Bio
Wijnclub Voorjaar 2022
OverzichtWIJNCLUB KWARTAALPAKKET VOORJAAR 2022 (vanaf maart 2022)
Alles op een rijtje
- Vier keer per jaar een (h)eerlijk verrassingspakket met 6 spannende wijnen.
- Inclusief bijpassende smaakvolle recepten.
- Direct 10% korting of 5% bonuskorting bij betaling per jaar.
- 10% korting op nabestellingen (per kwartaal, op de wijnen uit het actuele kwartaalpakket).
Bulgarije - Côte du Danube Viognier (1 fl)
- Druivenras: Viognier
- Proef en ruik: frisse aroma's van citrus, jasmijn, witte perzik en ananas in de neus en mond samen met een romige structuur.
- Lekker bij: meloen met ham, Ottolenghi's Burrata met gegrilde druiven, paté, gerookte zalm, coquilles, Thaise viskoekjes, boerenbrie. En als verkwikkend aperitief op zonnige dagen.
- 2021 Concours Mondial de Bruxelles - Zilveren medaille. Volgens de Engelse wijnschrijver Oz Clarke komen de mooiste Viognier’s van wijnmaker Burgozone uit Bulgarije.
Bulgarije - Côte du Danube Pinot Noir (1 fl)
- Druivenras: Pinot Noir
- Proef en ruik: rijpe kersen, framboos, pruim. Mooi fruit, pittige, licht spicy stijl Pinot Noir. Iets rokerigs, donkere chocolade, vanille tonen, uitstekende lengte. Wij zijn enthousiast.
- Lekker bij: Thaise gerechten met kip, vegetarische lasagna, paddenstoelen risotto.
- Voor velen niet bekend maar Bulgarije heeft een eeuwenlange wijntraditie. Al voor de val van het ijzeren gordijn was het, het eerste Oostblokland dat zijn wijnindustrie afstemde op de markt in Noordwest-Europa. Al in de jaren '60 werden wijngaarden met 'internationale' druivenrassen aangeplant. Château Burgozone zelf is gelegen in het Noorden van Bulgarije op 150 kilometer van de hoofdstad Sofia. De wijngaarden (100 ha) zijn aangeplant op de steile Zuidhellingen van de Donau rivier. Dit geeft een uniek microklimaat.
- Château Burgozone is een zeer jong wijnhuis dat gelijk hoog inzet. Kosten nog moeite werden gespaard bij de realisatie van de indrukwekkende wijnkelders en de aanplant van de wijngaarden. Burgozone is ook de eerste en enige Bulgaarse witte wijnproducent die 91 punten heeft gekregen van Wine Enthusiast, naast de verschillende 90 punten die ze voor hun andere wijnen hebben ontvangen. De stijl van de wijnen wordt volgens Château Burgozone zelf gekenmerkt door de 3F's - Fris, Fruitig en Fijn. Nazdrave !
Recept: Viscurry met krieltjes & paksoi - 4 personen
- Ingrediënten: 600 g wijting, 400g krieltjes, 2 sjalotten, 4 teentjes knoflook, 1 rode chilipeper, 500 g kerstomaatjes, peper, zout, 70 g tomatenpuree, 200 ml kokosroom, 500 ml visfond, bakboter, 1 paksoi
- Kruidenmelange: 1 tl gemberpoeder, 0,50 tl fenegriek, 1 tl korianderpoeder, 0,50 tl komijnpoeder, 4 kardemompeultjes, 2 tl garam masala
- Voor de salsa: 1 rode chilipeper, 0,50 bosje koriander, 0,50 bosje platte peterselie, 0,50 komkommer, 2 lente-uien, 200 g kerstomaten, 2 limoenen
- Bereiding: rooster de kruiden (gember, fenegriek, koriander, komijn, kardemom en garam masala) in een pan zonder olie/boter. Doe de geroosterde kruiden in een schaaltje en zet even opzij. Snijd de vis in grote stukken en leg ze in een grote mengschaal. Voeg de helft van de kruiden toe samen met de olijfolie, peper en zout. Laat de vis 10 minuten marineren in de koelkast. Was ondertussen de krieltjes en halveer. Zet opzij in koud water. Pel de sjalot en de knoflook en snipper fijn, samen met de Spaanse peper. Zet de pan op het vuur met weinig boter en korst de vis rondom goudbruin. Haal de vis uit de pan. Bak de sjalot, knoflook en Spaanse peper in een kookpot. Snijd de kerstomaatjes in de helft en voeg ze erbij, samen met de tomatenpuree en de rest van de geroosterde kruiden. Voeg de visfond en kokosmelk toe. Alsook de krieltjes en laat nog 25 minuten zacht koken op een laag vuur. Snijd de harde onderkant uit de paksoi, was en snijd de witte steel en bladeren in repen. Leg de stukken vis en paksoi in de curry en laat nog 5 minuten doorkoken, zodat de vis warm en helemaal gaar is.
- Salsa: Hak de rode peper, koriander en peterselie fijn. Snipper de komkommer, lente-uitjes en kerstomaten. Meng de groenten en kruiden in kommetje en pers de limoenen erboven op uit.
- Schep de viscurry in een diep bord of kommetje en voeg wat salsa toe. Werk af met een plukje koriander en serveer meteen.
Oostenrijk - Traisental | Bulle Gruner Veltliner Bio (2 fl)
- Druivenras: Grüner Veltliner
- Proef en ruik fris en fruitig, gele appeltjes, witte peper, limoen, grapefruit, veel sappig, licht kruidig, bijzonder soepel en prettig verteerbaar, echt een heerlijk glas wijn.
- Bijzonderheden Past Terra Preta toe: Met behulp van houtskool wordt een extreem stabiele humusbodem opgebouwd en gebruikt als basis voor een klimaatneutrale wijnbouw in de wijngaard.
- Lekker bij gegrilde vis, milde aziatische gerechten, asperges, zonnige salades met bijvoorbeeld gamba's.
- Rudi 'Rudolf' Hofmann komt van origine uit het dorpje Traismauer in het Traisental waar ook zijn wijngoed ligt. Zijn ouders hadden een 'Wirtshaus' in hetzelfde dorpje en zo had Rudi als kind niet veel keuzes en moest hij naar de hotelschool in het nabijgelegen Krems. Zijn eerste mijlpaal was het eerste met drie koksmutsen van Gault&Millau bekroonde restaurant van Oostenrijk - restaurant Mein Plomberg bij 'Godfather' Karl Eschlböck. Bij Karl Eschlböck leerde hij wat kwaliteit echt betekent. In 1993 behaalde hij zijn Diplom-Sommelier bij het Oostenrijkse WIFI (Wirtschaftsförderungsinstitut), waar hij nog steeds als docent les geeft. In 1995 was hij afgestudeerd als Weinakademiker aan de Weinakademie Österreich. Ook was Rudi grotendeels verantwoordelijk voor het enorme succes van een van een de beste wijnwinkels in Wenen, Vinothek St. Stephan tegenover de gelijknamige kathedraal. Hij promoot naast zijn eigen wijnen ook de beste wijnen van zijn collega's in zijn wijnwinkel in Traismauer - WeinArtZone - altijd een bezoek waard. In 2000 startte Rudi zijn tweede carriere als wijnboer en begon hij met wijn maken in een wijngaard van 0,3 ha van zijn grootvader in Traismauer. In 2006 was zijn bedrijf al biologisch gecertificeerd en tegenwoordig behoort hij tot de beste producenten in het Traisental. Bovendien is Rudi Hofmann mede-initiator en lid van de werkgroep ‘sustainable winegrowing TraisentaI'. Inmiddels is de productie gestegen naar een totaal van 100.000 flessen biologische wijnen per jaar. In de wijngaarden domineert met twee derde grüner veltliner gevolgd van 15% riesling en 10% sauvignon blanc. Verder maakt Rudi ook kleinere hoeveelheden gelber muskateller en staan in de wijngaarden ook een paar stokken blauwe druifjes zoals zweigelt.
Recept: Pastilla (een soort Marokkaanse quiche) - vegetarisch 4 personen
Ingrediënten: 5/6 uien, 3 wortelen, 1 courgette, 1 teentje knoflook, 100 ml water, 400gr kikkererwten, 5 eieren, 1 bosje bladpeterselie, 1 bosje verse koriander, stukje gember, half blokje bouillon, 100 g amandelpoeder, 1 el ras el hanout, 1 kl komijnpoeder, 2 el olijfolie, peper, zout, 1 pak filodeeg, 1 ei.
Bereiding: Spoel de kikkererwten goed onder koud stromend water. Pel de uien en snipper fijn. Pel het teentje knoflook en halveer. Spoel de koriander en de bladpeterselie en snipper fijn. Schil de gember en rasp hem. Schil de wortelen en snijd in fijne blokjes. Spoel de courgette en snijd eveneens in blokjes. Zet een pan op het vuur met wat olijfolie en bak hier de uien en knoflook in. Voeg daarna de blokjes wortel en courgette toe en stoof even glazig. Voeg de koriander, bladpeterselie, gember, komijn, peper en zout toe. Giet er het water bij, brokkel er het bouillonblokje over en voeg de kikkererwten toe. Laat nog even sudderen.
Klop 5 eieren los en voeg ze bij de saus (laat iets over om de pastilla mee te bestrijken). Meng goed tot de eieren gestold zijn. Laat afkoelen. Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng de ras-el-hanout, snuifje grof zeezout, peper en het amandelpoeder. Bestrijk een ovenschotel met olijfolie. Spreid enkele vellen filodeeg over de schotel. Zorg ervoor dat de bodem bedekt is en dat de vellen ruim over de schotel hangen. Verdeel een deel van de saus met de kikkererwten en daarna het amandelmengsel op het filodeeg. Dek af met 2 vellen filodeeg. Ga zo verder tot de vullingen op zijn, en eindig met een laagje amandelmengsel. Vouw de vellen filodeeg, die over de rand van de ovenschotel hangen, naar binnen om de pastilla te sluiten. Bestrijk de pastilla met wat ei. Bak gedurende 20 minuten in de hete oven tot de hele bovenlaag mooi goudgeel ziet. Haal uit de oven en serveer meteen.
Cruz Alta - Mendoza Malbec (2fl)
- Druivenras: 100% Malbec
- Proef en ruik:volop fruit als kersen en aardbeien. Deze wijn varieert met een overvloed aan smaken, specerijen, room met veel nuances van braambessen- en bosbessen. Zacht en vol van smaak, zeer goed drinkbaar, veel pit maar zeker mooi in evenwicht.
- Lekker bij: gegrild rood vlees, lamsracks, rijpe manchego, rendang, klein wild.
- De mensen die achter de schermen onvermoeibaar werken, in de wijnmakerij en tussen de wijnstokken. Hun namen staan misschien niet op de flessen, maar zonder deze mensen zou Cruz Alta niet mogelijk zijn. In de uitlopers van het Andesgebergte ligt Altamira ten middenwesten van de Uco-vallei in La Consulta. De tannines die zich in de schillen, pitjes, steeltjes vormen rijpen hier goed door de overvloed aan zonneschijn, dat maakt de wijnen aantrekkelijk rond en zacht. Altamira’s grond hoort bij de meest gevarieerde in de Uco-vallei. Gevormd door de alluviale bodem van de Tunuyán rivier, bestaat het uit een mix v,an zand, slib en steen. De grindachtige bovengrond zorgt voor een goede drainage voor de wijnstokken. Dit geeft de wijnen veel inhoud. Prachtig in balans.
Recept: Pulled lam - 4 personen
Een stevige lamsbout ingewreven met een heerlijke mix van kruiden gaat lang en traag de oven in zodat je het vlees makkelijk van het bot kan trekken. Het kost even wat voorbereiding, maar succes verzekerd.
Ingrediënten: 3 kg lamsbouten (met bot), 250 ml lamsfond, 250 ml water, 1 scheutje whisky, 2 venkels, 4 wortelen, 2 uien
Marinade 1: 4 tl zwarte peper, 10 kruidnageltjes, 1 tl kardemompoeder, 2 tl venkelzaad, 2 steranijs, 1 kaneelstokje, 1 el korianderzaad
Marinade 2: 1 el nootmuskaat, 2 el paprikapoeder
Marinade 3: 2 el sumak, 2 el zeezout, 50 g gember (geraspt), 6 teentjes knoflook, geplet, bosje verse koriander, 120 ml limoensap, 240 ml arachideolie
Bereiding: (1 dag eerder): rooster 2 minuten alle kruiden uit de marinade deel 1 in een pan zonder vetstof. De geuren komen vrij en de kruiden gaan lichtjes poffen. Zorg dat ze niet verbranden. Voeg nu deel 2 van de kruiden toe: nootmuskaat en de zoete paprika en rooster een paar seconden. Mix dit fijn tot poeder. Voeg dan de kruiden uit marinade deel 3 toe en roer goed onder elkaar. Maak met een mes inkepingen in de lamsbout. Zorg dat je zeker door het vet zit. Zo kan de marinade goed inttrekken. Leg de lamsbout in de braadslee. Wrijf hem helemaal in met de marinade. Dek de braadslee af met huishoud- of aluminiumfolie en laat een nachtje marineren in de koelkast.
Bereiding: (de volgende dag): Haal het vlees 30 minuten op voorhand uit de koelkast. Verwarm de oven ondertussen voor op 120°C en gaar de lamsbout 2 uur, voeg na 1 uur de helft van de lamsfond en het water toe. Lepel om het halfuur wat vocht over de lamsbout. Verhoog de temperatuur naar 120°C en gaar 1 uur verder. Verhoog de temperatuur tot 140°C en voeg de resterende lamsfond en water toe. Gaar 2 uur verder. Blijf de lamsbout elke half uur met vocht overgieten. Snijd intussen de venkel, wortelen en uien grof. Voeg deze toe aan de lamsbout na het garen op 140°C, het 2de uur. Bedek de volledige braadslee met aluminiumfolie zodat de kruiden niet beginnen te verbranden. Verhoog de temperatuur naar 170°C en gaar nog 1 uur verder. Haal de lamsbout uit de oven. Pluk het vlees met behulp van twee vorken van het bot. Giet er het braadvocht bij en hussel alles goed onder elkaar. Heerlijk icm een frisse salade en geroosterde aardappelen!