Dé ideale kaaswijn | Gooische Tamtam september 2019
OverzichtDé ideale kaaswijn
Volgens Ewout Jansen van Il DiVino Wijnwinkel Hilversum
“Niet veel mensen weten dat je bij een kaasplankje vaak beter een witte, dan een rode wijn kunt kiezen. De meeste kaasplankjes zijn opgebouwd volgens de rood-wit-blauw-methode. De kleuren verwijzen naar de kazen: roodbacterie-kaas, blauwaderige kaas en witflora kaas (zoals bijvoorbeeld Brie). Daarnaast heb je natuurlijk nog geit en harde of halfharde kaas. Rode wijn, zeker met drogende tannines, is vaak te stroef en te hard voor zo’n kaasplankje. Als witte wijn bij kaas wordt vaak chardonnay genoemd. Leuk, maar ik kies liever voor een spannend alternatief, deze biologische Pecorino: een weelderige, sappige, heel aromatische wijn, met een klein maar fijn bittertje in de afdronk. Pecorino is ook de naam van de Italiaanse schapenkaas. Men is er nog steeds niet uit: heet die wijn nou zo omdat de druiventros lijkt op het hoofd van de schaap, of omdat de wijn zo goed past bij de schapenkaas met dezelfde naam? Ik houd het op het laatste!"