Wijn uit de woestijn?! By The Grape
OverzichtMessage in a bottle… wijn uit de woestijn
Maar natuurlijk, hoor ik u denken. Dat is toch veel te heet, wat moet je met wijn van verschroeide druiven, en een tekort aan regenwater? Zandstormen die periodiek bestreden moeten worden, weinig organisch materiaal, kostbare bevloeiingssystemen… Zomaar enkele nadelen van wijnbouw in de woestijn. Maar… woenstijncondities hebben ook onverwachte voordelen. Wat te denken van gunstig geprijsde grond, lange en intensieve zonuren, een droog klimaat zonder regen, hoge temperaturen die resulteren in een hoog suikergehalte en geconcentreerde aroma’s? En het klimaat biedt ook nog bescherming tegen insecten en ziektes.
Archeologische vondsten bevestigen dat in de Negev-woestijn in Zuid-Israël al meer dan 1000 jaar geleden een rijke wijncultuur bestond. Nu gebruikt men een ultramodern irrigatiesysteem; dagelijkse bevochtiging is noodzakelijk vanwege de hitte en de vrij oppervlakkige wortels. De oogst wordt beperkt gehouden wat ten gunste komt van de kwaliteit. Door het woestijnklimaat en de extreem hete dagen en koude nachten blijven de cabernet sauvignon-druiven klein en hebben ze een dikke schil. Ze zijn donkerrood van kleur en hebben veel tannine. Het resultaat is een prachtige wijn met een enorme smaakintensiteit, die vele jaren kan rijpen!
Tishbi bestaat al sinds 1882, toen Baron Edmond de Rothschild de eerste druivenstokken naar Israël bracht. Maar op nog meer bijzondere lokaties in Israël worden originele, spannende en ook betaalbare wijnen gemaakt. Wat te denken van bijvoorbeeld de wijngaarden in Noord Galilea, met een vruchtbare en absorberende bodem van kiezelstenen, vergelijkbaar met de Medoc? Of het Judeagebergte waar op een hoogte van zo’n 900 meter wijn wordt verbouwd?
Alle wijnen van Tishbi, zoals de geweldige Shiraz of Cabernet Sauvignon Estate, worden geproduceerd van biologisch verbouwde druiven en zijn ook nog eens kosher, en of je daar nu wel of niet zelf iets mee hebt, het zorgt voor wijnen met een minimum aan toevoegingen, zoals sulfieten. (H)eerlijke en zuivere wijnen dus, en dat proef je…
Le’chajim! Proost!