december 2017 - wijnabonnement

Artikel 46 van 87
Overzicht

WIJNABONNEMENT  kerst/december  2017

Opta Bairrada Sparkling Brut
De DOC Bairrada is gelegen net ten zuiden van Porto. Het gebied stekt zich uit van de stad Aveiro naar Coimbra. De naam Bairrada is afgeleid aan de grondsoort, een soort kalksteen. Bairrada ligt op een heuvelachtig plateau dat op hoogten van 40-120 meter boven zeeniveau is gelegen. De meeste wijnen uit deze regio, in het bijzonder de wijnen die gemaakt worden van de Baga-druif, zijn prima geschikt om te rijpen. Hoewel vroeger gevinifieerd werd met pitten en stelen komt dit vandaag bijna niet meer voor. Dit maakt dat het tanninegehalte van de wijnen daalt en de wijnen sneller drinkbaar en zachter zijn. De gisting vindt steeds vaker plaats in roestvrijstalen tanks met goede temperatuurcontrole. Het klimaat is mediterraan met warme, droge zomers en milde regenrijke winters. Er valt gemiddeld per jaar 900 millimeter regen. Het klimaat bepaalt in sterke mate de kwaliteit van de wijn uit de Bairrada; slechts de helft van de oogstjaren levert goede wijnen op. Vooral herfstregens beïnvloeden de wijn negatief. De bodem bestaat vaak uit zware, kalkrijke klei en zand. De ondergrond bestaat uit kalk. De kleibodems geven de wijnen een typische grondsmaak.

  • Druivenrassen: Bical, Chardonnay, Arinto. De druiven rijpen 2 jaar in de fles voor het ‘dégorgement’.
  • Proef en ruik grapefruit, limoen, brioche. Fris met een rond en zacht mongevoel..
  • Lekker bij mooie visgerechten, zeevruchten, gerookte vis. 
  • ~ Prijs 13,50 -/- 10% wijnabonnement korting ~

Recept: quiche met tomaat en Camembert (4 personen)
Ingrediënten: 6 plakken bladerdeeg, 2 grote preien, in ringetjes, 1 chilipepertje, fijngesneden, 1 knoflookteentje, gesnipperd, bakje créme fraiche à 125ml, 2 eieren, takje tijm, 1el grove mosterd, 200gr rijpe Camembert (in reepjes van ca. ½ cm), 300gr kerstomaatjes, gehalveerd, zout, peper.
Bereiding: Verwarm de oven voor op 200°, ontdooi het bladerdeeg. Fruit de prei en de knoflook in een koekenpan of wok en laat een paar minuten zachtjes stoven. Doe op het laatst de chilipeper erbij en breng op smaak met zout en peper. Ik deed er een kwart bouillonblokje (met een scheutje water) bij om er iets meer smaak aan te geven, maar dat hoeft niet. Laat het vocht in dat geval wel verkoken, anders wordt de quiche straks te nat! Laat de preimassa wat afkoelen. Roer de crème fraiche los met de eieren. Breng het mengsel op smaak met zout en peper, gehakte tijmblaadjes en roer er een eetlepel mosterd door.
Leg bakpapier op een ovenplaat en bekleed met de bladerdeeg. Prik met de vork enkele gaatjes in de bladerdeeg. Verdeel de preimassa over het bladerdeeg. Leg er dan de halve kerstomaatjes (open kant naar boven) op en leg dan de reepjes Camembert ertussen. Verdeel er tenslotte het crème fraiche – eiermengsel over. Bak de quiche in ca. 30-35 minuten in de oven goudbruin. Snij de quiche in vieren en serveer met een frisse salade..

Albana Vigna della Rocca DOCG *Bio
Vittorio Navacchia heeft de afgelopen jaren succesvol geëxperimenteerd met amforen en gisting op de schil. Daardoor krijgt de witte wijn meer 'bite' en wordt ook wel 'orange wine' genoemd. Een deel van de wijn is gemaakt met gisting op de schil, zoals dat ook bij rode wijn wordt gedaan. De wijn wint daardoor aan kracht, krijgt zelfs een klein beetje tannine en meer diepgang en lengte. Het beste recept tegen smaakvervlakking. Wat mij betreft is dit behalve erg lekker een uiterst originele wijn!   
Emilia-Romagna is een wijngebied in Noord-Italie, ook wel “de buik van Italië” genaamd, dankzij heerlijkheden als Prosciutto di Parma, Parmigiano-Reggiano en Mortadella di Bologna. Kenmerkend voor de wijnen uit Romagna is dat ze bedoeld zijn om te drinken aan tafel, bij een lasagna, passateli in brodo, of ravioli.

  • Druivenras: Albana di Romgana, een druivenras dat groeit van Faenza tot Rimini op de noordoostelijke hellingen van de Appennijnen. Het best doet ze het rondom het plaatsje Bertinoro.  Albana was verrassend gebnoeg de eerste Italiaanse witte wijn met een DOCG status (sinds 1987).
  • Proef en ruik aroma's van abrikoos, kamille, perzik, honing, salie, mandarijn. Rijk, weelderig, kruidig, frisse aanzet met body. Serieus wit waar veel aan te ontdekken valt.
  • Heerlijk bij krachtige visgerechten, ravioli, lamsstoof, ratatouille, pumpkin pie.
  • ~ Prijs 11,00 ~

Lasagna ai funghi e gorgonzola – vega
Ingrediënten voor 4 personen: 1 bakje gedroogd eekhoorntjesbrood (ca. 30 gram), 2 winterwortels, 1 pastinaak (300 gram), 1 courgette, 6 bosuitjes, 25 gram boter, 100 ml witte wijn, 200 ml crème fraîche, 4 vellen koelverse lasagne (gehalveerd), 100 gram Parmesan en 150 gram Gorgonzola.
Bereiding: Week de paddenstoelen 10 minuten in 150 ml heet water. Schil de wortel en de pastinaak met een dunschiller en schaaf ze vervolgens met een dunschiller of kaasschaaf in lange dunne slierten. Schaaf ook de courgette in dunne linten. Halveer de bosuitjes en halveer de stukken in de lengte. Smelt de boter in een hapjespan en schep de groentenlinten, de bosuitjes en de paddenstoelen met het weekwater erdoor. Voeg de wijn en naar smaak peper en zout toe en smoor de groenten in een afgedekte pan in ca. 10 minuten beetgaar. Schep de groenten met een schuimspaan op een bord. Kook het groentevocht in tot er tweederde van over is. Roer de crème fraîche erdoor en breng op smaak met zout en peper. Verwarm de grill van de oven voor. Kook de lasagnevellen met 3-4 vellen tegelijk in een pan met ruim kokend water en een beetje zout in 4 minuten beetgaar. Laat ze over de rand van een vergiet uitlekken. Leg de uitgelekte lasagne vellen op vier ingevette, vuurvaste borden en verdeel de helft van de saus, groenten, Gorgonzola en Parmesan erover. Leg hierop weer een vel lasagne en verdeel de rest van de saus, Gorgonzola en Parmesan erover. Schuif de borden met 2 stuks tegelijk onder de hete ovengrill en laat de kaas licht kleuren.

Matayac | Cahors AOP | Élevé en Fûts de Chêne
Cahors is een van de klassieke rode wijnen van het Franse Zuidwesten. Het is de streek waar de bekende malbec-druif vandaan komt (lokale benaming: Cot), die tegenwoordig furore maakt in Argentinië. In de Cahors wordt de malbec vaak gecombineerd met wat merlot, om de wijn mooi af te ronden en wat zachter te maken. Onder het label Matayac worden op basis van aangekochte druiven uit de streek karaktervolle wijnen gemaakt. Dat is een oude traditie. De wijnen uit Cahors, rond het gelijknamige stadje aan de rivier de Lot in het Franse Zuidwesten, worden ook in vroeger eeuwen al via Bordeaux verscheept.

  • Druivenrassen: Merlot, Malbec
  • Proef en ruik een wijn met tonen van vanille en geroosterd brood. De smaak is vol en robuust met aroma's van zwarte bessen en hout. De wijn heeft een granaatrode kleur met paarse nuances en is goed in balans met de rijpe tannines en een lange afdronk. De wijn is gerijpt op eikenhout.
  • Lekker bij een krachtig vleesgerecht of oude Hollandse kaas. Serveertemperatuur 16-18 graden
  • ~ Prijs 7,95 ~       

Recept: hertenbiefstuk met macadamianoten
Ingrediënten (voor 4 personen): 4 mooie hertenbiefstukken, 100 2 sjalotjes, 30 gram roomboter, zeezout en versgemalen zwarte peper, 3 eetelepels suiker, 2dl rode wijn, 2 bosuitjes.
Bereiding: verwarm de oven indien nodig voor op de grillstand. Hak de macadamia-noten grof.  Pel de sjalotten, verhit de boter in een koekenpan, bak de hertenbiefstukjes op middelhoog vuur rondom aan, haal ze uit de pan, met zout en peper bestrooien en warm houden in aluminiumfolie. Verhit het braadvet opnieuw, en fruit de sjalotten ca 2  minuten even aan. Voeg de suiker toe en laat het lichtbruin worden, schenk dan voorzichtig de rode wijn er bij en laat de saus voor de helft inkoken.
Druk de macadami-noten boven op de biefstukjes en plaats deze in het midden van de oven en grill ze 2 minuutjes. Was de bosuien en snij ze in reepjes, verdeel over de hertenbiefstukjes en schep de saus eromheen.
Lekker met aardappel gratin, rode kool en stoofpeertjes.

Spanje Valencia DO – Dona Dolca Moscatel

  • Druivenrassen: Moscatel. 5 maanden rijping ‘sur lie’.
  • Proef & ruik friszoete geuren van weidebloemen en rozen. Mooie fris van smaak, zacht-zoet van karakter, voorjaarsbloemen, citrusfruit, honing en gedroogde vruchten. Mooie balans en plezierig voor de doordrinkbaarheid is de goede zuurgraad, naast het zeer karakteristieke Moscatel-aroma.
  • Na een zorgvuldige selectie van de beste wijngaarden voor de Moscateldruiven vindt een inweking en eerste vergisting van de druiven plaats op een lage temperatuur om zoveel mogelijk primaire aroma's te behouden. Na enige tijd wordt de gisting gestopt door het toevoegen van wijnalcohol, waardoor de wijn zijn zoete zachte smaak behoudt.
  • Lekker bij fruitdesserts, hangop, chocolade dessert of gewoon 'on it's own'.   
  • Prijs: 7,95-/- abonnementskorting

Gegrilde ananas met romige hangop
Ingrediënten: 2 el honing, ¼ tl kaneel, scheutje rum (optioneel), 1 ananas, schoongemaakt en in de lengte in acht parten gesneden.
Voor de romige hangop: 150 ml slagroom, 40 gr suiker, ¼ vanillestokje, 250 gr hangop, paar blaadjes fijngehakte munt.
Bereiding: Meng de honing, kaneel en eventueel de rum in een (oven)schaal. Voeg de stukken ananas toe en wentel deze door het mengsel. Laat de ananas 15 minuten marineren. Klop de slagroom met de suiker en het vanillemerg op. Roer de hangop los en spatel daar vervolgens de opgeklopte slagroom door.
Verhit een grillpan of barbecue. Grill de stukken ananas aan alle zijden tot ze karamelbruin zijn. Serveer de gegrilde ananas met de romige hangop en garneer alles met wat gehakte muntblaadjes.

www.ildivino-wijnwinkel.nl

© 2009 - 2024 Il diVino Wijnwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.