Bio
Frankrijk: Rochecolombe Côte du Rhône
OverzichtRochecolombe Côte du Rhône (biodynamisch)
- Druivenras: 60% Grenache, 40% Syrah
- Proef en ruik: Deze Côtes du Rhône heeft een mooie dieprode kleur van granaatappel. Hij is gestructureerd, rond, elegant en goed uitgebalanceerd. Hij heeft aroma's van rood fruit, leer en cacao. We proeven een lichte rijpheid in de mond, de tannines zijn fijn.
- Lekker bij: Een elegante wijn die goed ingezet kan worden bij charcuterie en gegrild vlees, vis en groenten van bijvoorbeeld de barbecue, het liefst met kruiden als tijm en rozemarijn met een scheutje (olijf-)olie of klontje boter.
- De druiven worden grotendeels handmatig geoogst en gaan daarna de sorteertafel op, voor het verwijderen van alle steeltjes en bladresten. Dan volgt een fermentatie tussen de 10 en 15 dagen bij een temperatuur van 28 tot 32 graden. De wijn rijpt 12 tot 15 maanden in betonnen cuvees.
- 40326 ha en 6000 wijnboeren bezorgen de regionale Côtes du Rhône de 1e plaats in de productie van rode wijn AOC in de Provence, Alpes, Côte d'Azur en Languedoc Roussillon. Deze algemene of generieke AOC is gelegen in zes departementen en geldt voor het hele Rhônegebied. De keuze van de druivenrassen is afhankelijk van de klimatologische omstandigheden en de bodemgesteldheid. Voor de rode en rosé wijnen zal het assortiment van druivenrassen voor minstens 40% uit grenache moeten bestaan als ze uit de zuidelijke Rhône afkomstig zijn. In het noorden primeert immers de syrah druif.
- De in Oudenaarde (België) geboren Robert Herberigs was een bekende songwriter en beeldend kunstenaar. Hij kocht Château Rochecolombe in 1925 als een tweede huis. In die tijd bestond het domein uit één grote boomgaard (abrikozen) en enkele percelen wijnstokken. Vlak na de Tweede Wereldoorlog, namen zijn oudste zoon Gilbert met zijn vrouw Geneviève van de Vyvere, de teugels van het landgoed over. Zij zetten de abrikozenvelden vervolgens om in wijngaarden. De vijftien eerste jaren werd de oogst verkocht aan de Coöperatie van Bourg Saint Andéol, en een handelshuis uit Châteauneuf-du-Pape. In de jaren zestig zette hij een destijds ongewone stap door een eigen kelder te bouwen voor de productie van Côtes- du-Rhône, terwijl in die regio toen de belangrijkste productie simpele tafelwijn was. Anno 2021 is het Roland die, gesteund door echtgenote Florence en hun beide kinderen, voortvarend werkt aan de toekomst van dit voorbeeldige domein. Alle wijngaarden worden biologisch gecultiveerd en er wordt ook al nadrukkelijk gekeken naar de overtreffende trap, het werken in biodynamie. De wijnen bezitten allen een grote concentratie en zijn niet gefiltreerd. De ‘gewone’ Côtes-du-Rhône was in de Volkskrant al goed voor een negen. Het is een wijn van ongekende kwaliteit binnen deze ‘Appellation’.