Lekker zoet - By the Grape
Overzicht
Message in a Bottle - Lekker zoet....
Revenge of dessertwijnen. Nadat zoete wijnen jarenlang in het verdomhoekje zaten begint het zoet in wijn langzaam weer waardering te krijgen, met name waar deze tegenspel van fijne zuren krijgt. Ook halfdroge (halfzoete) bubbels winnen voorzichtig aan populariteit.
Anyway, ik vind het de hoogste tijd worden dat deze wijnen weer gewaardeerd worden, want wie houdt er nou tenslotte niet van 'zoet'? Daarom heb ik hier wat smakelijke tips, verrassingen en combinaties voor u bij elkaar gezet...
- Men neme een lekker stuk goede abrikozenvlaai met daarnaast een glaasje gekoelde Sämling Spätlese van de topwijnmaker Hans Tschida uit Oostenrijk en tatatata....ervaar de sensatie van een slok vloeibare taart.
- Pas net ontdekt en nu al een sensatie: Vino e Visciole (vrij vertaald KersenWijn). De Sangiovese- en Montepulcianodruiven vergisten samen met de kersen en extra suiker tot een beeldschone wijn, met een mooie kersen-chocoladetaart waan je je voor even in de hemel (al heb ik geen idee wat dat voor een ervaring is).
- En over de hemel gesproken, Heaven on Earth. Leuk, een biologische en FairTrade dessertwijn uit Zuid-Afrika! De druiven worden na de pluk te drogen gelegd op stromatten van rooibos en dat proef je. Enorm geconcentreerd, zacht met een fluwelen afdronk. Geweldig bij kaas, chocolade (!) of fruitdesserts...
- Flare Dulce...een mousserende wijn uit de omgeving van Valencia, laag in alcohol (7,5%), lekker bij gebak en fruit en daarom een graag geziene gast op bruiloften.
- En de grootste verrassing bewaar ik voor het laatst, want dit is echt verschrikkelijk lekkerrrr. Bimbadgen Red van voornamelijk Shiraz met een brok pure chocolade met sinaasappel en zeezout. Aangezien deze rode wijn het ook uitstekend bij een hoofdgerecht met mooi vlees doet, is het een echte surprise voor je tafelgenoten dit bij een chocoladedessert door te schenken.
Nou, voorlopig weer wat zoete inspiratie genoeg lijkt me.
A bientôt, Ewout