Vegan Friendly
Spanje : José Galo Rueda Verdejo
OverzichtSpanje – Rueda | José Galo Rueda Verdejo
- Druivenras : 100% Verdejo
- Proef & ruik intense frisse aroma's van fruit zoals perzik, citroen, grapefruit en limoen. Daarnaast wat balsamico en minerale tonen. In de mond behalve fris ook een lekkere ‘ronde’ smaak, met een goed geïntegreerde zuurtegraad en een beetje venkel en anijs in de afdronk.
- Lekker bij witvis, coquilles, spicy Oosterse gerechten, tapas, zalmachtigen, kalfsvlees, vegetarisch, zachte romige kaas, asperges, verfijnde pastagerechten.
- Vegan friendly.
- 8,5 *** DGH De Grote Hamersma "Rueda van een bodega die de naam van een hele regio hoog te houden heeft: van de familie Rueda Pérez. En die worden niet met pek en veren de grens overgezet. Fijn geprijsde verdejo die een hoop te bieden heeft. Rijpe peer, suikermeloen, zure appel en spettersap".
De wijngaarden liggen in het hart van het Rueda gebied tussen de plaatsen Valladolid en Rueda in. Het gebied is met zo’n 700-800 meter boven zeeniveau relatief hoog gelegen, dit geeft ’s nachts verkoeling zodat bestrijdingsmiddelen niet nodig zijn. Vanaf de binnenkomst in de wijnmakerij van de druiven wordt er uitsluitend met zwaartekracht gewerkt. José Galo maakt wijnen die de elegantie van grote klassiekers combineert met de moderne smaak van de wijnliefhebber anno nu. De kalkhoudende kleibodem levert een fijn frisse wijn op met lange afdronk. Deze Verdejo heeft een net wat zachtere afdronk dan de meeste Rueda Verdejo’s. Verrukkelijk!
RECEPT: PAELLA
Het belangrijkste wat je nodig hebt voor een goede Paella is ... geduld. Neem er dus rustig de tijd voor en schenk alvast een glaasje wijn in. Een iets aangekoekte onderlaag is niet erg en eigenlijk het meest smaakvolle van de Paella omdat al de ingrediënten hier aanwezig zijn. Van origine afkomstig uit de omgeving van Valencia maar iedere Spaanse streek kent haar eigen Paella....
Ingrediënten (4 tot 6 personen): 2 saffraandraadjes, 140 gram chorizoworst (ontveld), 400 gram Spaanse kortkorrelige rijst, 2 grote fijn gesneden uien, 16 mosselen, 4 grote tenen knoflook (uitgeperst), 6 eetlepels olijfolie, 1 theelepel milde of scherpe paprikapoeder, 6-8 kippenpoten met been en vel, zout en peper, 100 gram sperziebonen, 100 gram doperwten, 1.2 liter vis- kippen- of groentebouillon, 16 ongekookte gamba’s gepeld en schoongemaakt, 2 zoete rode paprika’s, gegrild, ontveld en in plakjes gesneden, 35 gram verse peterselie fijngesneden.
Bereiding: Doe de draadjes saffraan in een kommetje en overgiet met vier eetlepels heet water: laat zo even staan. Doe de rijst in een zeef en was deze tot het water helder blijft: zet even opzij. Borstel de mosselen af, verwijder eventuele baarddraadjes (gebroken of open staande schelpen die niet sluiten niet gebruiken). Verhit 3 eetlepels olie in een paella- of grote wokpan boven een matig heet vuur. Voeg de kippenpoten toe en laat deze 5 minuten bakken tot het vel goudbruin en krokant is. Haal de kippen poten er uit en leg deze in een schaal. Doe de chorizo in de paella pan en bak deze 1 minuut totdat de chorizo krokant begint te worden. Doe de chorizo bij de kip. Verhit opnieuw 3 eetlepels olie in de paella pan. Voeg de uien toe en laat deze twee minuten bakken: voeg knoflook en paprika toe en laat deze nog drie minuten bakken tot de uien zacht zijn maar niet bruin zijn. Voeg de uitgelekte rijst, de bonen en erwten toe en roer goed door tot alles met olie is bedekt. Leg de kippenpoten, de chorizo, en al het vocht dat daaruit in de schaal is gedropen terug in de pan. Roer de bouillon, saffraan oplossing, zout en peper er door en breng het mengsel al roerend aan de kook. Temper het vuur en laat het geheel zonder te roeren 15 minuten sudderen of zolang tot de rijst bijna gaar is en het grootste gedeelte van het vocht is opgenomen. Leg de mosselen, gamba’s, en reepjes paprika boven op het mengsel, doe een deksel op de pan en laat het gerecht zonder te roeren nog 5 minuten sudderen tot dat de gamba’s roze kleuren en de mosselen open gaan staan. Verwijder mosselen die niet open zijn gegaan. Proef en voeg zo nodig nog wat zout en peper toe. Bestrooi met peterselie en dien onmiddellijk op. Buen provecho!