Portugal : Kranemann 10 Years Old Tawny Port
OverzichtKranemann 10 Years Old Tawny port
- Druivenrassen: Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca. De druiven rijpen minstens 10 jaar in eikenhouten vaatjes. Dit is echter het minimum, de 10 Year Old Port van Kranemann rijpt gemiddeld tussen de 13 en 15 jaar en is daardoor veel verfijnder en zachter dan menig soortgenoot.
- Proef en ruik: buitengewoon zacht en delicaat gedroogd fruit, honing, room. Zeer lange afdronk.
- Lekker als after dinner drankje. Mooi bij diverse chocolade desserts met rood fruit, gerechten met caramel, desserts die niet al te zoet zijn, blauwe kazen.
- De wijngaarden van Kranemann zijn gelegen in de smalle Távora vallei in het hart van de Douro regio in Portugal. Hier in de regio Cima Corgo liggen de meest prestigieuze Porthuizen. De rivier Távora loopt hier zuidwaarts weg naar rustige oase van de Cima Corgo, weg van al het geweld van de grote huizen. In deze vallei vindt men het klooster Quinta do Convento de São Pedro das Águias. In dit klooster wordt al sinds de 12de eeuw wijn gemaakt. Met deze wetenschap is dit één van de oudste wijnproducenten van de Douro. De bodem bestaat hier uit meer graniet en minder schist dan de wijngaarden direct aan de Douro rivier. Door de eeuwen heen is het klooster een aantal keer in vervallen staat geraakt. In 1986 kocht het Champagne huis Vranken deze quinta met bijbehorende wijngaarden. Tien jaar later was Quinta do Convento de São Pedro das Águias onderdeel van een scheiding in de boedel van Paul Vranken. De quinta werd gekocht door Mauricette Mordant die de iconische Port Heredias 1999 produceerde in deze vallei. In 2018 kocht Christoph Kranemann het estate. Samen met een team van jonge en bevlogen wijnmakers worden hier klassieke portwijnen gemaakt. Zo krijgen alle tawny ports hun kleur echt door houtrijping, er wordt geen witte port toegevoegd of gebruik gemaakt van hitte behandelingen. De ports met leeftijd aanduidingen zijn geen gemiddelde maar een minimale leeftijd. Zo is de 10 years old tawny gemiddeld 15 jaar oud en ongefilterd waardoor deze op de fles nog rijpt.