Wijnclub Zomer 2021
OverzichtWIJNCLUB Zomer 2021 (beschikbaar vanaf juni 2021)
- mét authentieke recepten van Ninh Binh Vietnamees Restaurant -
Guardia dei Mori Vermentino Terre Siciliane IGT
- Druivenras: Vermentino. Een druivenras dat vooral aan de westkant van Italië gevonden wordt, zoals in Toscane en op de eilanden Sardinië en Sicilië.
- Proef en ruik een zachte, aromatische wijn, verleidelijke bloemen, tropisch fruit en een beetje eucalyptus. In de mond is hij fris, maar tegelijkertijd ook vol en rijk dankzij zijn goede concentratie. Een mooi bittertje geeft deze wijn een lange afdronk. Mooi helder lichtgeel van kleur, met een beetje groene reflecties.
- Lekker bij zonnige salades, schaaldieren, visgerechten, sushi, springroll's en kip. Aanbevolen schenktemperatuur tussen de 10 en 12 oC.
- Guardia dei Mori betekent zoiets als “bewaker van de heide” en er wordt gewerkt zonder pesticiden en insecticiden te gebruiken. Het wijnhuis Rocca heeft een bijzondere geschiedenis. In de 19e eeuw kocht de familie Rocca vanuit Agrate Brianza in Lombardije, wijngaarden en 2 wijnboerderijen in Puglia waar ze startte met het produceren van kwaliteitswijnen. Inmiddels heeft Rocca meerdere kwaliteitswijnhuizen, zoals in Piemonte en het uitstekende Guardia dei Mori in Sicilië.
Recept: Goi Cuon kip (4 personen)
Ingrediënten: 8 rijstvellen, ½ mango, ca 16 blaadjes verse munt, 1 flinke wortel, ½ komkommer, 300 gr kipfilet (of andere vulling), 100 gr rijstvermicelli, ca 16 blaadjes koriander, ½ krop sla (lollo bianco), 50 ml hoisinsaus, 50 gr pinda's (ongezout en gekneusd), 1 el suiker, 10 ml pindakaas.
Bereiding: Voor de saus voeg je in een pannetje hoisinsaus, suiker, pindakaas en 50 ml water samen en laat dit zachtjes inkoken, laat vervolgens afkoelen. Dit is de saus voor de Goi Cuon!
Bak de kip met een beetje peper en zout gaar en laat afkoelen. Kook de rijstvermicelli totdat deze zacht is en laat ook afkoelen. Snij de mango en wortel in julienne reepjes, leg deze apart, snij de komkommer in lange repen, pluk de munt en koriander alvast zodat je alles in 1 keer kunt vullen. Maak de rijstvellen een beetje nat met lauwwarm water (zodat het wat zachter wordt), leg ze op een schone plank, en leg in deze volgorde de ingredienten in het midden: kip, komkommer, sla, wortel, mango, rijstvermicelli, munt en koriander. Vouw de zijkanten naar binnen, rol voorzichtig en probeer een beetje strak in te rollen. Serveer hierbij de saus en strooi wat gekneusde pinda's door de saus.
Eet smakelijk!
El Paisano | Dominio De Tares | Bierzo
- Druivenrassen: Mencía & Co. (Garnacha tintorera, Palomino Fino, Doña Blanca en Godello)
- Proef en ruik zeer verfrissend en aromatisch rood fruit, viooltjes en gebak, met tonen van mineralen en hintje van venkel. Lekker sappig , zomers, verfrissend met een lange fruitige afdronk van rood fruit en iets toast.
- Lekker bij een variatie aan gerechten zoals een traditionele stoofpot, Japan's, Vietnamees streetfood, kipsaté, romige kazen. En vooral in goed gezelschap. Licht gekoeld serveren van harte aanbevolen (12-14°C)
Recept: Bánh Xèo (4 personen)
Ingrediënten: 500 gr rijstbloem, 500 ml kokoswater, 500 ml kokosmelk, 1 tl kurkuma, 3 bosuitjes, een mix van champignons/paprika/kool/rode ui/taugé (totaal vulling ca 500gr), zonnebloemolie, 1 chilipeper, 1 teentje knoflook, lollo bionda sla, verse koriander, verse munt.
Bereiding:
Meng in een kom de rijstbloem, kurkuma, kokoswater, kokosmelk met elkaar. Snijd de bosuitjes in ringen, snijd de tofu in blokjes en de groentemix fijn. Verhit iets olie in een wok tot het heet is, schep wat beslag erover, zo dun mogelijk en verdeeld over de wokpan, zorg dat het vuur laag staat. De pannenkoek is gaar na ca 7 minuten. En hoort krokant te zijn!
Bak ondertussen de groentemix en tofu in een kleine koekenpan en blancheer de taugé. Verdeel zodra deze gaar zijn de groenten, tofu, bosuitjes, taugé over de pannenkoek, vouw de pannenkoek dubbel, bak nog even door en haal uit de pan en serveer op een (groot) bord.
Halveer de peper en knoflook, smeer er vervolgens een schaaltje mee in en laat het erin liggen, schenk hier de vissaus bij.
Eet smakelijk!
Vignerons Florensac Bleu Blanc de Thau Rosé
- Druivenrassen: Merlot & Cinsault
- Proef en ruik een vrolijke rosé met een hoge doordrink factor, bijzonder vriendelijk en aangenaam. Aantrekkelijk zalmroze met smaken van framboos, aardbei en aalbessen. Boordevol frisse fruittonen, nergens vermoeiend.
- Lekker bij mosselen, gegrilde gamba's, jonge geitenkaas, milde curry.
- Dit is een uitstekende coöperatie van wijnboeren uit de omgeving van Florensac in de Hérault, in de directe nabijheid van het zoutmeer van Thau. In de modern uitgeruste cave wordt duurzaam gewerkt, de elektriciteit komt van zonnepanelen. De Vignerons de Florensac kiezen ervoor om zich te onderscheiden op basis van kwaliteit ipv prijs. En ze slagen daar wat ons betreft glansrijk in. Perfect verzorgde cépagewijnen, op een niveau die je zelden ziet bij Franse coöperaties.
Recept: Ca Ri Tom - Een klassieke curry uit Vietnam! (4 personen)
Ingrediënten: 3 stengels sereh, 2 teentjes knoflook, 1 'duim' gember, 1/2 rode chilipeper, 1 el gele curry (liefst Vietnamees), 1 el oestersaus, 1 el kookwijn, 1/2 tl kurkuma, 1 el kippenbouillon, 6 citroenblad, 800 gr gepelde garnalen, 0,33l kokoswater, 0,2l water, 0,2l kokosroom, 400 gram groenten (naar keuze)
Bereiding: voeg 1 stengel van de sereh, de knoflook, gember en chilipeper toe aan de blender en maak hier een pasta van. Meng dit mengsel met de gele curry poeder, kurkuma, oestersaus, kookwijn en kippenbouillon en meng dit tot een glad geheel. Laat de garnalen minimaal 30 minuten hierin marineren. Bak vervolgens de garnalen en voeg halverwege het kokoswater en het water toe aan de garnalen. Laat dit samen inkoken met de sereh en het citroenblad. Tot slot voeg je de groenten naar keuze toe (die al zijn gebakken of gekookt) en als laatste de kokosmelk. Laat dit niet te lang koken want dan gaat het schiften. Rustig opwarmen. Serveer de rijst erbij en je bent klaar!