maart 2014 - wijnabonnement
Overzicht~ WIJNABONNEMENT ~ VOORJAAR 2014 ~
Inhoud:
Les Freres Couillaud – Chardonnay Cuvée Prestige ~ 2 fles
Bodegas Martinez Alesanco – Rioja blanco ’en barrica’ ~ 2 fles
Chão de Urze - Vinho Ribatejo Tinto ~ 2 fles
Frankrijk – (West) Loire
Les Freres Couillaud – Chardonnay Cuvée Prestige
Les Frères Couillaud is een familiebedrijf, dat in alle opzichten staat voor mooie kwaliteit! Perfectionisme, organische wijnbouw (Terra Vitis) en passie zijn uitgangspunten voor de broers Couillaud. De druivenstokken staan hoofdzakelijk op steen-rijke bodem (leisteen en granietbodems). Het klimaat is gematigd, de directe nabijheid van de Atlantische Oceaan in dit westelijk Loire gebied geeft de wijnen hun extreem frisse en iets “ziltige” karakter. Deze Chardonnay is in nationale en internationale proeverijen en vakbladen telkens weer bekroond met hoge noteringen.
Druivenras: Chardonnay.
15% van de wijn rijpt 1 jaar in vaten van nieuw frans eiken.
Proef en ruik mooi licht groengele kleur, aroma’s van fris citrus fruit, appels, hazelnoot, brioche. In de smaak rond, fris en zacht met veel mineraliteit en iets butterscotch.
Lekker bij gegrilde visgerechten, vissoep, gerookte vis, curry en gevogelte.
Zilveren Medaille - Concours Chardonnay du Monde
Spanje – Rioja
Bodegas Pedro Martinez Alesanco – Rioja blanco ’en barrica’
In de buurt van San Millán de la Cogolla in het hart van Rioja Alta liggen de wijngaarden van de Martínez Alesanco familie. De familie bezit diverse wijngaarden met een uitzonderlijke bodem. Terroirs met veel ijzer in de bodem zorgen voor een goede zuurgraad en fraicheur in de wijn. Op zo’n 700 meter boven zeeniveau bevindt zich de ‘top wijngaard’ met arme grond van klei en kalk. Een ideaal klimaat met veel zonne-uren en voldoende koeling door wind en hoogte zorgt voor perfecte rijping van de druiven. Er zijn hier zelfs nog een aantal wijngaarden die dateren van voor de phylloxera plaag, een plaag die bijna alle wijngaarden in heel Europa in de late negentiende eeuw verwoest heeft.
Druivenras: 100% viura / macabeu
De wijn rijpt in nieuwe eikenhouten (frans en amerikaans) en daarna nog 2 maanden ‘sur lie’.
Proef & ruik intense, volle aroma’s van mango, ananas, perzik, bloemen en rijp citrusfruit. In de smaak vol en toch elegant met wat toast en boter.
Lekker bij gerechten met gegrilde groenten, vis met saus, kalfsvlees.
Portugal – Ribatejo
Chão de Urze
Deze Chão de Urze wordt, en dat mag op zijn minst bijzonder worden genoemd, gemaakt door gevangenen van de Estabelecimento Prisional de Alcoentre, een gevangenis die in 1994 is begonnen met wijnproductie op de eigen wijngaard van bijna 27 hectare. De meer dan 400 gedetineerden werken daar in groepen van 50-60 man onder het toeziend oog van bewapende ‘guardia prisional’, stevige no-nonsense cipiers. Daarmee verdienen zij een geringe vergoeding en hun inzet weegt mee in de beslissing over vervroegde vrijlating. Jaarlijks wordt zo’n 170.000 liter wijn, voornamelijk rode (er is ook witte, doch schaars verkrijgbaar), na de oogst in metalen silo’s opgeslagen. Na verloop van tijd wordt de wijn overgezet op grote houten vaten (waarvan de grootste zo’n 16.000 liter van inhoud is). Daarin wordt verder gerijpt. Chão de Urze is een pure natuurwijn: er komen geen chemicaliën en zelfs geen machines aan te pas. Deze granaatrode Portugese wijn heet Chão de Urze. Dat betekent zoiets als: “heidegrond”.
Druivenrassen: Cabernet Sauvignon, Touriga Nacional en Tinto Roriz. De twee laatste zijn vooral bekend uit de veel noordelijker Douro-vallei. De Tinto Roriz is daar de plaatselijke naam voor de tempranillo, een blauwe druivensoort die behoort tot de meest nobele druivenrassen om wijn van te maken.
De Touriga Nacional is een blauwe druif die voornamelijk wordt verbouwd in Portugal en geldt als belangrijkste ingrediënt voor de betere kwaliteiten rode port. Daarnaast vormt de druif verplicht een aandeel in rode wijn uit de Dao-streek.
Proef en ruik: een zwoele beleving van warmte en intense, lang gerijpte vruchten. De smaak is soepel en wat betreft zijn ingrediënten (alcohol, zuren en de tannine van goedgerijpte druiven) in balans, en versterkt door een geur van bosbramen. Vanwege de stevige structuur is een langdurige opslag 4-6 jaar goed mogelijk.
Lekker bij pittige vleesgerechten, gegrild vlees, klein wild, stoofschotels en maaltijdsalades.
RECEPTEN:
Salade van groene asperges met sliptong van de grill
Ingrediënten voor 4 personen:
250 gram veldsla - 8 partjes gedroogde tomaat - 2 kleine inktvisjes
2 gefileerde sliptongen - 12 groene asperges - 12 zwarte olijven
Voor de vinaigrette:
1 eidooier - 2 theelepels Dyon-mosterd - 2 eetlepels witte wijnazijn
1 eetlepel visfond - ½ dl olijfolie - zout en peper
Bereidingstijd: ca 30 min.
Bereidingswijze: was de salade en laat hem goed uitlekken. Schil van de groene asperges alleen het achterste gedeelte en kook deze bijna gaar. Spoel ze daarna met koud water af en halveer ze. Ontpit de olijven en snijd ze in stukjes. Snijd de tomaatpartjes in reepjes. Snijd de inktvisjes in ringen of reepjes en blancheer ze kort in de visfond. Laat het snel afkoelen. Meng de salade met de asperges, tomaat, inktvis en de olijven, en breng het op smaak met zout en peper en de vinaigrette.
Sliptongetjes: grill de sliptongfilets snel terwijl u ze steeds omkeert en bestrooi ze met wat peper en iets grof zeezout.
Heerlijk in combinatie met de Chardonnay Cuvée Prestige!
de allerlekkerste courgette pannenkoekjes
500 g. courgette, schoongemaakt en fijngeraspt
1 theel. zout - 4 lente-uitjes, fijngesneden - 100 g. bloem
4 eieren - 1 eetl. verse dille, fijngehakt - 2 eetl. verse munt, gehakt
100 gram feta, verkruimeld - peper en zout - olijfolie - 100 ml. dikke Turkse yoghurt
1/2 teentje verse (!) knoflook, geraspt - muntblaadjes ter garnering
Bereiding:
Meng de geraspte courgette in een kom met het zout. Schep in een vergiet en laat 30 minuten staan. Druk dan beetje bij beetje het water uit de groentepulp. Meng de lente-uitjes, bloem, eieren, dille en munt erdoorheen. Roer tot een grof beslag ontstaat.
Roer de verkruimelde kaas erdoor en breng op smaak met peper en zout. Laat minimaal 30 minuten in de koelkast rusten. Verhit een koekenpan met dikke bodem en giet er een paar millimeter olijfolie in. Schep steeds 1/2 soeplepel beslag uit de kom. Bak op halfhoog vuur pannenkoekjes van ongeveer 15 cm in doorsnee en iets dikker dan een gewone pannenkoek. Ze hebben ongeveer 3 minuten aan elke kant nodig. Ga zo door tot het beslag op is.
Meng de yoghurt met de knoflookrasp. Die moet echt absoluut vers zijn, anders verpest het de smaak. Heeft u geen mooi verse knoflook, neem dan bieslook of knoflookstengels. Breng de yoghurt op smaak met peper en zout. Serveer de pannenkoekjes met een lepel yoghurt en garneer met een muntblaadje.
Lekker koel glas Rioja Blanco en barrica erbij en genieten maar….
Eenvoudige, ultra lekkere, pittige Portugese varkenshaas-chorizo spiesjes
Ingrediënten: 300 gram mooie varkenshaas - 18 plakjes (echte) chorizo
3 gram Chilipoeder - 60 ml 0lijfolie - 60 gram fijngehakte verse salie
grof zeezout - vers gemalen peper - 20 gram gehakte verse munt
Bereiding: maak het varkenshaasje vrij van overtollig vet en huidvlies. Het varkenshaasje in ongeveer 3 cm dikke dobbelsteentjes snijden.
Meng de olie, chilipoeder en salie in een kom en breng het op smaak met peper en zout. De stukjes varkensvlees en de plakjes chorizo afwisselend op een spiesje rijgen en met de chili-olie insmeren. De spiesjes ca 5 minuten aan beide kanten grillen en ook gedurende het grillen met chili-olie bestrijken.
Voor serveren met gehakte munt bestrooien en op prikkers serveren. Lekker met een frisse komkommer/tomaten salade.
Erbij drinken we natuurlijk een heerlijk glas Portugese ‘boevenwijn’