Frankrijk: La Madeleine Saint-Jean | Marselan-Merlot
Overzicht
Frankrijk - Pays d’Oc | La Madeleine Saint Jean - Marselan-Merlot
- Druivenrassen : Merlot & Marselan.
- Proef en ruik: zonnig rood en zwart fruit, iets confiture, zoete kruiden. Fraaie structuur met veel bosvruchten in de mond, iets robuust en boers, aantrekkelijk. Mag even in een karaf.
- Lekker bij: rood vlees, stoofgerechten met lamsvlees, eend, biefstuk chimichurri, biet wellington, pastaschotels, charcuterie.
- Het domein ligt in de kleine haven van Marseillan, zo’n 50 kilometer van Montpellier vandaan, aan de lagune van de Thau en aan de monding van het Canal du Midi. De wijngaarden beslaan een oppervlakte van een klein 40ha op een ondergrond van klei en kalksteen. De wijngaarden kijken uit over het Thau-bekken. De wijnkelder, de wijnmakerij en het opslag grenzen aan de vissershaven van Marseillan.
- Het is al generaties lang in het bezit van de familie Banq. De druivenrassen die zijn aangeplant zijn vooral Grenache en Syrah. Daarnaast ook nog Marselan, Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Viognier en nog een aantal minder bekende, inheemse druiven. Vanwege de ligging van de wijngaarden (aan zee, wind, veel zon) is er bijna geen gebruik van bestrijdingsmiddelen.
- Marselan is een recente kruising tussen Cabernet Sauvignon en Grenache Noir uit de jaren ’60. De naar Marselan verwijst naar de herkomst: Marseillan, Domaine Madeleine was een van de eerste domeinen die deze soort heeft aangeplant.
Recept: Beef Chimmichurri
Ingredienten (voor 4 personen): 4 dunne, mooie beeflappen, 1 verse rode peper, een handje verse bladpeterselieblaadjes, een handje verse koriander blaadjes, een handje verse basilicum (alleen de blaadjes), 2 theelepel gedroogde oregano, 3 eetlepels rode wijnazijn, 1 rode ui, 1 grote knoflookteen, 4 eetlepels olie, peper & zout.
Bereiding: Meng de olie en de rode wijnazijn samen met een snuf peper en zout in een kommetje en zet even weg. Maal de rode peper, peterselie, koriander, basilicum, oregano, rode ui, knoflook, bieslook, koriander met wat peper en zout fijn in een keukenmachine. Schep dit bij het olie-azijnmengsel en roer door elkaar. Verwarm een grillpan op hoog vuur. Bestrijk beide kanten van het vlees met olie en bestrooi licht met peper en zout. Bak de beeflapjes om en om in enkele minuten goudbruin met mooie grillstreepjes. Serveer het vlees met de chimmichurri. Lekker met de vega pie, of met krieltjes en een groene salade.
Recept vega: Wellington met Stilton, snijbiet en walnoten
Ingrediënten: 12 sjalotten, gepeld, 25 g boter, 100 g walnoten, grof gehakt, 200 g stilton, verbrokkeld, 1 el tijmblaadjes, 500 g snijbiet, zonder stugge stelen en in fijne reepjes, 500 g bladerdeeg, 1 ei, losgeklopt.
Bereiding: Bak de sjalotten in 15 min op laag vuur zacht en bruin in de helft van de boter. Schep ze dan in een kom om met de walnoten, kaas en tijm. Blancheer de snijbiet 1 min en laat goed uitlekken. Doe de reepjes dan met de rest van de boter, wat zout en versgemalen peper in de sjalotbakpan. Bak de snijbiet in 1-2 min iets droger en schep dan door het sjalotmengsel. Laat afkoelen. Verwarm de oven tot 200°C. Rol het bladerdeeg uit tot een vierkante lap van 35 cm. Snij de lap doormidden. Schep de vulling als een flinke berg op een lap bladerdeeg. Kwast de randen in met ei. Leg de tweede deeglap erop en druk het pakket rondom stevig dicht. Snij het deeg bij en druk de randen wat platter. Snij wat inkepingen in de bovenkant en decoreer met wat overgebleven bladerdeeg. Kwast het deeg rondom in met ei en bak de pakketjes in 40 min knapperig en goudbruin.