Georgië: Marani Saperavi
OverzichtGeorgie – Marani Saperavi
- Druivenras: Saperavi
- Proef en ruik rode en zwarte bessen, frisse kersen, zwarte peper, laurier, drop, kruidnagel. Elegant, sappig, smooth, modern, fijne afdronk. Een ontdekking.
- Heerlijk bij pasta met rode saus, lasagna, ravioli, gehaktballen, droge peperworst, lamsracks, extra belegen Hollandse kaas, hele milde blauwaderkaas.
- De bijna honderd jaar oude Telavi Wine Cellar is één van de beste wijnhuizen van Georgië. De wijngaarden liggen op de beste locaties in Kachetië, in het oosten van het land. Het wijnbedrijf Telavi Wine Cellar is in 1915 opgericht. Twee jaar na de oprichting brak de Russische revolutie uit en werd het bedrijf genationaliseerd. Pas sinds het eind van de twintigste eeuw is het weer in particuliere handen. Franse wijnconsultants en oenologen worden actief bij de wijnproductie betrokken. Elke stap in het productieproces wordt gecontroleerd, vanaf het enten van de wijnstokken tot het bottelen van de wijnen. De filosofie van Telavi kent zijn basis in de lokale traditie. Er wordt voornamelijk met inheemse druiven gewerkt. De wijnen van Telavi Wine Cellar zijn verrassend modern en sluiten daarom uitstekend aan bij de West-Europese smaak.
Groente lasagne – 4 personen
Ingrediënten: 2 uien, fijngesnipperd, 2 teentjes knoflook, geplet, 1 rode chilipeper, fijngesnipperd (zonder zaadjes), 1 dl wijn, 400 g tomatenblokjes, 500 g tomatenpulp, 70 g tomatenpuree, 2 blaadjes laurier, 1 takje tijm, 1 aubergine, 1 courgette, 300 g verse spinazie, 400 g ricotta, 100 g Parmezaanse kaas, geraspt, 1 bolletje mozzarella, peper & grof zeezout
Bereiding: Snijd de aubergine en courgette in plakjes. Grill ze aan beide kanten op een grillpan. Zet even aan de kant. De saus. Doe een scheutje olijfolie in een stoofpot. Stoof de gesnipperde uien, geplette look en chilipeper tot de ui glazig is. Schep er de geconcentreerde tomatenpuree bij en laat kort meestoven. Doe er de tomatenblokjes, de laurier en tijm bij. Schenk er een scheut witte wijn bij en laat de alcohol verdampen. Voeg dan de tomatenpulp toe. Laat de saus minimum een halfuurtje pruttelen op een zacht vuurtje. Verwarm de oven voor op 200°C. Roerbak de spinazie kort en kruid met peper en zout. Meng met de ricotta. Vet een ovenschotel in. Leg afwisselend courgetteplakjes, tomatensaus, aubergineplakjes met de ricottaspinazie. Herhaal tot de schotel gevuld is.
Snijd de mozzarella in plakjes en leg ze bovenop de groentelasagne. Werk af met de Parmezaanse kaas. Zet gedurende 30 min. in de voorverwarmde oven. Serveer met ciabatta.