Bio
V.I.P. pakket Pasen 2021
OverzichtV.I.P. pakket Pasen 2021 mét heerlijke voorjaarsrecepten:
Spanje - Giro Ribót - Cava Mare Brut Nature Gran Reserva
- Druivenrassen: Macabeo, Xarel.lo, Parellada. Let op, dit is niet zomaar een cavaatje…maar een die vorstelijk is behandeld. Handwerk in de wijngaard, langzame vergisting en een tweede vergisting (champagnestijl) op fles. Na 36 maanden rijping 'sur lie weet je niet wat je meemaakt.
- Proef en ruik een aangename getoaste geur van brioche en hazelnoten, iets ziltig, naast frisheid. Gedroogde abrikozen, vijgen en nougat. Breed, romig en rond van smaak, met een zachte mousse en lekkere bite, nodigt uit voor een volgende slok. Schenk de wijn in een witte wijnglas, dit opent de wijn.
- Lekker bij romige roodkorstkazen, sushi, viscarpaccio, ceviche, tarbot met beurre noisette, of op de bank met je grote liefde.
- De wijngaarden van Giro Ribót voor deze speciale cuvée liggen aan de Middellandse Zee, wat de wijn extra frisheid en zilte tonen meegeeft. Men gelooft hier dat wilde planten de mooiste weerspiegeling van het terroir meegeven. Daarom groeien de planten als ‘bush vines’ (wilde struiken) die minder, maar meer geconcentreerde druiven opleveren en doorgaans vitaler zijn. Er wordt geen gebruik gemaakt van herbiciden en gebruik van pesticiden wordt tot een minimum beperkt. De volledige naam is Mare (zilt van de zee) Brut Nature (geen toevoeging van suiker bij de dosage) Gran Reserva (extra lange flesrijping).
- Winnaar 30ste PSWCC Mousserende wijnen
Recept: Ei-amuse (4personen)
- Ingrediënten: 8 eieren/ 50gr oude kaas/ 1 kleine wortel/ theelepel ras el hanout.
- Bereiding: Verwarm de oven voor op 190 graden. Splits de eieren heel voorzichtig zodat het eigeel intact blijft. Klop het eiwit met een snufje zout tot een stijve structuur, maar het moet niet vlokkerig worden. Rasp de kaas en wortel en meng dit met de ras el hanout kruiden. Spatel dit rustig door de eiwit massa, zorg dat het luchtig blijft. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en maak 8 mooie hoopjes van het eiwit, werk zo nodig bij met een lepel en druk er een klein kuiltje in, leg vervolgens het eigeel hierin. Bak de 8-10min. wanneer je van een zachter eitje houdt , en 14-16 minuten als je van een harder eitje houdt. Serveer warm met (flink) wat zwarte peper.
Frankrijk - Loire | Serge Dagueneau - Pinot Beurrot Les Montées
- Druivenras: Pinot Beurrot (~ Pinot Gris, maar een andere stijl, veel Bourgondischer)
- Proef en ruik zachte abrikozen, peer, rijp citrusfruit, honing, amandelen, verse boter. Mooi breed uitwaaierend, veel lengte. De wijn is vol en zacht, met een fijne rondeur. Schitterende balans.
- Lekker bij parelhoen met roomsaus, gegrilde kreeft, salades met foie gras, aromatische kazen, vitello tonnato.
- Coteaux de Charité ligt tussen Pouilly en Chablis, de twee hectare wijngaard die zij hier bewerken bestaat voor de helft uit pinot noir, iets meer dan een halve hectare pinot beurrot en de rest chardonnay. Hier bij de familie Dagueneau was het overgrootmoeder Léontine die in 1889 hier in St-Andelain aan de Loire de eerst druivenstokken plantte. Na het overlijden van zus Florence staat Valérie, de jongste dochter van Serge, alleen aan het roer van het 17 hectare grote familiebedrijf. Vader Serge is als klusjesman nog dagelijks aanwezig, maar met de wijn bemoeit hij zich niet meer. Valérie heeft veel van haar kennis opgedaan in de stages die zij doorlopen heeft tijdens haar studie oenologie. De filosofie van de familie is 'het uitbannen van kunstmest en bestrijdingsmiddelen om zo een vitale voedingsbodem te creëren voor een sterke druif’.
Recept: Provençaalse salade met kippendijen (4 personen)
- Ingrediënten: 200 gr. kippendij, 2 plakken ontbijtspek, verse Provençaalse kruiden, veldsla, 2 bosuien, circa 20 witte druiven, 100 gr. walnoten, olijfolie, appelciderazijn, mosterd, honing.
- Bereiding snijd het spek in fijne reepjes en voeg met wat olie toe de bakpan, nadat de spekjes mooi krokant zijn leg ze apart en bak in het overige vet de kippendij in alle rust. Maak ondertussen de borden op met sla, gehalveerde druiven, gehakte walnoten en ringetjes bosui. Maak een dressing van olie, azijn, honing en mosterd volg je smaak! Wanneer de kipblokjes bijna gaar zijn voeg je de kruiden toe en bak je het nog even op hoog vuur. Schenk de wijn in en eet smakelijk.
Duitsland - Ahr | Deutzerhof Spätburgunder Balthasar C
- Druivenras: Spätburgunder (Pinot Noir).
- Proef en ruik prachtige fruittonen van frisse kersen en wilde aardbei. Daarnaast heeft de geur iets hartigs; hier ruik je de bodem. De negen maanden houtrijping op gebruikte vaten draagt bij aan de structuur en een lichte vanillegeur. Een mond vol, elegant, ongefilterd en intens. Ook hier komt in de peperachtige smaak de leisteen bodem weer terug. Een serieuze wijn om van te genieten, een feestje!
- Lekker bij: Sushi, Sashimi, eendenborst, vega-gerechten met bieten en rodekool, Zwitserse bergkaas. Kip uit de oven of stoofvlees met piment en kruidnagel.
- Hier komen we in het meest noordelijke kwaliteits wijnbouwgebied van Europa. Met circa drie uur rijden vanaf Midden-Nederland kom je aan in het mooie Ahr dal. De wijngaard van Deutzerhof ligt in Mayschoß in een soort amfitheater, hierin blijft de warme lucht lang hangen, wat zorgt voor een langzame rijping. Het zijn zéér steile hellingen langs de rivier de Ahr. De bodem wordt gedomineerd door leisteen; dit levert slanke, minerale en frisse wijnen op met veel elegantie. Biodynamische werkwijze. Het is al sinds 1574 dat de familie Cossmann hier druiven verbouwde en al rond de middeleeuwen namen Deutzer monniken de Pinot Noir mee vanuit Bourgondië. In 1980 waren het Hella Cossmann en haar man Wolfgang Hehle die het roer omgooiden om de beste rode wijn van Duitsland te gaan maken. Beter druivenmateriaal, lagere opbrengsten en wijnmaken met weinig ingrepen. Ze horen niet voor niets tot de beste wijnhuizen van Duitsland.
- German Gastro Cup 'Beste gastronomische Duitse rode wijn'
Recept: Sushi Tonijn met Oosterse rijst. (4 personen)
- Ingrediënten: 4 gelijke plakken tonijn á 100 gr. p.p., 1 el. Miso pasta, 1 nori vel.
- Rijst:300 gr Zilvervlies rijst, 2 tenen knoflook, 2 sjalotten, 1el venkelzaad, 1 el korianderzaad, 50ml witte wijn, 300ml bouillon. Groenten: 1 broccoli, 1 winterpeen, 250gr shiitake, 2 el zoete sojasaus, sesamzaadjes/sesamolie. (1 vijzel)
- Snijd de groente in gelijke stukken en kook de broccoli en wortel beetgaar, leg apart. Fruit een gesnipperd uitje in een koekenpan, voeg fijngemalen koriander en venkelzaad toe, bak vervolgens rijst mee totdat het glazig wordt. Blus af met witte wijn en voeg in diverse etappes bouillon toe (Risotto stijl) Wanneer de rijst mooi gaar is, pak een nieuwe koekenpan en voeg een scheut sesamolie toe, wok de shiitake, broccoli en wortel op hoog vuur. Wanneer dit gaar is, draai het vuur laag en voeg soja en sesamzaad toe. Maak een papje van miso en water en strijk beide kanten van de tonijnsteak ermee in, rol het nori vel om de smalle kant van de tonijn en bak op hoog vuur aan, maar serveer rauw! Maak het bord feestelijk op.