Bulgarije: Fort Danube Viognier

Artikel 9 van 28
€ 9,50 (inclusief btw)
Overzicht

Bulgarije - Fort Danube Viognier 

  • Druivenras: Viognier
  • Proef en ruik: frisse aroma's van citrus, jasmijn, witte perzik en ananas in de neus en mond samen met een romige structuur.
  • Lekker bij: meloen met ham, Ottolenghi's Burrata met gegrilde druiven, paté, gerookte zalm, coquilles, Thaise viskoekjes, boerenbrie. En als verkwikkend aperitief op zonnige dagen.
  • 2021 Concours Mondial de Bruxelles - Zilveren medaille. Volgens de Engelse wijnschrijver Oz Clarke komen de mooiste Viognier’s van wijnmaker Burgozone uit Bulgarije. 
  • Voor velen niet bekend maar Bulgarije heeft een eeuwenlange wijntraditie.  Al voor de val van het ijzeren gordijn was het, het eerste Oostblokland dat zijn wijnindustrie afstemde op de markt in Noordwest-Europa.  Al in de jaren '60 werden wijngaarden met 'internationale' druivenrassen aangeplant. Château Burgozone zelf is gelegen in het Noorden van Bulgarije op 150 kilometer van de hoofdstad Sofia. De wijngaarden (100 ha) zijn aangeplant op de steile Zuidhellingen van de Donau rivier. Dit geeft een uniek microklimaat.
  • Château Burgozone is een zeer jong wijnhuis dat gelijk hoog inzet. Kosten nog moeite werden gespaard bij de realisatie van de indrukwekkende wijnkelders en de aanplant van de wijngaarden. Burgozone is ook de eerste en enige Bulgaarse witte wijnproducent die 91 punten heeft gekregen van Wine Enthusiast, naast de verschillende 90 punten die ze voor hun andere wijnen hebben ontvangen. De stijl van de wijnen wordt volgens Château Burgozone zelf gekenmerkt door de 3F's - Fris, Fruitig en Fijn. Nazdrave ! 

Recept: Viscurry met krieltjes & paksoi - 4 personen

  • Ingrediënten: 600 g wijting, 400g krieltjes, 2 sjalotten, 4 teentjes knoflook, 1 rode chilipeper, 500 g kerstomaatjes, peper, zout, 70 g tomatenpuree, 200 ml kokosroom, 500 ml visfond, bakboter, 1 paksoi
  • Kruidenmelange: 1 tl gemberpoeder, 0,50 tl fenegriek, 1 tl korianderpoeder, 0,50 tl komijnpoeder, 4 kardemompeultjes, 2 tl garam masala
  • Voor de salsa: 1 rode chilipeper, 0,50 bosje koriander, 0,50 bosje platte peterselie, 0,50 komkommer, 2 lente-uien, 200 g kerstomaten, 2 limoenen
  • Bereiding: rooster de kruiden (gember, fenegriek, koriander, komijn, kardemom en garam masala) in een pan zonder olie/boter. Doe de geroosterde kruiden in een schaaltje en zet even opzij. Snijd de vis in grote stukken en leg ze in een grote mengschaal. Voeg de helft van de kruiden toe samen met de olijfolie, peper en zout. Laat de vis 10 minuten marineren in de koelkast. Was ondertussen de krieltjes en halveer. Zet opzij in koud water. Pel de sjalot en de knoflook en snipper fijn, samen met de Spaanse peper. Zet de pan op het vuur met weinig boter en korst de vis rondom goudbruin. Haal de vis uit de pan. Bak de sjalot, knoflook en Spaanse peper in een kookpot. Snijd de kerstomaatjes in de helft en voeg ze erbij, samen met de tomatenpuree en de rest van de geroosterde kruiden. Voeg de visfond en kokosmelk toe. Alsook de krieltjes en laat nog 25 minuten zacht koken op een laag vuur. Snijd de harde onderkant uit de paksoi, was en snijd de witte steel en bladeren in repen.  Leg de stukken vis en paksoi in de curry en laat nog 5 minuten doorkoken, zodat de vis warm en helemaal gaar is.
  • Salsa: Hak de rode peper, koriander en peterselie fijn. Snipper de komkommer, lente-uitjes en kerstomaten. Meng de groenten en kruiden in kommetje en pers de limoenen erboven op uit.
  • Schep de viscurry in een diep bord of kommetje en voeg wat salsa toe. Werk af met een plukje koriander en serveer meteen.

 

© 2009 - 2024 Il diVino Wijnwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.