Spanje: Rezabal Txakolina Getariako
OverzichtRezabal Txakolina D.O. Getariako
- Druivenras: Hondarrabi Zuri
- Proef en ruik fris wit met een spannende, kleine sprankeling. Lime, groene appeltjes, witte druiven, ziltige afdronk. Speels, zomers, vrolijk.
- Lekker bij tapas, visgerechten, verse schaal- en schelpdieren. Dit is dé wijn die geschonken wordt bij de pinxtos, zoals de tapas in Baskenland worden genoemd.
- De wijnranken zijn meer dan 35 jaar oud en de productie van deze ‘Hondarribi Zuri’ druif is zeer beperkt. Bodegas Rezabal combineert de traditionele met de moderne methoden om karakteristieke en kwalitatief hoge wijnen te kunnen produceren. De fermentatie vindt plaats bij een gecontroleerde temperatuur, gevolgd door een tweede fermentatie die de ontwikkeling van de primaire aroma’s garandeert. D.O. Getariako Txakolina ligt in het traditionele Zarautz in het centrum van Gipuzkoa. Deze regio wordt beschouwd als de kleinste D.O. in Spanje. De wijngaarden liggen 300 meter boven zeespiegel. De bodems zijn rijk aan mineralen zoals krijtsteen en leisteen. Het Atlantische klimaat geeft de druiven persoonlijkheid. De hoge ligging in combinatie met de hoge temperaturen afkomstig van de golf van Biskaje resulteren in betere beluchting en natuurlijke frisheid van de druif.
Druivenras Hondarrabi Zuri
Hondarrabi Zuri is een witte druif die inheems is in Baskenland, Spanje. De druif Hondarrabi
Zuri wordt door een beperkt aantal wijnmakers gebruikt. De druif komt op andere plaatsen
in de wereld niet voor. In Spanje is men er dan ook trots op.
De trossen zijn klein en compact en de bessen klein, rond en goudkleurig. De most levert een
lichtgele wijn op, met aroma's van citrusfruit, rijp fruit, kruiden en bloemen.
Er wordt bijvoorbeeld Txakoli of Chacolí van gemaakt. Dat is een licht mousserende
(prikkeltje op de tong), zeer droge witte wijn met een hoge zuurgraad en een laag
alcoholgehalte.