V.I.P. pakket Kerst 2017
OverzichtDECEMBER 2017 > V.I.P. WIJNEN 7 RECEPTEN
Griekenland - Karanika Sparkling Brut
Domaine Karanika is een wijndomein in het uiterste noorden van Griekenland, tegen de Macedonische grens aan. Vanwege de hoogte, boven 650 meter, is het klimaat hier beduidend koeler dan in de rest van Griekenland. Het is bijna continentaal te noemen, maar door de nabijheid van Lake Vegorits is het nog redelijk zacht...Het wordt gerund en is opgericht door de Nederlanders Laurens en Hartman en
Anette van Kampen. Zij hebben zicht tot doel gesteld met typisch lokale druivenrassen, vooral de Xinomavro, het imago van Griekenland als wijn land te verbeteren. Dit doen ze door moderne gevinifieerde wijnen op de markt te brengen, toegankelijke stijl, maar absoluut onderscheidend ten opzichte van de bijna gestandariseerde 'nieuwe wereld' wijnen.
Met afstand de beste “champagne” uit Griekenland en ver daar buiten! Deze Sparkling werd in Frankrijk in de top 10 van beste Champagnes gekozen. Groot was de consternatie toen bleek dat het een Sparkling uit Griekenland was. Meesterwerk van wijnmaker Laurens Hartman.
- Druivenras: Xinomavro (een blanc de noir dus), rijpte 12 maanden ‘sur lie’
- Proef en ruik uitbundig, fris en zuiver steen- en citrusfruit naast een romig mondgevoel met hazelnoot, geroosterd brood en wat Mediterrane kruiden.
- Lekker bij mooie visgerechten, sushi, seafood of ‘on it’s own’.
- ~ Prijs 20,95 ~
Lemon & garlic shrimp’s (4 personen)
Voor de marinade: 750 gram gamba’s, 3 teentjes knoflook, 5 eetlepels olijfolie, schil van 2 citroenen, 2 theelepel gedroogde oregano.
Voor de bereiding: 6 teentjes knoflook, 2 kleine uien, 1 rode peper, 50 milliliter witte wijn, sap van 1 citroen, 1 theelepel gedroogde oregano, peper en zout.
Bereiding: Pel de gamba’s en maak deze schoon. Doe ze vervolgens in een kom. Pers de teentjes knoflook en rasp de schil van de citroen zo fijn mogelijk. Voeg de knoflook en de citroenschil samen met de olijfolie en de gedroogde oregano aan de gamba’s toe. Schep goed om zet de kom vervolgens afgedekt minimaal een uur in de koelkast. Hak de ui, de teentjes knoflook en de rode peper fijn. Fruit deze in een beetje olijfolie in een koekenpan tot het goed begint te geuren. Voeg vervolgens de gemarineerde gamba’s (inclusief de marinade) toe en bak deze twee minuten mee. Voeg de witte wijn, de oregano en het citroensap toe en breng dit aan de kook. Kook het geheel in een paar minuten in tot de alcohol verdampt is en de gamba’s gaar zijn. Breng de Knoflook-Citroen gamba’s op smaak met peper en zout en serveer direct.
Griekenland - Domaine Gerovassiliou Viognier
Evangelos Gerovassiliou is agronoom, oenoloog (opgeleid in Bordeaux), wijnproducent en eigenaar van het wereldwijd gerenommeerde wijnhuis Gerovassiliou. In 1981, terwijl hij nog voor domaine Ponte Carras werkte, is hij begonnen met het weer laten opleven van de familie wijngaard en planten van Griekse en internationale druivenrassen. En succesvol want al meerdere malen stond Ktima Gerovassiliou in de top 100 van beste wijnhuizen ter wereld van het gerenommeerde Amerikaanse magazine Wine & Spirits.
Het landgoed van Gerovassiliou ligt in Epanomi nabij de stad Thessaloniki in het noorden van Griekenland. Het ligt in een relatief laag en heuvelachtig landschap met een uniek ecosysteem . Deze wijn van de Franse viognierdruif is het witte paradepaardje van Gerovassiliou. Gemaakt naar Rhone-voorbeeld Guigal en Chapoutier! Beste Griekse witte wijn van 2017, door Perswijn als “beste Viognier” betiteld, en kreeg al 93 punten van Winespectator en goud van Decanter.
- Proef en ruik zacht tropisch fruit, sinaasappel, perzik, jasmijn, peper en iets van caramel. In de mond vol en rijk, lange afdronk waarbij de mooi geïntegreerde houtrijping aanwezig is.
- Lekker bij kreeft, zeebaars, dorade, tonijn, patrijs, fazant, milde curry.
- ~ Prijs 21,50 ~
Parelhoen met saus van druiven en granaatappel
Ingrediënten (4 pers): 1 hele parelhoen, 4 el (gezouten) boter, 1 teentje knoflook, 1 tl kaneel, 2 takjes tijm, 4 gedroogde laurierblaadjes, 1 geraspte 1 sinaasappel
Saus: 8 (verse) laurierblaadjes, grofgehakt, blaadjes van 1 klein bosje verse tijm (ca 15 g), 75 ml granaatappelsap, sap van 1 sinaasappel, 75 ml rode wijnazijn, 3-4 el bruine suiker, 2 el olijfolie, 3 teentjes knoflook, uit de pers, de pitjes uit een halve granaatappel, 1 handvol rode druiven, zonder pit
Bereiding saus: breng alles, behalve de granaatappelpitten en de druiven in een steelpan aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes inkoken tot de saus wat dikker is. Proef op zout en peper. Voeg de druiven toe en kook ze 5-7 minuten mee. Voeg dan de granaatappelpitten toe. Laat afkoelen tot gebruik. Dit kan 1 dag van tevoren. Bewaar het dan afgedekt in de koelkast.
Bereiding parelhoen: Verwarm de oven voor op 120C. Smeer de parelhoen in met boter, peper en zout. Bestrooi verder met tijm, kaneel, verkreukelde laurierblaadjes en de helft van de sinaasappelrasp. Leg met de teen knoflook ernaast in een braadsledeen braad hem in 2 uur bijna gaar, draai de temperatuur dan naar 180C en braad nog 30 minuten tot de parelhoen mooi bruin en gaar is. Keer af en toe en overgiet hem met de jus uit de braadslede. Laat het na het braden 15 minuten op het aanrecht rusten. Verwarm in de tussentijd de saus. Overgiet de parelhoen met de helft van de saus, bestrooi met de achtergehouden sinaasappelrasp en geef de rest in een kommetje erbij.
> Lekker met gegratineerde aardappelpuree en roergebakken spruitjes met spekjes.
Griekenland – Epanomi
Alpha Estate – Xinamavro Reserve Vielle Vignes
Zeer modern bedrijf in Amyndeon tegen de grens van Albanië. De leerschool van wijnmaker Angelos Latridis was in Frankrijk. Alpha Estate is een ultra modern wijnbedrijf en heeft een bijzonder ondergronds irrigatiesysteem.
- Druivenras: Xinomavro. De 'donkere bittere' vrij vertaald, een lastig druifje dus. Maar de juiste wijnmaker weet daar wel raad mee. Deze pure xinomavro is van 85-jaar oude stokken. Iets bijzonders! Robert Parker gaf de wijn 93/100 punten. Gerijpt op Frans en Amerikaans eiken.
- Proef & ruik Volle aroma’s van kruiden, vanille, rijpe bramen, zongedroogde tomaten, donkere kersen, leer en tabak. Rijk, met een zeer lange afdronk met ronde tannines.
- Lekker bij (rood) vlees, gegrild lamsvlees, pittige worst, wild, risotto met truffel en of paddenstoelen, rijpe kazen. Decanteren aanbevolen. Een genot om te drinken. ~ Prijs 21,50 ~
Luxe truffelrisotto met kastanjechampgignons
Ingrediënten: 440 gram risotto rijst, 450 gram kastanjechampignons , bouillon naar keuze ca 750ml, 100 ml droge witte wijn, 2 el crème fraîche , 75 gram geraspte Pecorino , 3 sjalotjes, 1 grote teen knoflook , ca 10 gram verse truffel (ligt een beetje aan de sterkte ervan), peterselie en/of bieslook, zwarte peper.
Bereiding; Zet de wok of hapjespan op laag vuur en doe hier een scheut olijfolie in. Snipper de sjalotjes en knoflook fijn en doe dit in de pan. Bak dit voor een paar minuutjes zonder dat het verkleurd. Snij in de tussentijd de champignons in plakjes. Voeg dan de risotto rijst toe en bak dit ook nog 2 minuten mee. Blus het af met de witte wijn. Voeg dan de helft van de bouillon toe en de champignons toe. Als de bouillon is opgenomen kun je alles door elkaar roeren. Voeg gedurende 15-20 minuten steeds een scheut bouillon toe. Wanneer je de laatste scheut toevoegt voeg je ook de crème fraîche, pecorino en geraspte truffel toe. Roer dit er doorheen tot het een smeuïge en romige massa is. Check wel even of de rijst echt gaar is. Schep de risotto op 2 borden en maak af met nog wat Pecorino en peterselie of bieslook. Smullen maar!
www.ildiVino.nl