najaar 2015 - wijnabonnement
OverzichtWIJNABONNEMENT NAJAAR 2015
PAELLA >> Wijnsuggestie: Hacienda López de Haro Verdejo
SPAANSE LAMSSCHOTEL >> Wijnsuggestie: Le Naturel
VEGETARISCHE CASSOULET >> Wijnsuggestie: Chateau Gravade Minervois
Spanje - Rueda | Hacienda López de Haro Verdejo
De wijngaarden liggen in het hart van het Rueda gebied tussen de plaatsen Valladolid en Rueda in. Het gebied is met zo’n 700-800 meter boven zeeniveau relatief hoog gelegen, dit geeft ’s nachts verkoeling zodat bestrijdingsmiddelen niet nodig zijn. Vanaf de binnenkomst in de wijnmakerij van de druiven wordt er uitsluitend met zwaartekracht gewerkt. Lopez de Haro maakt wijnen die de elegantie van grote klassiekers combineert met de moderne smaak van de wijnliefhebber anno nu. De kalkhoudende kleibodem levert een fijn frisse wijn op met lange afdronk. Deze Haro heeft een net wat vollere en vettere stijl dan de meeste Rueda Verdejo’s. Verrukkelijk!
Druivenras : 100% Verdejo
Proef & ruik intense frisse aroma's van fruit zoals perzik, citroen, limoen. Daarnaast wat balsamico en minerale tonen. In de mond behalve fris ook een lekkere ‘ronde’ smaak, met een goed geïntegreerde zuurtegraad en een beetje venkel en anijs in de afdronk.
Lekker bij witvis, coquilles, spicy Oosterse gerechten, tapas, zalmachtigen, kalfsvlees, vegetarisch, zachte romige kaas, verfijnde pastagerechten.
Winkelprijs 8,95 (-/- 10% abonnementskorting)
RECEPT: PAELLA
Het belangrijkste wat je nodig hebt voor een goede Paella is ....................geduld. Neem er dus rustig de tijd voor en schenk alvast een glaasje wijn in. Een iets aangekoekte onderlaag is niet erg en eigenlijk het meest smaakvolle van de Paella omdat al de ingrediënten hier aanwezig zijn. Van origine afkomstig uit de omgeving van Valencia maar iedere Spaanse streek kent haar eigen Paella....
Ingrediënten (4 tot 6 personen): 2 saffraandraadjes, 140 gram chorizoworst (ontveld), 400 gram Spaanse kortkorrelige rijst, 2 grote fijn gesneden uien, 16 mosselen, 4 grote tenen knoflook (uitgeperst), 6 eetlepels olijfolie, 1 theelepel milde of scherpe paprikapoeder, 6-8 kippenpoten met been en vel, zout en peper, 100 gram sperziebonen, 100 gram doperwten, 1.2 liter vis- kippen- of groentebouillon, 16 ongekookte gamba’s gepeld en schoongemaakt, 2 zoete rode paprika’s, gegrild, ontveld en in plakjes gesneden, 35 gram verse peterselie fijngesneden.
Bereiding: Doe de draadjes saffraan in een kommetje en overgiet met vier eetlepels heet water: laat zo even staan. Doe de rijst in een zeef en was deze tot het water helder blijft: zet even opzij. Borstel de mosselen af, verwijder eventuele baarddraadjes (gebroken of open staande schelpen die niet sluiten niet gebruiken). Verhit 3 eetlepels olie in een paella- of grote wokpan boven een matig heet vuur. Voeg de kippenpoten toe en laat deze 5 minuten bakken tot het vel goudbruin en krokant is. Haal de kippen poten er uit en leg deze in een schaal. Doe de chorizo in de paella pan en bak deze 1 minuut totdat de chorizo krokant begint te worden. Doe de chorizo bij de kip. Verhit opnieuw 3 eetlepels olie in de paella pan. Voeg de uien toe en laat deze twee minuten bakken: voeg knoflook en paprika toe en laat deze nog drie minuten bakken tot de uien zacht zijn maar niet bruin zijn. Voeg de uitgelekte rijst, de bonen en erwten toe en roer goed door tot alles met olie is bedekt. Leg de kippenpoten, de chorizo, en al het vocht dat daaruit in de schaal is gedropen terug in de pan. Roer de bouillon, saffraan oplossing, zout en peper er door en breng het mengsel al roerend aan de kook. Temper het vuur en laat het geheel zonder te roeren 15 minuten sudderen of zolang tot de rijst bijna gaar is en het grootste gedeelte van het vocht is opgenomen. Leg de mosselen, gamba’s, en reepjes paprika boven op het mengsel, doe een deksel op de pan en laat het gerecht zonder te roeren nog 5 minuten sudderen tot dat de gamba’s roze kleuren en de mosselen open gaan staan. Verwijder mosselen die niet open zijn gegaan. Proef en voeg zo nodig nog wat zout en peper toe. Bestrooi met peterselie en dien onmiddellijk op. Buen provecho!
Niet ieder fornuis heeft dezelfde warmte dus het is moeilijk om te zeggen hoe lang het duurt voordat het vocht is opgenomen. Tip: verwarm de oven op 190 graden celcius of gasovenstand 5 terwijl de paella staat te sudderen. Zet bij teveel vocht de pan met een deksel erop in de oven. Laat het geheel 10 minuten bakken tot bijna al het vocht is opgenomen……
Spanje - Navarra | Bodega Aroa-Gorozin Le Naturel *bio
De wijngaarden zijn biologisch gecertificeerd en gelegen in Valle de Deierri ten noorden van de Rioja tussen Pamplona en Logroño, een gebied dat tot één van de hoogste gelegen in de D.O. Navarra behoort. De eerste drie Pago’s van Spanje, de Spaanse variant van Single Estate Wine, komen hier vandaan. De wijngaarden zijn koel, dankzij de nabijheid van de Pyreneeën en de Baskische kust die het mediterrane klimaat een Atlantische verkoeling geven.
Le Naturel is een wijn zonder toegevoegd sulfiet, een natuurlijke gemaakte wijn.
De sleutel zit hem in zo min mogelijk in te grijpen, zowel in de wijngaard als in de wijnmakerij. Ze hebben zich onthouden van het gebruik van zwaveldioxide (SO2), het conserveermiddel dat men in de meeste wijngaarden aantreft. Dat is de reden waarom je de typische term "Bevat sulfieten" niet zult vinden op deze fles Le Naturel. Drink deze wijn dus lekker jong en liefst voor de geadviseerde houdbaarheidsdatum die op het etiket staat vermeldt.
De wijngaarden zijn biologische aangeplant en nooit behandelt met middelen die niet toe gestaan zijn in de biologische wijnbouw. Naast de druiven stokken staat de wijngaard vol met andere planten zoals veldpaardenstaart, brandnetel en salie, die de wijnstokken tegen mogelijke ziekten beschermen.
Druivenras : Garnacha
Proef & ruik een explosie van rood fruit , sappige geur van zwarte bessen en kersen met iets balsamiek, rode rozen en rode paprika. De smaak is jong vol verfrissend zwarte bessensap en rijpe kersen. Wat kruidnagel, rode paprika en karamel maken het feestje compleet.
Lekker bij knapperige salades met bijvoorbeeld kip, stevigere vissoorten, tapas, vleeswaren.
"mijn feestbeestwijn" schreef Nicolaas Klei in Elsevier, en in ZIN magazine, "mijn Spanjaard van het jaar"
Winkelprijs 9,95 (-/- 10% abonnementskorting)
Spaanse lamsschotel
Ingrediënten: 750 g dunne lamslappen (niet te vet), 2 el goede kwaliteit olijfolie, 50 g mager gerookt spek, 2 uien (fijn gesnipperd), 750 g aardappelen, zout, peper en snufje tijm,
1 laurierblad, 1 th lepel marjoraanpoeder, 1 teen knoflook fijn geperst, 4 wortelen (in plakjes), 20 g boter, circa 4 el bouillon.
Bereiding: halveer de lamslappen, verhit de olie in de pan -bak de lapjes snel bruin aan beide kanten, uit de pan halen, het spek in de olie knapperig bruin bakken, ook uit de pan halen, in het vet de ui fruiten, de geschilde aardappelen opzetten in een bodempje water en als ze koken, exact 10 min door laten koken en afgieten, snij de aardappelen in dikke plakken, doe de stukjes vlees in een ovenschaal, bestrooi met peper en zout, leg hierop het spek. Tijm, marjoraan en knoflook tussen de koteletjes schikken, verdeel de plakjes wortel en daarop de gefruite uisnippers, het vet dat nog in de pan is erover gieten, hierop de plakken aardappel leggen, tot slot overgieten met gesmolten boter en bouillon, deksel op de pan en midden in de hete oven zetten ca30 min op 200C.
Chateau Gravade | Minervois A.O.C. Rouge *bio
Louis Andrieu is de eigenaar van Chateau Gravade en zijn familie maakt al 4 generaties lang wijn. Gravade ligt in het hart van de Minervois, tussen Carcassonne en Narbonne. Op de 110 Ha wijngaarden wordt 100% biologisch gewerkt met Ecocert certificering. Met 35Hl/Ha wordt de opbrengst bewust laag gehouden. De volledig ontsteelde druivenrassen worden apart gevinifieerd. Tweemaal per dag wordt de most door de wijn geroerd om meer kleur,
aroma en smaakintensiteit te verkrijgen.
De wijnen worden gedeeltelijk in vaten van Frans- en Amerikaans eikenhout opgevoed.
Druivenrassen: Syrah en Mourvedre
Proef & ruik een rijke geur van specerijen, cassis, viooltjes en drop. Vol van smaak, ronde structuur, uitstekend evenwicht, versmolten, zachte tannines.
Lekker bij (licht) pittige pasta, gegrild rood vlees, chorizo, kruidige lamsspiesjes, belegen kaas.
Winkelprijs 9,50 (-/- 10% abonnementskorting)
Deze heerlijke vegetarische cassoulet is snel klaar en vrij gemakkelijk te bereiden.
Ingredienten: 800 gram Limabonen en Cannellinibonen (uit blik), 400 gram ontvelde tomaten (evt. uit blik), 1 flespompoen (langwerpige pompoen variant), 1 ui, 3 tenen knoflook
3 deciliter bouillon, scheutje rode wijn, 1 eetlepel tomatenpuree, 2 laurierblaadjes, een paar takjes tijm, boekweitmeel, walnoten, Parmezaanse kaas, zout, peper, olijfolie
Bereiding: Fruit 1 fijn gesnipperde ui in een braadpan in wat olijfolie samen met 3 fijn gesneden tenen knoflook. Schil 1 flespompoen en snijd hem in stukjes. Doe de pompoenstukjes in de braadpan. Giet 3 deciliter kokende bouillon in de pan met wat rode wijn. Snijd 400 gram tomaten uit blik fijn en doe die met het sap in de pan. Voeg 1 eetlepel tomatenpuree toe met 2 laurierblaadjes, een paar takjes tijm en 800 gram bonen uit blik. Voeg zout en peper naar smaak toe. Laat het vocht op een zacht vuur inkoken. Schep alles in een ovenschaal en en strooi er boekweitmeel over (als paneermiddel) met heel fijn gehakte walnoten en Parmezaanse kaas. Zet de schaal in de oven op 200 graden gedurende 20-25 minuten.