Bio
Italië: Albana Vigna della Rocca DOCG (Orange Wine)
OverzichtAlbana Vigna della Rocca DOCG *Bio
- Druivenras: Albana di Romagna, een druivenras dat groeit van Faenza tot Rimini op de noordoostelijke hellingen van de Apennijnen. Het best doet ze het rondom het plaatsje Bertinoro. Albana was verrassend genoeg de eerste Italiaanse witte wijn met een DOCG status (sinds 1987).
- Proef en ruik aroma's van abrikoos, kamille, perzik, honing, salie, mandarijn. Rijk, weelderig, kruidig, frisse aanzet met body. Serieus wit waar veel aan te ontdekken valt.
- Heerlijk bij krachtige visgerechten, ravioli, lamsstoof, ratatouille, pumpkin pie.
Vittorio Navacchia heeft de afgelopen jaren succesvol geëxperimenteerd met amforen en gisting op de schil. Daardoor krijgt de witte wijn meer 'bite' en wordt ook wel 'orange wine' genoemd. De wijn is gemaakt met gisting op de schil, zoals dat ook bij rode wijn wordt gedaan. De wijn wint daardoor aan kracht, krijgt zelfs een klein beetje tannine en meer diepgang en lengte. Het beste recept tegen smaakvervlakking. Wat mij betreft is dit behalve erg lekker een uiterst originele wijn!
Emilia-Romagna is een wijngebied in Noord-Italie, ook wel “de buik van Italië” genaamd, dankzij heerlijkheden als Prosciutto di Parma, Parmigiano-Reggiano en Mortadella di Bologna. Kenmerkend voor de wijnen uit Romagna is dat ze bedoeld zijn om te drinken aan tafel, bij een lasagna, passateli in brodo, of ravioli.
Lasagna ai funghi e gorgonzola – vega
Ingrediënten voor 4 personen: 1 bakje gedroogd eekhoorntjesbrood (ca. 30 gram), 2 winterwortels, 1 pastinaak (300 gram), 1 courgette, 6 bosuitjes, 25 gram boter, 100 ml witte wijn, 200 ml crème fraîche, 4 vellen koelverse lasagne (gehalveerd), 100 gram Parmesan en 150 gram Gorgonzola.
Bereiding: Week de paddenstoelen 10 minuten in 150 ml heet water. Schil de wortel en de pastinaak met een dunschiller en schaaf ze vervolgens met een dunschiller of kaasschaaf in lange dunne slierten. Schaaf ook de courgette in dunne linten. Halveer de bosuitjes en halveer de stukken in de lengte. Smelt de boter in een hapjespan en schep de groentenlinten, de bosuitjes en de paddenstoelen met het weekwater erdoor. Voeg de wijn en naar smaak peper en zout toe en smoor de groenten in een afgedekte pan in ca. 10 minuten beetgaar. Schep de groenten met een schuimspaan op een bord. Kook het groentevocht in tot er tweederde van over is. Roer de crème fraîche erdoor en breng op smaak met zout en peper. Verwarm de grill van de oven voor. Kook de lasagnevellen met 3-4 vellen tegelijk in een pan met ruim kokend water en een beetje zout in 4 minuten beetgaar. Laat ze over de rand van een vergiet uitlekken. Leg de uitgelekte lasagne vellen op vier ingevette, vuurvaste borden en verdeel de helft van de saus, groenten, Gorgonzola en Parmesan erover. Leg hierop weer een vel lasagne en verdeel de rest van de saus, Gorgonzola en Parmesan erover. Schuif de borden met 2 stuks tegelijk onder de hete ovengrill en laat de kaas licht kleuren.
Pieter Nijdam - Telegraaf "In het glas lijkt het net ranja, maar dan met 14% alcohol. Als de voetjes dan nog niet van de vloer gaan...."