Oh jee, het Kerstdiner....By The Grape
OverzichtWijn en oh jee, het Kerstdiner!?
Een verplicht nummertje of ouderwets gezellig ? Het altijd zo gezellige kerstdiner komt eraan. Compleet opgedirkt worden we verwacht 'als het jullie uitkomt', maar o wee als we 5 minuten te laat arriveren. Uiteraard wordt het een 'doe vooral gezellig' familiegebeuren. De kersthappening begint standaard met koffie/thee en een kersttaart, taaie kerstkransjes en de vraag 'kan jij die (uitgedroogde) tulband even aansnijden'?
Maar zegt u nou zelf, het wordt pas echt gezellig als iemand het verlossende woord de kamer door laat gaan 'wie heeft er trek in een borrel'? Hup weg met al die taartbordjes, koffiekopjes en toebehoren. Glazen op tafel!Wat mij betreft dient de perfecte kerstborrel luchtig te beginnen en te eindigen. Het hoogtepunt wordt uiteraard tijdens het hoofdgerecht bereikt...
Cava, Prosecco of Cremant
Luchtig starten kan het beste met een hele goede Cava, Prosecco of Cremant. Niet te droog met daarbij lekker wat amuses met gerookte vis of Parmaham. Een voorgerecht met gamba's of gerijpte geitenkaas met een klassieker als een goede Sancerre maakt de tongen al lekker los. Bij het tussengerecht zou ik uw allerbeste champignonsoep serveren met daarbij een lekkere Chardonnay/Cataratto uit Sicilia, succes verzekerd! Ja hoor, we naderen het hoogtepunt, een zachte hazenrugfilet met een top Shiraz uit Barossa. Enorme lengte, kracht, complexiteit en een zachte, zoete afdronk maken dit wel tot een zeer speciaal feestje. Wie dit niet lekker vindt mag zich melden. Afdalen doen we met een brulee van bosvruchten en de wijn daarbij is iets bijzonders, een Blanquette de Limoux 'Methode Anchestrale' waarbij de wijn niet twee, maar slechts één gistingsproces ondergaat. Resultaat is een wijn met heel veel fruit en laag in alcohol (slechts 6,5%)...
Zo, daar hebben we ons weer kranig doorheen geslagen...en het was nog gezellig ook! Prettige Feestdagen, groet Ewout