee, onze verstandhouding is prima, we sturen zelfs klanten naar elkaars zaak door als het zo uitkomt. We willen met dit festival Hilversum op de wijnkaart zetten en mensen kennis laten maken met onbekende, maar spannende wijnen van topkwaliteit, die bovendien allemaal biologisch zijn geproduceerd.”

Lokale ondernemers

Dat de drie daarin zijn geslaagd, blijkt wel uit het flinke aantal bezoekers dat, ondanks de voorspelde regen, zondag naar het prachtige landgoed is gekomen. In de wijntent is het druk, mensen staan geduldig te wachten tot ze aan de beurt zijn. Als hun van gerecycled plastic gemaakte wijnglas gevuld is, gaan ze naar een eetkraampje voor iets lekkers erbij, zoals een kaasplankje of een hamburger, afkomstig van Echte Liefde Kaas en Delicatessen, Proeflokaal de Serre en Oldenhof Kookwinkels. „Hier staan alleen maar lokale ondernemers”, zegt Jansen niet zonder trots.

Pimpelen

Onder de parasol van een van de picknicktafels hangen ballonnen en slingers. De Ankeveense La Joe Tollenaar, werkzaam bij Meddens in Hilversum, is 21 jaar geworden en viert dat met haar vriendinnen, beide ouders, oma Renate en de hond op Druif. De sfeer zit er goed in, net als de wijn trouwens. De tafel staat vol glazen en er wordt veel gelachen, gerookt en gekletst. „Aan proeven doen we niet hoor, we zijn lekker aan het pimpelen”, lacht het feestvarken breeduit.

Wespenplaag

Ondertussen geven vrijwilligers Joost Heerkens Thijssen uit Hilversum en Bussumer Aljo Veldhuis rondleidingen tussen de druivenranken. Ze vertellen honderduit over de historie van de wijngaard, over de schimmel en de wespenplaag die de Solarisdruif teisterden. Ook de ontzetting onder de vrijwilligers toen tweederde van alle ranken er uiteindelijk uit moest, blijft niet onbesproken.

„Dat was echt vreselijk. Daar ging ons harde werk”, memoreert Heerkens Thijssen de gebeurtenis. „Biologisch-dynamisch tuinieren is namelijk ontzettend arbeidsintensief, we werken hier iedere vrijdagochtend, 48 weken per jaar. Gelukkig hebben we een nieuwe soort geplant, de Souvignier Gris, die met zijn dikke schil wel bestand is tegen wespen.”

Sprankelwijn

De cuvée Solaris & Souvignier Gris, volgens Brandsma ’een trouwerij in de fles van ’the best of both worlds’, telt dit jaar zevenhonderd flessen. Hij schenkt met zwier een bodempje in. En inderdaad, een proef op de som geeft Brandsma gelijk. De friszure wijn ruikt naar citrus en smaakt goddelijk. Alsof er een engeltje op je tong piest.

„Nu hebben we nog maar één wijn van deze wijngaard, maar in Duitsland wordt momenteel de laatste hand gelegd aan 1500 flessen ’sprankelwijn’ , zoals de Nederlandse bubbel officieel heet”, vervolgt Brandsma. „Die komen volgend jaar op de markt.”

© Foto: Margot Brakel Fotografie

© Foto: Wijdemeren van Boven/Marco van der Roest

© 2009 - 2024 Il diVino Wijnwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.