Forza Sforzato - By The Grape / Italiagenda
OverzichtKoning, Keizer, Admiraal....de Italiaanse toppers kennen we allemaal. Steevast bovenaan vinden we Barolo en Brunello en om de een of andere (onverklaarbare) reden wordt er altijd naar referentiekaders gezocht. Zo wordt Brunello (Montalcino, Toscane) vaak met Bordeaux vergeleken en Barolo (Piemonte) met Bourgogne. Mede daarom is het geweldig om te constateren dat Amarone della Valpolicella zich met reuzensprongen bij dit illustere tweetal heeft weten te scharen, en wellicht in de toekomst door zal stoten naar de koppositie...
Op mijn zoektocht naar bijzondere en onderscheidende wijnen was ik verheugd een bijzondere Sforzato di Valtellina tegen het lijf te lopen, van Plozza Vini Tirano in dit geval. De kenner heeft er wellicht al eens van gehoord en hopelijk van mogen proeven, maar voor het grote publiek is Sforzato een onbekende grootheid.
De DOCG Valtellina ligt in de bergachtige streek halverwege het Como- en Gardameer, net onder de Zwitserse grens zeg maar. De druiven worden na de oogst 3 maanden te drogen gelegd, waardoor de druiven ca 25% aan vocht verliezen en aan concentratie winnen . Deze methode is vergelijbaar met die van de Amarone, maar nu komt het bijzondere, de wijn is gemaakt van 100% Chiavennasca druiven. Nooit van gehoord zult u zeggen, dit is echter de lokale benaming voor Nebbiolo druiven. Juist ja, die van de Barolo's en Barbaresco's.. Na deze indroging volgt een barrique rijping van maar liefst 5 jaar. Het resultaat is een geheel eigen wijn, enorm rijk aan geuren en smaken, zoals pittige specerijen, kruidkoek en rozijnen. Een krachtige wijn die zich zal ontwikkelen en zeker 15 jaar houdbaar is.
Sforzato of Sfursat di Valtellina is een unieke wijn, een beetje “Amarone meets Barolo” zou je kunnen zeggen. Maar vooral ongehoord lekker, absoluut het proberen waard. Kijk maar wat je er mee doet … Salute!