Steun aan Griekenland - By The Grape
OverzichtSteun aan Griekenland ...
Mooie herinneringen, die eerste vakantie in het buitenland zonder ouders. Hard gewerkt en gespaard en voor 500 gulden een Interrail ticket gekocht om zo snel mogelijk het uiterste zuiden van Europa te bereiken. Dwars door Italie heen in treinen vol met Scandinavische Interrailers (sters...) om vanuit Brindisi met de
boot naar Patras over te steken. Dat was althans de bedoeling, toen we echter van boord kwamen stonden we niet op de kade van Patras, maar op het onbekende maar wonderschone eiland Kefallonia. Maar ja, wat maakte het allemaal uit, een volle maand de tijd om door Europa te toeren. Dus wat later dan gepland in een oud boemeltje dwars over de Peloponnesus...met een stoffig en verhit hoofd uit het raam hangend door een kurkdroge western achtige omgeving.
Dat nu juist uit deze omgeving geweldige wijnen vandaan komen had ik toen nooit voor mogelijk gehouden... Wijnland Griekenland heeft de laatste jaren echt een fenomenale ontwikkeling doorgemaakt. Vergeet die vreselijke naar hars smakende wijn (Retsina) of die zoete rode wijnen. Nee hoor, ik heb het over
moderne wijnen van internationaal geschoolde Griekse wijnmakers. Terug in hun eigen land ontdekken ze dat er prachtige unieke druivensoorten zijn waarmee ze onderscheidende wijnen kunnen maken. Ooit een verfrissende witte wijn gedronken van de Roditis of Assyrtiko druif? Van de hand van topwijnmaker
Gerovassiliou (opgeleid in Bordeaux en nu terug in Epanomi, het noorden van Griekenland) komt een geweldige biologische wijn van de Assyrtiko druif. Fraai in balans en echt een vondst bij mediterrane visgerechten of asperges. Of rood van de Agiorgitiko druif...een fraaie Nemea Reserve bijvoorbeeld, 14 maanden houtrijping, zalig met wat lamsvlees van de BBQ. Succes gegarandeerd !
Zo drinkt u ook eens wat anders dan Chardonnay of Merlot en steunen we en passant de Griekse economie een beetje...
Jamas / Proost!