Zomer 2018 - wijnabonnement
OverzichtWIJNABONNEMENT zomer 2018
Hochriegl Sekt – Weinviertel Wien - Oostenrijk
- Druivenrassen: Gruner Veltliner & Welschriesling
- Proef en ruik frisse groene appeltjes, perzik, mandarijn, pruim, zuiver, opwekkend, vrolijk, puur.
- Lekker bij frisse jonge kaas, gravad lax, salade met gamba en avocado.
De naam Hochriegl staat synoniem voor uitstekende kwaliteit en grote traditie in Sekt. Oorspronkelijk door de familie Kattus uit Wenen, die zich destijds voornamelijk bezighield met de import en export van specerijen en kaviaar. Rond 1900 werd er zo’n 200.000 (!) kg kaviaar verkocht. Vanaf 1890 begon de zoon van de oprichter ook met de productie van Sekt, geheel volgens de traditionele Champagnemethode. De zeer nauwe contacten met het Champagnehuis Veuve Clicquot liggen hier ongetwijfeld aan ten grondslag.
De Hochriegl wijnen zijn sinds 2009 in eigendom van Schlumberger, een beroemde Sektmaker uit Wenen. De wijnen die aan de basis van deze frisse Sekt’s staan komen hoofdzakelijk uit het Weinviertel, ten noorden van Wenen. De productie vindt plaats in Wenen. Prijs 9,95 (10% korting op nabestellingen)
Recept ‘gegrilde sla met feta’
Ingrediënten: 2 kroppen radicchio, in partjes, 4 little gem's (klein kropje Romeinse sla), gehalveerd, olijfolie, peper en zout, 4 el platte peterselie, grof gehakt, 1 rode ui, in ringen, 200 g goede feta kaas, verkruimeld, 3 el mooie balsamicoazijn.
Bereiding: Bestrijk de radicchiopartjes en gemhelften met olijfolie. Kruid met peper en zout. Gril de radicchio op een rooster of grillpan, 5 à 10 minuten (afhankelijk van de grootte) aan elke kant, tot de buitenste bladeren gekleurd zijn en de binnenkant zacht is. Gril de gemsla 2 à 3 minuten aan elke kant. Leg op een zomerse serveerschaal. Strooi de platte peterselie, de rode ui en verkruimelde feta erover. Besprenkel met balsamicoazijn en serveer.
Nagy Somló Furmint Tornai
- Druivenras: Furmint. De helft van de wijn rijpte 8 maanden in houten vaatjes.
- Proef en ruik fris fruit als peer, appel en perzik. Daarnaast spatten de witte besjes en citrusvruchten bijna het glas uit. Complex en zacht door de houtrijping en de vulkanische bodem zorgt voor spanning en mineraliteit. Lekker zomers hoor dit.
- Heerlijk bij gebakken forel, gerookte zalm, frisse kipspiesjes, gegrilde groene groenten, zachte kazen, milde Vietnamese of Thaise gerechten met vis of vega.
Het familiewijngoed Tornai behoort tot de beste wijnboeren van Somló. Het wijngoed werd in 1946 door grootvader Tornai gesticht en is inmiddels uitgegroeid tot 54 hectare. De wijngaarden zijn verdeeld over talloze kleine percelen. Tornai is gespecialiseerd in witte wijnen en heeft een grote diversiteit aan Hongaarse druivenrassen zoals juhfark, furmint, hárslevelű, olaszrizling, zenit, zeusz, csomorika, tramini, szürkebarát. Voor de wijnbereiding worden de modernste vinificatietechnieken gebruikt en combineert men succesvol koele fermentatie in grote tanks en houten foeders (grote vaten).
Het wijnbouwgebied Somló ligt in het noordwesten van Hongarije. Het is een gebied met een enorm kwaliteitspotentieel en een uniek, intrigerend terroir. De wijngaarden liggen op een 431 meter hoge heuvel, die bestaat uit de miljoenen jaren oude overblijfselen van een vulkaan. De bodem bestaat uit een zeer bijzonder zwart basalt, dat een diepe minerale impressie aan de wijnen meegeeft. Prijs 9,00 (10% korting op nabestellingen)
Gestoomde zeeduivelblokjes 'Asian Style'
Ingredienten (4 personen) 600 g zeeduivel filet, in blokjes van 2 à 3 cm, stoommandje en bakpapier, 1 el geraspte gember, 1 teentje fijngesneden knoflook, 4 lente-uitjes in ringetjes gesneden, peper en zout, 200 g basmatirijst, 1 el donkere sojasaus, 1 el sesamolie, 1 bosje koriander.
Bereiding: Kruid de zeeduivel blokjes lichtjes met peper en zout. Leg ze op bakpapier in het stoommandje. Strooi er de geraspte gember over. Zet het deksel op het stoommandje en stoom boven een met water gevulde pot ca 4 minuten. Leg de fijngesneden knoflook en lente-ui ringetjes boven op de vis en stoom nog een minuutje verder. Kook de basmatirijst beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de sojasaus met de sesamolie in een pan.Verdeel de gestoomde zeeduivel blokjes over de borden met wat Aziatische saus. Werk af met verse koriander. Serveer met de basmatirijst.
Dika Frankovka
- Druivenras: Frankovka (=Blaufränkisch)
- Proef en ruik rode en zwarte bessen, room, vanille, zachte en afgeronde tannines. Veel sap en een lichtromige afdronk. Een zeer zonnige en vrolijke rode wijn. Kan prima licht gekoeld worden geserveerd.
- Lekker bij kruidige pastagerechten, gegrild vlees van de bbq, worst, rijpe Hollandse kaas en Franse kazen als Cantal en Laguiole.
- Aanbevolen in Perswijn koopgids 2018 en finalist Perswijn Zomerwijnen 2018
- Uitgelicht in de Delicious juni 2018 ’fruitkanjer van kersen, bessen en bramen. Kan goed gekoeld worden. Lekker bij bbq, worst en Franse laguiole (kaas).
- Vondst van de maand bij Hubrecht Duijker
Dika betekent ‘trots’ in het Kroatisch. Feravino Feričanci heeft 160 hectare eigen wijngaarden in het Feričanci wijngebied in Slavonië, dat in het oostelijk deel van Kroatië ligt tussen Hongarije, Servië en Bosnië in. Het bedrijf heeft in het dorp Feričanci een eigen wijnkelder die gebouwd is in 1962. Deze kelder heeft een capaciteit van 2.000.000 liter. De jaarlijkse productie is 900.000 liter. Daarmee is Feravino de grootste van 'de kleine producenten' in Kroatië. De belangrijkste druiven die bij Feravino verbouwd worden zijn de Frankovka (blaufrankisch), Grasevina (welschriesling) en Zweigelt (kruising tussen Frankovka en Lovrijenac). Prijs 9,95 (10% korting op nabestellingen)
Recept: varkensspiesjes met honing-mosterd saus (BBQ)
Ingredienten: 600 g varkenshaas, 1 teentje knoflook, geperst, 2 rode appelen, sap van 1 citroen, 2 takjes verse salie, gehakt, 5 el mosterd, 5 el honing, 2 à 3 el maïsolie, ½ theelepel paprikapoeder, ½ theelepel zout, ½ theelepel cayennepeper.
Bereiding: Meng de mosterd met de honing, 2 eetlepels citroensap, de olie, de knoflook, de gehakte salie en alle andere kruiden tot een marinade. Snij het varkenshaasje in vrij grote blokjes. Roer er de helft van de marinade door en zet een halfuur in de koelkast. Spoel de appelen, verwijder het klokhuis, snij in 8 partjes. Sprenkel er de rest van het citroensap over. Steek afwisselend stukjes appel en varkensvlees op 4 metalen prikkers. Leg de spiesjes op de barbecue. Bestrijk ze met de rest van de marinade. Herhaal dit een paar keer tijdens het bakken. Lekker met een witloofsalade, knapperig Frans boerenbrood en een glas lichtgekoelde Dika Frankovka..