juni 2014 - wijnabonnement
Overzicht~ WIJNABONNEMENT ~ ZOMER 2014 ~
Inhoud:
Betuws Wijndomein – Linge Parel ~ 2 fles
St.Michael Weinkellerei – JG13 Pinot Blanc ~ 2 fles
Amalia - Garnacha/Tempranillo Rosado ~ 2 fles
Nederland – Betuwe
Betuws Wijndomein - Linge Parel
Centraal gelegen in het mooie Betuwse landschap, te midden van Glasstad Leerdam, Fruitig Geldermalsen en Oranjestad Buren, vindt u de wijngaarden van het Betuws Wijndomein. Sinds 2004 werkt het Betuws Wijndomein ambachtelijk en duurzaam, met respect voor mens en dier. Met behulp van druivenrassen die geschikt zijn gemaakt voor het Nederlandse klimaat, worden kwalitatief hoogwaardige wijnen voortgebracht. Reeds vanaf het begin heeft het Betuws Wijndomein zowel nationaal als ook internationaal op diverse concoursen medailles weten te behalen. Een resultaat om trots op te zijn! De wijnbouw in Nederland is groeiende; er is zo’n 250 hectare wijnbouw, verdeeld over ca. 175 wijngaarden. Het Betuws Wijndomein is, met haar 6 hectare (ruim 16.500 stokken), een van de grotere wijngaarden van Nederland.
Druivenrassen: Solaris, Vilares en Riesel
Proef en ruik een frisse, fruitige parelwijn met een zweem van citrus en rijpe peer en zuivere afdronk.
Lekker als zomers of feestelijk apéritief, bij de high tea, of als begeleider van lunch -of zomerse gerechten.
Duitsland – Nahe
St Michael Weinkellerei - JG13 Pinot Blanc
Langzaam, heel langzaam, winnen Duitse kwaliteitswijnen in Nederland terrein.
De Rieslings voorop, maar voorzichtig aan ook andere wijnen van druivenrassen als Silvaner, Weisser Burgunder (Pinot Blanc), Grauer Burgunder (Pinot Gris) en Auxerrois voor wit en voor rood Spatburgunder (Pinot Noir) en Dornfelder. Het wijnhuis JG bevindt zich in in het zuidwesten van Duitsland aan de rivier de Nahe. Dit gebied is erg groen met rivierdalen en rotsformaties. Wijn verbouwen doen ze hier al meer dan 2000 jaar terug. De hoge Hunsrück zorgt voor bescherming tegen de koude winden en daardoor zorgen de milde temperaturen en veel zonneschijn voor een uitstekende klimaat om heerlijke wijnen te verbouwen. Dit proef je direct in de de riesling, pinot blanc en de dornfelder.Voor de witte wijnen worden de hele druiven geperst, waarna de most op natuurlijke wijze wordt geklaard door middel van afkoeling. Het resultaat is een frisse, heldere, pure wijn die door het fruit gedomineerd wordt…..
Druivenras: Pinot Blanc
Proef & ruik lichte, frisse appeltjes, peer, citrus en wat perzik. Heerlijk zacht en licht kruidig. Een genot om zo te drinken of te combineren met fraaie gerechten.
Lekker bij gegrilde groenten, asperges, gebakken vis (tong), wilde zalm. Past ook goed bij zachte kazen als crème de gruyère of verse carré (rauwmelkse korstkaasjes).
Spanje – Carinena
Amalia Carinena – Rosado Garnacha & Tempranillo
Covinca is een cooperatie die werd gesticht in 1987 door samensmelting van
Almonacid de la Sierra en Longares. Vandaag wordt Covinca geleid door een jong maar ervaren team en is het de grootste bodega in Cariñena. Cariñena is een van de oudste D.O. (Denominación de Origen) in Spanje. Kwaliteit staat hoog in het vaandel, van een strikte controle in de wijngaard tot bij de wijnmaker zelf. Het resultaat zijn zinderende, moderne, fruitige wijnen van uitstekende kwaliteit en waarde. De meeste wijngaarden liggen in de Sierras de Algairen en Sarrallon op een hoogte van 600 meter. Continentaal klimaat gekenmerkt door koude winters en hele warme zomers. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 15°C en de gemiddelde jaarlijkse regenval bedraagt amper 350 mm, waarvan het merendeel in mei en juni valt.
Druivenrassen : Garnacha & Tempranillo
Proef & ruik: typisch Spaanse volfruitige Rosado . Helder van kleur, met lekker veel sappig rood fruit en uitnodigend tot een extra slok.
Lekker bij pikant gekruide gerechten, stevige visgerechten, geroosterd vlees, pasta’s. En natuurlijk als verfrissend aperitief.
RECEPTEN ~ smaakvolle zomerse, makkelijke en feestelijke gerechtjes ~
Capellini met courgette - vegetarisch
(Capellini is een dunne pastasoort)
2 courgettes, 200 gr capellini (evt. tagliatelle), 2 tenen knoflook, handje pijnboompitten,
handje rozijnen (of drie zongedroogde tomaatjes op olie),
pecorino (evt parmezaanse kaas), scheut droge sherry (of evt witte wijn), verse basilicum, oregano, peper, zout.
Pasta bereiden volgens aanwijzingen op de verpakking.
Courgette met een kaasschaaf in dunne repen schillen, zodra je bij de zaadlijst komt hieromheen schillen. Brede repen van het vruchtvlees in de lengte halveren
Pijnboompitten in droge koekenpan roosteren
Uit de pan halen, olijfolie erin en fijngesneden knoflook lichtjes laten kleuren
Courgette-reepjes beetgaar bakken en kruiden met oregano, peper en zout
Afblussen met sherry en rozijnen of zongedroogde tomaatjes, pijnboompitten en basilicum toevoegen
Pasta afgieten, door het courgettemengsel mengen en opdienen met dunne plakjes geschaafde pecorino.
~ Heerlijk met een glaasje Linge Parel uit de Betuwe erbij! ~
Zomerse quiche met krab & koriander
Ingrediënten voor 4 personen: 4 plakken bladerdeeg (diepvries, ontdooid)
100 ml room - 2 eieren - 2 lente-uien
½ rode chilipeper (zonder zaadjes en fijngesneden)
1 blikje krabvlees - 3 takjes verse koriander - ½ limoenschil (geraspt)
Peper – zout – extra koriander, limoen en wat chilisaus (voor het garnituur)
Bereidingswijze : Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed individuele bakvormpjes met deeg. Prik met een vork gaatjes in de deegbodempjes.
Klop in een kom de eieren los met de room. Voeg de lente-ui, het chilipepertje, het krabvlees, de koriander en de limoenrasp toe en meng goed. Kruiden naar smaak met peper en zout. Giet de vulling in de vormpjes.
Bak de quiches 20 à 25 minuten in de oven, tot ze licht gekleurd zijn en de vulling gestold is. Garneer met wat extra koriander en serveer met limoenpartjes en eventueel wat chilisaus.
~ genieten maar in combinatie met onze zomers Pinot Blanc ~
Risotto met tomaat, wijn en chorizo
Ingredienten voor 4 personen : 2 el olijfolie • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt • 80 g chorizo, fijngesneden • klein bosje bladpeterselie, blaadjes eraf gerist, steeltjes fijngehakt • 750 ml–1 literkippen- of groentebouillon • 1 blikje tomaatblokjes à 400 g • 300 g risottorijst
• 200 ml rode wijn • 50 g parmezaan, geraspt, plus wat extra
Bereidingswijze : Verhit de olie in een grote koekenpan en voeg de sjalotsnippers, knoflook, chorizo en gehakte steeltjes peterselie toe. Bak 5 minuten op middelhoog tot hoog vuur, tot de sjalot zacht is en de chorizo krokant wordt. Verhit intussen de bouillon met de blokjes tomaat in een andere pan. Voeg de rijst toe aan het sjalotmengsel, roer goed.
Bak ongeveer 2 minuten op hoog vuur, tot de rijst begint te breken en aan de puntjes iets doorzichtig wordt. Schenk dan de wijn er bij, roer goed, laat bijna alle wijn verdampen. Voeg de hete bouillon en het tomatenmengsel toe, soeplepel voor soeplepel; roer na elke schep. Voeg de volgende toe als de vorige vrijwel is geabsorbeerd. Je hoeft misschien niet alles toe te voegen, of misschien moet er juist wat water bij. De rijst moet zacht zijn met wat bite in het midden.
Als de rijst gaar is, voeg je één laatste lepel bouillon toe, samen met de parmezaan, wat zout en peper. Roer goed, neem de pan van het vuur, leg het deksel erop. Laat 5 minuten rusten, roer, proef, voeg eventueel zout en/of peper toe. Bestrooi met de extra parmezaan en gehakte blaadjes peterselie.
~ Uiteraard met een heerlijk koel glas Amalia Rosado ! ~