Saint-Pourcain - By The Grape
OverzichtMessage in a bottle… Saint Pourcain
Het zal menigeen verbazen dat zelfs Frankrijk wijngebieden en druivenrassen kent die bij het grote publiek, en zelfs de meeste Fransen, nog onbekend zijn…
Saint Pourcain ligt in de Auvergne (zo’n 120 km voorbij Sancerre zeg maar) en net boven Vichy. Deze streek met zijn grote beschermde gebieden is het land van de vulkanen, meren en soms erg diepe dalen (zoals de kloof van de Allier en die van de Sioule). Tussen de heuvels liggen vruchtbare vlaktes. Heggen en houtwallen scheiden de velden en weilanden. Auvergne is dan ook de streek bij uitstek voor ecotoerisme, kuren in warmwaterbronnen en actieve vrijetijdsbeoefening. Naast het bekende Vichy kent de streek nog een tweetal kuuroorden met warmwaterbronnen… De streek kent ook bekende kazen, zoals de Bleu d’Auvergne.
Wijnen uit de tijd van Lodewijk XIV
Saint Pourcain heeft wijngaarden die tot de oudste van Frankrijk behoren, de wijnen uit deze streek stonden meer dan eens op de koninklijke tafels van Lodewijk XIV. Wat deze streek uniek maakt ten opzichte van andere wijnregio’s is de bijzondere druivensoort Tressalier. Van deze druif worden, met name in blends met Chardonnay en Sauvignon Blanc, geweldige witte wijnen gemaakt. Ze kenmerken zich door de aroma’s van citrus, meloen, appels en peren, een licht ‘parfum’ van jasmijn, ronde zuren en veel mineraliteit. Dat laatste zal u niet verbazen als u de streek eens bezocht heeft, de bodem varieert van graniet en kalk tot kiezel en zand…
Rode wijnen worden er ook gemaakt en wel van de Gamay en Pinot Noir druif, veelal samen…Dit levert karaktervolle wijnen op met veel roodfruit, die op een geheel eigen wijze het ‘terroir’ weergeven. Rosé’s worden veelal gemaakt van Gamay met soms wat Pinot Noir. Ook hier veel rood fruit en een knisperend frisse en droge afdronk.
Onlangs is Saint Pourcain, 27 jaar nadat de aanvraag is ingediend, gepromoveerd tot AOC en nu wordt het toch echt de hoogste tijd dat Nederland kennismaakt met deze fraaie Loire wijnen.
Prettige (na)zomer!