Wijnclub Voorjaar 2020
OverzichtWIJNCLUB maart - mei 2020
Wijngaard Hof van Twente - Sueterie Wit
- Druivenrassen: Solaris, Johanniter
- Proef en ruik een mooie, ronde, frisse en verfijnde witte wijn. Kruidig, sappig en lekker droog. Ananas, passievrucht, lime naast groene appel en witte bloemen. Een klein maar fijn bittertje in de afdronk.
- Lekker bij groenteschotels, asperges met zalm, of asperges met bearnaisesuas en beenham, visgerechten, coquilles, salade met kip en romige kazen.
- Met een totaaloppervlakte van 5.5 hectare, verdeeld over drie locaties, biedt Wijngaard Hof van Twente, gerund door eigenaren Roelof en Ilse Visscher, vanuit het mooie Twentse landschap exclusieve kwaliteitswijn. Een unieke bodemsamenstelling, uitgekiende bemesting, een sterke productie beperking en geslaagde kruisingen vormen de basis voor deze kwalitatief hoogstaande wijn. Als zorgboerderij biedt Wijngaard Hof van Twente dagbesteding en werkleerplekken aan mensen met een uitdaging tot de arbeidsmarkt.
- Gouden medaille wijnconcours Wenen
Maak in een handomdraai romige asperges met zalm met het volgende recept van VisitTwente.nl
Ingrediënten: 1 bakje slagroom, 200 ml monchou, 500 gram asperges, 200 gram krieltjes, 150 gram gerookte zalm, verse peterselie.
Bereiding: Kook de krieltjes. Schil de asperges zo totdat ze glanzen, en kook de asperges. Snijd de gerookte zalm in stukjes/reepjes. Knip of snijd de peterselie. Verwarm de room zachtjes in een steelpannetje. Zorg ervoor dat het niet kookt. Snijd de asperges in kleine stukjes. Meng de gekookte krieltjes en de asperge door de verwarmde room. Voeg vervolgens de stukjes gerookte zalm erbij. Laat het geheel rustig warm worden. Strooi er nog wat fijngeknipte peterselie overheen en voilà, tijd om te serveren! Eet smakelijk!
Peper en zout naar eigen smaak toe te voegen.
Nostos Winery Kreta - Manousaki MRS. Red * Bio (2 fles)
- Druivenrassen : Syrah & Romeiko. De druiven hebben deels gerijpt in gebruikte eikenhouten vaatjes. De wijn wordt daardoor zachter en wint aan complexiteit waarbij het 'hout' mooi op de achtergrond blijft.
- Proef & ruik volop rijp en zacht rood fruit als kersen,cranberries, aardbeien, rode bessen. Iets 'toast', vanille room, walnoot.
- Lekker bij rijpe kazen, pizza, salami, lamsracks, gegrild rood vlees, gegrilde aubergine, risotto met champignons.
- De wijngaarden liggen in het westelijk deel van Kreta nabij Chania. De bodem van de wijngaarden is kalkrijk en bestaat uit klei, zand en schistes. De wijnen die hier gemaakt worden hebben kenmerken van (hele) goede Rhône en Châteauneuf du Pape. Wat niet zo verwonderlijk is want bij de oprichting van dit wijnhuis is Laurence Ferraud, wijnmaakster van het befaamde wijnhuis Domaine Pegau in Chateauneuf du Pape, nauw betrokken geweest.
Recept: Moussaka met aubergine & aardappel (4 personen)
Ingrediënten (voor de moussaka): 6 grote aardappelen, 400 g gehakt (evt vervangen door vega gehakt), 2 aubergines, 2 teentjes knoflook, 2 el tomatenpuree, concentraat, 1 grote ui, 2 tomaten, 50 g bloem, 50 g boter, 500 ml melk, 200 g gemalen kaas, 1 el olijfolie, 1 el gedroogde oregano, 1 tl paprikapoeder, peper, zout.
Bereiding: Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de aubergines in plakjes. Wrijf ze in met zout, bij voorkeur grof zeezout en laat ze 10 minuutjes staan. Dep de plakjes droog met een droge keukenhanddoek of wat keukenpapier. Bak ze daarna goudbruin in een pan met olijfolie (+/- 6-8 minuten).mSchil de aardappelen en snijd ze in plakjes van ongeveer 0,5 centimeter. Pel de ui en knoflook en snipper fijn. Voeg beide toe aan het gehakt met oregano en paprikapoeder. Meng goed. Bak het gehakt vervolgens gaar in de olijfolie. Meng de tomatenpuree - met een scheutje water - erdoor en werk af met peper en zout. Wrijf een diepe ovenschaal in met olijfolie. Vul deze met laagjes aardappelschijfjes, aubergine en dan het gehakt. Start eerst met een laag aardappelen en eindig ook met de aardappelen.
Maak de bechamelsaus. Smelt de boter in een pannetje voor de bechamelsaus. Voeg de bloem eraan toe en laat even verhitten tot je de heerlijke geur van koekjes krijgt. Voeg de melk toe aan de roux en laat even doorkoken tot je een gladde saus krijgt. Giet nu de bechamelsaus over de bovenste laag van de moussaka en bestrooi met de gemalen kaas. Plaats 30 min in de oven.
Ingrediënten (voor de salade): 4 tomaten, 1 zakje rucola, 150 g feta, 1 rode ui, 4 basilicumblaadjes, olijfolie, balsamicoazijn.
Bereiding: Snijd de tomaten in schijfjes. Snipper de rode ui. Leg wat rucolasalade op het bord, gevolgd door een laag tomatenschijfjes, de uitjes en fetakaas. Werk af met wat olijfolie, balsamicoazijn en blaadjes basilicum.
Villa Harmonia Bianco Organic Wine
- Druivenrassen: Trebbiano & Chardonnay.
- Proef en ruik volop fruit als ananas, peer, mango, mandarijn en grapefruit in deze moderne Italiaan uit Emilia-Romagna...het ronde, zachte van de Chardonnay wordt hier aangevuld met lekker fris citrusfruit .
- Lekker bij antipasti, schaal- en schelpdieren, gevogelte, pasta vongole, frisse geitenkazen, salade met kip & avocado.
Villa Harmonia Rosso Organic Wine
- Druivenrassen: Montepulciano & Sangiovese.
- Proef en ruik volop zacht en rijp fruit als aardbeien, kersen en zwarte bessen. Mooi rond van smaak, frisse fruittonen naast kruidige elementen als tijm, oregano, tomaat en laurier.
- Lekker bij vegetariche gerechten met veel tomaat, gegrilde worstjes, hamburger van de grill, gegrilde tonijnsteak, halfharde kazen.
- Emilia Romagna ligt in het noorden van Italië. Onbekend maakt onbemind en niet voor niets is deze regio door Lonely Planet uitgekozen als nummer 1 bestemming... 'een verborgen parel in Europa'. In het oosten wordt deze regio begrensd door de Adriatische Zee met veel stranden. De hoofdstad van de regio is Bologna en heerlijke producten als Parmesan en Prosciutto di Parma komen hier ook vandaan. Het gebied is zeer vruchtbaar en heeft geen klimaatinvloed vanuit het zuiden. De invloed van de wind zorgt ervoor dat de druiven klein blijven waardoor er fruitige, elegante wijnen ontstaan...
Recept: Heerlijke tonijn met een peperkorstje, erwtjes en munt
Ingrediënten: 800 g diepvrieserwtjes, 4 stukken tonijn van ongeveer 100 g, 1 ui fijngesnipperd, 1 blokje groentebouillon, 2 eetlepels olijfolie, 50 ml water, 2 eetlepels fijngesnipperde munt, 8 eetlepels gemengde fijngestampte peper, zout en peper.
Bereiding: Kook de diepvrieserwtjes beetgaar in een bodem kokend water. Fruit de ui enkele minuten in een pan met een lepel olijfolie. Voeg de uitgelekte erwtjes, de groentebouillon, de munt en 50 ml water toe. Breng op smaak met peper, meng voorzichtig en laat nog 5 minuten stoven op een laag vuur. Kruid de tonijnmoten met wat zout.
Giet het pepermengsel in een plat bord en wentel er de tonijnmoten in. Bestrijk de bodem van een gietijzeren of een antikleefpan met de rest van de olie met behulp van een borsteltje. Bak de tonijn 3 à 4 minuten aan elke kant op een hoog vuur. Het binnenste moet nog rozig zijn (afhankelijk van uw smaak). Serveer de tonijnmoten met de erwtjes met munt en bijvoorbeeld lekker frans stokbrood of een aardappelgratin.