najaar 2016 - wijnabonnement

Artikel 53 van 87
Overzicht

WIJNABONNEMENT  NAJAAR  2016

Recept >> Wijnsuggestie
AUBERGINE a la Ottolenghi >>  Les Gourmets Blanc
HONINGKIP  >> Irena Catarratto/Chardonnay
BIBIMBAP >> Irena Nero d'Avola/Merlot
CHANA MASALA >> Kalesh Demir Kapija

Libanon – Bekaa Vallei | Clos St Thomas – Les Gourmets Blanc 
Familiebedrijf uit de Bekaa vallei in Libanon, waar de dynamische Nathalie Touma na de burgeroorlog het bedrijf in de wereld zette, profiterend van de expertise van Papa Touma, die al 40 jaar zijn wijnstokken kent en volgt. Men maakt hier unieke wijnen, oorspronkelijk en heel onderscheidend, in een klassieke stijl. De Bekaa vallei ligt op 600 m hoog, en kent koele nachten en hete dagen. Water komt van het Libanon gebergte met eeuwige sneeuw. Men maakt hier al 4000 jaar wijnen, en om de hoek van het Clos St. Thomas domein is een Griekse tempel te bezoeken die voor de wijngod Dionysos is gebouwd.
Kennis genoeg, maar na de oorlog kwamen de moderne inzichten, en zijn vooral de witte en rosé wijnen beter geworden, het basismateriaal is er heel goed, hier en daar wijnstokken van wel 100 jaar.
Druivenrassen: Chardonnay, Viognier en Sauvignon Blanc
Proef & ruik fris citrusfruit, munt, rijp tropisch fruit, mango, iets ziltig door de mineralen en mooi zuiver.  
Lekker bij diverse visgerechten, tabouleh, frisse bonensalade, gegrilde groenten, vegetarische gerechten.

Recept: Aubergine met chermoulapuree uit de oven van Ottolenghi
Een flinke hoeveelheid aan ingrediënten, maar zeker de moeite waard om die bij elkaar te zoeken. Improviseren mag natuurlijk ook....

Ingrediënten (4 personen):  2 middelgrote aubergines, 2 tenen knoflook, geperst, 2 theelepels gemalen komijn, 2 theelepels, gemalen koriander, 1/2 theelepel cayennepeper, 1 theelepel paprikapoeder, 2 eetlepels fijngehakte schil van ingemaakte citroenen, 150 ml olijfolie, 150 gram couscous, 300 ml kruidenbouillon, 50 gram rozijnen, 1 eetlepel gedroogde korianderblaadjes, 10 gram fijngehakte verse munt, 50 gram ontpitte groene olijven in stukjes, 20 gram geroosterde pijnboompitten, 2 eetlepels citroensap, 150 ml Griekse yoghurt, zeezout

Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng voor de chermoula de knoflook, komijn, koriander, cayennepeper, paprikapoeder, ingemaakte citroenschil, 100 ml olijfolie en 1/2 theelepel zout door elkaar. Snijd de aubergines over de lengte doormidden. Kerf in het vruchtvlees van iedere helft een diep kruispatroon, maar zorg ervoor dat de schil heel blijft. Leg de auberginehelften met de ingekerfde kant naar boven in een braadslee. Verdeel de chermoula over de helften ( dat zijn 2 volle eetlepels per auberginehelft) en smeer hem goed uit. Schuif de braadslee in de oven en gaar de aubergines 50 minuten.  Doe intussen de couscous in een kom en giet daar hete kruidenbouillon over. Laat intrekken. Week de rozijnen 10 minuten in een beetje warm water, giet daarna af en laat uitlekken. Giet 30 ml van de overgebleven olijfolie bij de couscous en roer goed door.  Voeg vervolgens de munt en korianderblaadjes toe samen met de rozijnen, olijven, pijnboompitten, citroensap en een beetje zout. Hussel alles goed door elkaar en breng indien nodig op smaak met wat extra zout en/of olijfolie.
Haal de aubergines uit de oven en laat even afkoelen. Serveer de aubergines warm of op kamertemperatuur. Verdeel de auberginehelften over vier borden. Schep wat couscous op iedere auberginehelft. Bedek de couscous met een beetje griekse yoghurt en besprenkel met een beetje olijfolie en wat zeezout. Eet smakelijk.

Terre Siciliane | Irena – Chardonnay / Cataratto
Het wijngebied Sicilië is een eiland van Italië en ligt in de Middellandse Zee. Sicilië is het grootste eiland van de Middellandse Zee en ligt ten zuidwesten ‘de punt van de laars, Calabrië. Sicilië werd in de Griekse tijd “Trinakria” genoemd en staat voor “het eiland met de drie punten”. Qua omvang is met meer dan 135.000ha de grootste in Italië. Naast wijn, zijn olijfolie en graan er altijd de belangrijkste landbouwproducten geweest. In de 19e eeuw nam de wijnproductie behoorlijk toe met wijnen in de Marsalastreek en gemengde wijnen uit andere provincies, waar met name in Noord-Italië veel vraag naar was.  In de laatste 10 jaar zijn er steeds meer Siciliaanse wijnproducenten die zich richten op de productie van Siciliaanse wijnen van hoge kwaliteit. Er zijn inmiddels 22 DOC (Denominazione di Origine Controllata, een officiële aanduiding die een bepaalde kwaliteit garandeert) en 1 DOCG, de Cerasuolo di Vittoria. IGP staat voor Indicazione Geografica Tipica, de (vaak eigenwijze) wijnboer kiest ervoor om juist buiten de regels en vereiste druivenrassen om mooie wijnen te maken....
Druivenrassen: Catarratto en Chardonnay
Proef & ruik een uitgesproken aroma van bloemen, citrus en tropisch fruit. Proef heerlijk meloen, perzik en ook appeltjes. In de smaak romig, zwoel en vol en een beetje vanille door de Chardonnay. De afdronk is lang en blijft voldoende fris door de uitgebalanceerde zuren.
Lekker als aperitief bij de herfstborrel. Bij de maaltijd combineert hij goed bij zachte, kruidige tot licht pittige gerechten, coquilles, pasta roomsaus of vis, gamba’s.

Recept Honingkip (Yvette van Boven):
Ingrediënten: 2 eetl. vloeibare honing, 1 duimlengte verse gemberwortel, geschild en geraspt, 1 teentje knoflook, uit de pers, 1½ theel. Chinees vijf kruidenpoeder, 2 eetl. sojasaus, 3 eetl. inaasappelmarmelade, 1 eetl. geraspte sinaasappelschil, 1 eetl. sesamolie, 1 hele (boerderij) kip van 1-1,5 kg of naar anders naar wens kippenbouten.  
Bereiding: Maak eerst een marinade van alle ingrediënten behalve de kip. Leg de boutjes in een ovenvaste schaal en giet de marinade eroverheen. Dek af met folie in zet een paar uur in de koelkast, hoe langer hoe lekkerder 
(1 uur tot 1 dag). Haal de schaal met kip uit de koelkast, laat het iets op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven op 180 graden. Braad de kip in 1 uur gaar. Maak er een salade bij of lekker met geroosterde groenten (verschillende kleuren, smaken). Heerlijk met de Irena Chardonnay / Catarratto.

Terre Siciliane | Irena – Nero d’Avola / Merlot
Druivenrassen: Nero d’Avola en Merlot
Proef & ruik zondoorstoofd rood bessenfruit, kersen, zwoel en warm, naast frisheid door de Merlot, kruidnagel, wat peper, afgeronde tannines waardoor de afdronk zacht en rond is.
Lekker bij droge pittige worst, gegrild vlees, rood vlees met pepersaus, rijpe kaas, rijke pasta.


 

Recept Bibimbap. Bibimbap is een Koreaans gerecht waarbij verschillende soorten en bereidingen van vooral groenten met rijst worden gemixed. Lekker en origineel. Liever vega? Gehakt weglaten of vervangen door bijv. wilde paddenstoelen. 

Ingrediënten (4 personen): 300 gram rijst, arachideolie of zonnebloemolie, 1 ui (gesnipperd), 4 teentjes knoflook (fijngehakt), 1 rode peper (in ringetjes, zonder zaadjes), 500 gram rundergehakt, 6 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel honing, 1 courgette (in reepjes), 2 lente-/bosuitjes (in schuine stukken), 150 gram taugé, 2 eetlepels sesamolie, 150 gram shiitakes (in stukken, schoongeveegd) of 150 gram oesterzwammen (in stukken, schoongeveegd), 600 gram spinazie (panklaar), 2 eetlepels sesamzaad (geroosterd), 4 eieren, 1 winterwortel (in reepjes). Voor de saus: 4 eetlepels witte wijnazijn, 2 eetlepels sesamolie, 2 eetlepels honing, 2 theelepels sambal.

Bereiden: Verwarm de oven voor op 100ºC. Kook de rijst. Verhit een scheutje olie en fruit hierin de ui, de helft van de knoflook en de rode peper. Schep het gehakt erdoor en bak dit rul. Voeg 2 eetlepels sojasaus en de honing toe. Houd even warm in de oven. Verhit 2 eetlepels olie in een wok en roerbak hierin de rest van de knoflook en courgette met 2 eetlepels sojasaus 2-3 minuten. Schep de courgette uit de pan en houd even warm. Bak in de wok de bosui circa 2 minuten. Schep de taugé en 1 eetlepel sesamolie erdoor en bak 1 minuut. Schep uit de pan en houd warm. Bak in de wok de paddenstoelen 2-3 minuten en schep de rest van de sojasaus erdoor. Houd warm. Wok de spinazie tot deze geslonken is en schep de rest van de sesamolie en de sesamzaadjes erdoorheen. Bak de eieren als spiegelei. Meng de ingrediënten voor de saus. Verdeel de rijst over kommen of diepe borden. Leg het ei in het midden met daaromheen in aparte groepjes alle andere gerechtjes. Serveer de saus er apart bij. En lekker met de Nero d’Avola/Merlot.

Macedonië - Tikvesh Wine Region | Popova Kula - Kalesh
Macedonië is tegenwoordig een van de meest zuidelijke voormalige Joegoslavische deelstaten. Hoewel Macedonië een jonge staat is, die in 1991 onafhankelijk werd, heeft het een rijke geschiedenis. De naam ‘Macedonië’ is de oudste naam van een land in Europa. Het kent een roerige geschiedenis en toch is de wijnbouw altijd gebleven. De ‘beroemdste Macedoniër’ Alexander de Grote (geboren 356 voor Christus) was een groot wijnliefhebber en stimuleerde dan ook de verdere export van wijnen uit deze regio. Tijdens het Romeinse rijk was Macedonië een van de meest bekende druiventeeltgebieden. De Romeinen waren verantwoordelijk voor de verspreiding van de wijnstok in Europa. Macedonië ligt in dezelfde klimaatzone als bijvoorbeeld de Côtes du Rhône, Rioja en Toscane. Het klimaat is mix van invloeden van de Middellandse Zee, een continentaal klimaat en het naburige gebergte wat het land beschut tegen koude lucht uit het noorden. Popova Kula is een zeer modern wijnhuis en hotel in één. Een unieke ervaring om in een wijnhuis tussen de druivengaarden te overnachten. 
Druivenrassen: 65% Vranec, 20% Cabernet Sauvignon, 15% Pinot Noir
Proef en ruik intense aroma's van rijpe bosbessen, bramen, kersen. Rond van smaak, afgeronde tannines, fluweelzachte afdronk, zondoorstoofd fruit, een beetje in de stijl van een zwoele Primitivo uit Puglia. Volop doordrinkplezier.
Lekker bij pasta's, klein wild, gebraden rood vlees, gekruide stoofschotels, mild gekruide Balkangerechten en zachte kazen.

Recept ‘Chana Masala’ Een Indiaas gerecht met kikkererwten, tomaten en een heerlijke kruidenmix. 

Ingredienten: 4 uien, 2 teentjes knoflook, 4 theelepels verse gember, 2 groene pepers, 2 eetlepels korianderpoeder, 4 theelepels komijn, 2 theelepel komijnzaad, 1 theelepel cayennepeper, 2 theelepel kurkuma, 4 theelepels paprikapoeder, 2 theelepel currypoeder (‘hot curry’), 2 blik (biologische) ‘hele’ gepelde tomaten, of zelf verse tomaten ontvellen, 4 blikken kikkererwten, 1 theelepel zout, het sap van 1,5 citroen.

Bereiding: Snijd de ui, knoflook, groene peper en gember in kleine stukjes. Sauteer in een pan, bijvoorbeeld een wokpan. Doe dit voor ongeveer 5 minuten. Voeg alle kruiden toe en ‘rooster’ dit ca 1 minuut. Voeg nu de tomaten en de kikkererwten toe. Roer goed, zodat de tomaten een beetje uit elkaar vallen. Voeg eventueel een beetje water toe. Na 10 minuten voeg je het zout en het citroensap toe. Roer goed door en laat nog een minuut of 10 sudderen. Serveer met verse koriander, papadums (te koop bij  de toko) en een frisse salade. Het is ook lekker om witte rijst bij dit gerecht te eten! Witte wijn erbij zou je denken, dat kan zeker, maar probeer het eens met de Kalesh erbij, eet smakelijk.

© 2009 - 2024 Il diVino Wijnwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.