Frankrijk: La Madeleine Saint Jean - Chardonnay
OverzichtFrankrijk – Pays d’Oc | La Madeleine Saint Jean Chardonnay
- Druivenrassen : Chardonnay
- Proef & ruik een vrolijke en zachte chardonnay met een zeer rijke smaak. Heel puur, rond/filmend in de mond en een goede body. Tropisch fruit als ananas, wat boter, brioche, bloemen en munt.
- Lekker bij diverse stevige visgerechten, gerookte vis, kalfsvlees, witschimmelkazen.
Het domein van 50 ha ligt in Marseillan, zo’n 50 kilometer van Montpellier vandaan. Het is al generaties lang in het bezit van de familie Banq. De druivenrassen die zijn aangeplant zijn vooral Grenache en Syrah. Daarnaast ook nog Marselan, Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Viognier en nog een rits minder bekende, inheemse druiven.
Recept: Gambasalade met een dressing van zongedroogde tomaten
Ingrediënten: 2 eetlepels fijngesneden zongedroogde tomaten in olie, 2 eetlepels fijngesneden verse basilicum, 2 eetlepels citroensap, 1 eetlepel kappertjes, 1 theelepel fijngehakte knoflook, olijfolie, 300 gram verse gamba’s of grote garnalen, zout, versgemalen zwarte peper.
Bereidingswijze: Meng de tomaten, basilicum, citroensap, kappertjes en knoflook door elkaar. Roer er 2 à 3 eetlepels olie door. Breng op smaak met zout en peper. Verhit olijfolie in een wok. Roerbak de gamba’s in enkele minuten lichtroze. Schep ze door de dressing…..
Recept: Escalivada
Ingrediënten: 4 kleine aubergines, 4 lente-uitjes, 4 rode paprika, 2 tomaten, 1/3 kopje extra vergine olijfolie, 1 theelepel zout.
Bereidingswijze: Maak een heet vuur in een houtskoolgrill, of verwarm de oven voor op 250 ºC. Breng een dun laagje aan van de aubergines, uien, paprika en tomaten met olijfolie.
Bij gebruik van een grill, leg je de groenten rechtstreeks op de grill boven het vuur en draai je ze om de 15 tot 30 minuten om totdat het oppervlak verkoold is en de groenten gaar zijn. Bij gebruik van een oven, schik je de groenten op een bakplaat of een braadslee en draai je ze elke 10 minuten om gedureden een half uur of tot de schil zwartig wordt en de groenten zacht zijn. Verpak de groenten in bakpapier en plastic folie en laat ze afkoelen gedurende minstens een uur. Haal de groenten uit het folie, en verwijder de schil en de zaden. Snijd de groenten in reepjes, en doe ze in een kom. Bestrooi ze met zout, en giet de olijfolie erover. Serveren op kamertemperatuur met geroosterd brood.