Najaar 2018 - wijnabonnement
OverzichtWIJNABONNEMENT najaar 2018
Roceno – Inzolia Sicilia
Druivenrassen: 100% Inzolia
Proef en ruik volop rijp fruit als peer en perzik, fris, floraal, kruidig, iets notig, rond, puur en elegant.
Lekker bij gebakken forel, langoustines, mosselen, couscous, antipasti, pasta met vis, gevogelte.
Na een lange periode van overproductie is dit mooie mediterrane eiland nu energiek en vernieuwend als wijnregio. Het eiland bezit de meeste wijngaarden van heel Italië. Sicilië was al in de Oudheid beroemd om zijn landbouwproducten, en in de eerste plaats om zijn wijn. Nog voor de Grieken brachten de Feninciërs de wijnstokken vanuit het nabije Oosten naar het eiland, waar tot dan alleen maar wilde druiven groeiden. Pas in 1773 lukte het Sicilië weer om aansluiting te vinden met de wijnmarkt door de ontdekking van de Marsala. Belangrijke druiven daarin waren de Inzolia en Grillo. Sicilië kan heel heet zijn. Sommige wijnstokken worden tot tegen het kookpunt opgewarmd door de Sirocco wind uit Afrika. Meer landinwaarts is het koeler en in het noordoosten zijn de bergen vaak bedekt met een sneeuwlaag.
Recept: ‘Witlof met kip & kaas uit de oven’
Ingrediënten: 4 stronken witlof, 1 sjalot, geraspte kaas 200 g (vraag naar een 'nootachtige'stijl, bijvoorbeeld Brugge kaas of Nazareth), 1 kippenborst, 4 el droge witte wijn, 3 el crème fraîche, 4 tl graanmosterd, 30 g boter, 30 g bloem, 300 ml melk, 1 teentje knoflook, 1 el fijngesneden salie, 1 el tijm, 1 el fijngehakte rozemarijn, 1 el verse oregano.
Bereiding: Verwarm de oven voor op 200°C. Was de witlof en snij de stronkjes in de lengte in drie of vier stukken. Leg ze naast elkaar in een ingevette ovenschaal zonder dat ze elkaar overlappen. Bestrooi met peper en zout en besprenkel met enkele eetlepels water en droge witte wijn. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 15 minuten in de oven.
Snij de kippenborst in repen. Verwarm een pan met boter. Zodra de boter bruist voeg je de repen kip toe en bak je ze goudbruin. Haal de kipfilets uit de pan en houd ze even opzij. Maak een roux. Smelt 30 g boter in de pan op een matig vuur en voeg de bloem toe. Laat het mengsel al roerend met een garde een beetje ‘opdrogen’ tot er een heerlijke biscuitgeur vrijkomt. Voeg vervolgens de melk toe. Roer alles goed tot het mengsel begint te pruttelen en in te dikken. Haal van het vuur. Hak het sjalotje en het teentje knoflook fijn. Voeg het toe aan de saus samen met de crème fraîche, de mosterd en de fijngesneden kruiden (salie, tijm, rozemarijn, en oregano). Leg de stukken kip op de witlof. Giet de saus erover. Strooi er de geraspte kaas over en zet nog 25 à 30 minuten terug in de oven (niet afgedekt) tot het geheel mooi bruin is. Een goed glas Inzolia erbij en het leven is goed…
Smyrna – Shiraz-Petit Verdot - Izmir
Druivenrassen: Shiraz& Petit Verdot
Proef en ruik medium body, zwoel en zacht, geur van braam en framboos met tonen van zwarte peper, laurier en licht zoethout. Toegankelijke tannines.
Lekker bij stevige kazen, mooie varkenshaas, entrecote, droge worst met kruiden (oregano), rijpe Pecorino, oude boerenkaas.
De eerste sporen van wijnbouw en wijnbereiding in Anatolië dateren 7.000 jaren terug. De Hettieten, de Trojanen, de Phyrgians, de Grieken; bij al deze volkeren was wijn, samen met olijfolie, vis en brood, een essentieel onderdeel van het dagelijks dieet. Door tolerantere en modernere opvattingen tijdens de tweede helft van de 19e eeuw steeg de wijnproductie. Tegelijkertijd werden de Europese wijngaarden verwoest door een epidemie van de Phylloxera (druifluis) en verminderde de wijnproductie in Europa dramatisch. Het Ottomaanse rijk speelde hier goed op in en de wijnexport steeg naar ruim 340 miljoen liter per jaar.
Lucien Arkas kocht Idol Wines in 2010 en de wijngaarden bevinden zich in Torbali, een regio van Izmir, dicht aan de kust van de Egeïsche zee. Er wordt bijna geheel organisch gewerkt en de wijnen mogen dan ook voor het grootste deel het ‘Ecocert’ certificaat dragen. Er wordt gewerkt met de modernste technieken in combinatie met zorgvuldig nachtelijk handplukwerk om een zo hoog mogelijke kwaliteit te bereiken. Prijs 9,95 (10% korting op nabestellingen)
Recept: Ratatouille met varkenshaas
Ingrediënten (4 personen) : 1 paprika, 1 aubergine, 4 tomaten, 1 courgette, 1 eetl olijfolie, 1 klontje boter, 1 ui, peper en zout, 1 theelepel oregano, 1 gesnipperd teentje knoflook, 1 mooie varkenshaas, vleesjus, bakboter.
Bereiding: Verwarm de oven voor op 180 graden. Pel de tomaten en snijd de paprika, aubergine en tomaten in blokjes. Dep het varkenshaasje droog en kruid met peper en zout. Smelt het klontje boter op hoog vuur in een pan en plaats het varkenshaasje erin. Laat dichtschroeien langs alle kanten (ca 2min per kant). Vet een ovenschaal in en plaats het varkenshaasje erin. Laat gaar worden in de oven gedurende ongeveer 25 minuten. Dek af met aluminiumfolie tegen het uitdrogen. Stoof intussen een ui glazig in olijfolie samen met de knoflook, de gesneden groenten, oregano, peper en zout. Maak de vleesjus zoals aangegeven op de verpakking. Haal het varkenshaasje uit de oven en plaats op een bord. Dresseer de groenten er rond en werk af met de vleesjus.
Empordàlia Sinols Criança
Druivenrassen: Grenache, Carignan, Cabernet Sauvignon, Merlot & Syrah. De wijn rijpte 9 maanden in Frans eiken en daarna nog 12 maanden op fles.
Proef en ruik rode en zwarte bessen, room, vanille, zachte en afgeronde tannines. Veel sap en een lichtromige afdronk. Een zeer zonnige en vrolijke rode wijn. Kan prima licht gekoeld worden geserveerd.
Lekker bij rijke vleesgerechten, lamsstoofpotje, risotto met chorizo, rijpe tot oudere kazen.
Empordàlia, een cooperativa van meerdere lokale wijnproducenten uit o.a. Roses, Pau en Vilajuïga. Deze bodega produceert onder D.O. Empordà een reeks wijnen met de naam "Sinols", zowel jonge witte, rode en rosé wijnen als luxere crianza's en reserva's. In de bodega in Vilajuïga vindt de fermentatie plaats in kelders onder de vloer van de bodega. In de wijngaarden vindt je veel Garnacha, Carignan (Samsó voor de Catalanen), Cabernet Sauvignon, Syrah en Merlot. De rode wijnen kenmerken zich doordat ze doorgaans 'op het fruit' gemaakt zijn en een mooie herkenbare kruidigheid hebben. De beste wijnen komen van de iets hoger gelegen wijngaarden die wat meer landinwaarts liggen.
Recept: gevulde paprika met couscous (vega)
Ingredienten: 4 grote paprika’s, 100 g couscous, 1 fijngesnipperde ui, 1 teentje knoflook, fijn gesnipperd, 2 el tomatenpuree, 1 blokje groentebouillon, 1 el olijfolie, cayennepeper, geraspte Parmezaanse kaas, peper en zout, 1 tl kurkuma, 1 tl Provençaalse kruiden.
Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden. Bereid de couscous zoals op de verpakking met een blokje groentebouillon. Stoof intussen de ajuin glazig in olijfolie, samen met de knoflook. Voeg de tomatenpuree toe, alsook de kurkuma, provençaalse kruiden en een snuifje cayennepeper. Breng extra op smaak met peper en zout. Voeg de couscous toe en stoof deze nog even aan met het mengsel. Snij het hoedje van de paprika’s af en hou het apart. Vul de paprika’s met het mengsel, beetje geraspte Parmezaanse kaas erover, zet het hoedje er weer op en plaats 20 minuten in de oven tot ze gaar zijn.