Orange is the new... - Gooische TamTam - december 2018
Overzicht
Orange is the new…
Bij rode wijn geven de schilletjes van blauwe druiven kleur. Bij witte wijn wordt alleen het vruchtvlees vergist. Rosé is eigenlijk een afgeleide van rode wijnen, met kortere schilweking.
Is ‘Orange’ dé nieuwe kleur in wijnland? Eigenlijk is het een eeuwenoude techniek. Omdat het in toprestaurants aan populariteit wint zou je van een hype kunnen spreken. Het grote verschil met rood, wit en rosé is dat de schilletjes en pitjes van witte druiven mee vergisten. Dit geeft de Orange wijn power, spanning (!) en een fraaie amberkleur.
Uit Kroatië proefde ik de biodynamische Bolfan Aromana, gemaakt van vooral Pinot Gris en iets Traminac. Dit is wel een feestje hoor. Rijpe perziken, abrikozen, mediterrane kruiden, veel sap, zacht door de houtrijping en een lange afdronk. Prima partner van Vietnamese knoflookgamba´s, blue cheese, varkensmedaillons of bij een knapperend haardvuurtje met goed gezelschap.
Wat rosé voor de zomer is zou Orange voor de winter mogen worden. Het geeft die grijze wintermaanden wat kleur.
Bolfan Aromana *Bio
Tam Tam-december actie: 5 + 1 gratis