december 2015 - wijnabonnement

Artikel 56 van 87
Overzicht

WIJNABONNEMENT  kerst/december  2015

‘Coquille, pancetta & doperwtenmousse’   
Azienda Agricola Giol - Perla Frizzante *Bio

***

‘Pumpkin mushroom pie’
Bodrumi I Vjeter – Chardonnay Barrique 

***

‘Faisan à la Bourguignonne’
Terre de Safres - Cotes du Luberon * Bio

***

Kaasplank(je)
L’Agreste Marchetti – Rosso Conero

***

Perla Verduzzo Frizzante – Azienda Aghricola Giol (It) * Bio
Azienda Agricola Giol ligt in het hart van San Polo di Piave, op 35 km afstand van Venetië in de provincie Veneto. De historie ervan gaat terug tot 1427. Het bedrijf heeft het tegenwoordig onbewoonde kasteel Giol als blikvanger. Onder toeziend oog van Vittorio Carraro ontstaan hier achter meters dikke muren wijnen die een andere kijk geven op Prosecco. Prosecco en aanverwanten hebben de naam industriële producten te zijn. Bij Giol ligt dat anders. Het onderscheidt zich met opvallende wijnen die volledig van biologisch geteelde druiven gemaakt worden. Een deel van de wijnen is veganistisch, terwijl toevoeging van 
sulfiets soms achterwege blijft. De recente geschiedenis van het kasteel en zijn kelders is verbonden met twee families: Papadopoli en later Giol familie. Graaf Papadopoli, een Venetiaanse bankier, gebruikte het kasteel als zomerverblijf landgoed. In 1923 verkocht de familie Papadopoli het enorme landgoed met meer 
dan 60 bijbehorende boerderijen aan Giovanni Giol. Die was net teruggekeerd uit Zuid-Amerika na een zeer succesvolle emigratieperiode. Hij betrok het kasteel en ging verder met het werk van de graaf. Hij bouwde een tweede kelder die nog steeds faam geniet vanwege zijn afmeting en sfeer.
Druivenras : 100% Verduzzo
Proef & ruik fris zonnig fruit als groene appels, perzik, noten
Lekker bij coquilles, licht spicy Oosterse gerechten, fijne vleeswaren, kalfsvlees, zachte romige kaas.
Winkelprijs 7,95 (-/- 10% abonnementskorting)    

Coquille met pancetta en doperwtenmousse
~ Maak indruk met kerst of oud op nieuw met deze chique amuse van coquille met krokante pancetta ~

Ingrediënten: 150 gr doperwten, 1 avocado, 3 plakjes pancetta of ontbijtspek, 1 teentje knoflook
½ blokje groentebouillon, klontje boter, 6 coquilles, tuinkers om te garneren
 

Bereiding: Leg de pancetta op een stuk bakpapier en bak in de oven op 220 graden krokant. Je kunt er ook voor kiezen om de pancetta in een droge koekenpan krokant te bakken.

Hak de knoflook fijn en bak in een klein beetje van de boter aan. Voeg de erwtjes toe en giet er water bij zodat ze net onder water staan. Verkruimel het halve bouillonblokje bij de erwtjes en kook in 4 a 5 min gaar. Pureer de erwtjes met een staafmixer helemaal fijn. Voeg de avocado in stukken toe en pureer mee zodat er een groene egale massa ontstaat.

Verhit de rest van de boter in een koekenpan. Bestrooi de coquilles met peper en zout. Bak ze op hoog vuur aan beide kanten 2 minuten. Schep wat doperwten-avocado puree in een amuse schaaltje en leg de coquille er op. Verkruimel de pancetta in grove stukken en leg een paar stukjes op de coquille. Garneer met tuinkers.

 

Kosovo – Rahovec Valley 
Bodrumi I Vjetër - Chardonnay

Dit wijnbedrijf is al sinds 1953 actief in het hart van de schitterende Rahovec vallei. En met succes, dit is een groot wijnbedrijf geworden en behalve de Chardonnay brengen ze ook kwaliteitswijnen van druivenrassen als Riesling, Elena voor wit en Cabernet Sauvignon, Vranec, Merlot, Pinot Noir en Amphora op de markt. Veelal voor de export.  
Druivenras: Chardonnay
Proef en ruik aroma’s van perzik, appel en peer met lichte hinten van toast, vanille en kruidigheid.  Helder, licht goudgeel van kleur. In de mond frisse zuren en smaken van appel, rijpe peer en licht tropisch fruit.
Lekker bij gerechten met vis, zowel zoet- als zoutwater, gegrild of gebakken. Eventueel met een lichte saus. Mooi bij witvlees, zoals kip en kalkoen, eventueel gegrild. Ook zeer smaakvol bij belegen boeren kazen en witschimmel zoals boeren brie of goede Camembert. 
Winkelprijs 8,95 (-/- 10% abonnementskorting)

~ Pumkin mushroom pie (vega) ~ 
 
Ingrediënten: 1 kleine pompoen (ca 1400 g), 2 el olijfolie, 1 ui, fijngesneden, 2 tenen knoflook
fijngesneden 3 stengels bleekselderij, in plakjes 2 rode paprika’s, zaadjes verwijderd en in repen
 1 blikje tomatenpuree (70 g), 2 tl pikant paprikapoeder, 1 takje rozemarijn fijngehakt 
 150 ml groentebouillon, 150 ml rode wijn 
500 g gemengde paddenstoelen schoongeborstelden in grove stukken,  20 zwarte olijven zonder pit
 125 ml crème fraîche, peper en zout uit de molen
 8 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries), ontdooid
 1 eidooier, losgeklopt bloem om te bestuiven

Bereiding: snij de pompoen in stukken, verwijder de schil en zaden en snij het vruchtvlees in blokjes van ca 2½ cm. Verhit de olie in een ruime pan en fruit de ui en knoflook 2 min. Voeg de bleekselderij en paprika toe en bak ze 2 min mee. Voeg de pompoen, tomatenpuree, paprikapoeder en rozemarijn toe en schenk de bouillon en rode wijn erbij. Laat de groenten op matig vuur 20 min stoven; schep zo nu en dan om. Voeg de paddenstoelen en olijven toe en laat alles met deksel schuin op de pan nog 10-15 min stoven tot de pompoen gaar is. Meng de crème fraîche erdoor en breng op smaak met peper en zout.

Verwarm de oven op 200°C. Schep de gestoofde groenten met saus in een grote, passende ovenschaal (de vulling moet tot aan de rand komen). Leg 5 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap die iets groter is dan de ovenschaal. Bestrijk de randen van de schaal met wat eigeel en plak de lap deeg erop. Snij overhangende stukken deeg weg. Maak met de overige plakjes bladerdeeg versiering en plak ze met wat eigeel op het deegdeksel. Bestrijk het hele deksel met eigeel. Bak de pie 15-20 min in de oven tot het deksel goudbruin en gaar is. 

 
Frankrijk – Cotes du Luberon
Domaine Le Novi - Terre de Safres * Bio
 
Hoog in de Provence ligt het wijnhuis Domaine Le Novi. 
Het beschikt over 30 hectare grond en bevindt zich midden in een uitgestrekt bos in de buurt van Bonde Pont aan het begin van de heuvels van de hooglanden van Luberon. De Mont Ventoux is in de nabijheid. 
Sinds 1986 wordt op ruim 50 hectare kalk- en stenenrijke grond wijnen verbouwd en in een ultra moderne wijnkelder verwerkt. De wijnmaker is jong, enthousiast en werkt volledig biologisch. Er wordt gemiddeld zo’n 20 dagen later geoogst dan omliggende wijnhuizen. 
Druivenrassen : 60% Grenache Noir, 35% Syrah, 5 % Cinsault. 
De druiven rijpen in betonnen vaten wat een zachte en pure stijl oplevert.
Proef & ruik frisse rode bessen, specerijen, cacao, zoethout. Een zacht en warm mondgevoel. Verfijnde stijl, zowel in geur als smaak. Typisch Mediterraans Garrigue (kruidig laag struikgewas). Lange, frisse, zachte en evenwichtige afdronk....
Lekker bij: gegrild vlees, stoofschotels, gegrild gevogelte, klein wild en harde kazen.
Ideale serveer temperatuur 15-17graden (iets onder kamertemperatuur).
Winkelprijs 9,95 (-/- 10% abonnementskorting)

Faisan à la Bourguignonne (Bourgondische Fazant)
Ingrediënten : 1 fazant, 6 sjalotjes, 1 teentje knoflook, 125 gram boter, 2 uien, 1 grote wortel
150 gram spek, 20 gram bloem, 1 dl bouillon, 5 dl  rode wijn, mosterd, laurier tijmpoeder, gemberpoeder
kruidnagelpoeder, 24 champignons, zout, peper

Bereiding: schil en hak de sjalotjes. Schil en pers de knoflook. Schil en hak de uien fijn. Schil de wortel en snij ze in brunoise (hele kleine blokjes). Maak de champignons schoon. Snij het spek in vier stukken. 
Leg deze in een pan met water, breng het aan de kook en laat 3 minuten koken. Giet het af en spoel het spek af onder koud water. Droog het af en snij het in brunoise. Snij de fazant in stukken. Hak het karkas klein. Smelt 40 gram boter in een pan. Sauteer hierin het gehakte karkas. Voeg uien wortel en spek toe. Als alles goed bruin is voeg dan de bloem toe. Laat ook deze bruin kleuren en geef er de rode wijn bij, zout en peper en een beetje van de vier specerijen: tijmpoeder, gemberpoeder, kruidnagelpoeder en laurierpoeder. Voeg er dan nog een lepeltje mosterd bij en de knoflook. Laat 30 minuten op zacht vuur koken. Het moet tot de helft reduceren. Smelt ondertussen 60 gram boter in een andere pan en sauteer hierin de stukken fazant samen met de sjalotjes bruin. Sauteer de champignons in de rest van de boter, geef er zout en peper over. Passeer de saus onder druk. Voeg ze bij de fazant en laat nog 35 minuten zachtjes koken. Leg de stukken fazant op een voorverwarmde dienschaal en omring ze met champignons.

 L’Agreste Marchetti Rosso Conero
Le Marche (It)

Het wijnbedrijf Azienda Agricola Marchetti maakt al sinds twee eeuwen wijn volgens een productie methode, die geheel wordt geleid door traditie. Het bedrijf is gelegen in de provincie de Marken, aan de rand van Ancona in het hart van het groeiende gebied Rosso Conero D.O.C. De wijngaard is niet al te groot, goed overzichtelijk en is gericht op het zuiden. De oogst wordt gedaan in verscheidene cycli, iets later dan wat op dit gebied normaal is, om ervoor te zorgen dat elke tros druiven op het 
ogenblik van optimale rijping wordt geplukt. De opbrengst is beperkt tot maximal 10 ton per hectare. Het wijn maken bestaat uit een synthese tussen oude tradities en moderne technologie, dit waarborgt de kwaliteit en duur van de wijnrijping. 
Druivenrassen: 80% Montepulciano, 20% Sangiovese
De druiven worden ontsteelt en gekneusd, daarna begint de gisting voor 7 tot 10 dagen in temperatuur gecontroleerde vaten bij 25°. 6 maanden rijping op de fles.
Proef & ruik aroma met volop rood fruit, de kleur is diep granaatrood, in de smaak sappig rood fruit, een mondvullende wijn zoals dat heet. Lengte en afgeronde tannines.
Lekker bij gegrild rood vlees, lamsvlees, fazant, oude kaas.
    Winkelprijs 12,95 (-/- 10% abonnementskorting)

Geniet van deze wijn met een plankje heerlijke kazen. Bij voorkeur van een goede kaasspecialist....
    
 

 

 

© 2009 - 2024 Il diVino Wijnwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.