Spanje : Bodegas Pedro Martinez Alesanco – Rioja Crianza
OverzichtRioja - Bodegas Pedro Martinez Alesanco – Rioja Crianza
Druivenrassen: 80% Tempranillo, 20% Garnacha. De letterlijke betekenis van crianza is ‘opvoeding’ en dan hebben we het over de rijping in eikenhouten vaten, veelal tussen 6 en 12 maanden en daarna tot 12-18 maanden op fles. Deze crianza rijpte maar liefst 14 maanden in franse en amerikaanse eikenhouten vaten.
Proef & ruik intense, volle aroma`s van rijp rood fruit (kersen, rode – zwarte bessen). In de smaak een volle structuur, toch ook fris door uitgebalanceerde zuren, heerlijk kersenfruit, zoethout, kruiden, toast en een klein ‘tikje’ vanille en chocolade. Zacht in de afdronk.
Lekker bij gegrild rood vlees, harde kazen en pasta’s met veel groente.
In de buurt van San Millán de la Cogolla in het hart van Rioja Alta liggen de wijngaarden van de Martínez Alesanco familie. De familie bezit diverse wijngaarden met een uitzonderlijke bodem. Terroirs met veel ijzer in de bodem zorgen voor een goede zuurgraad en fraicheur in de wijn. Op zo’n 700 meter boven zeeniveau bevindt zich de ‘top wijngaard’ met arme grond van klei en kalk. Een ideaal klimaat met veel zonne-uren en voldoende koeling door wind en hoogte zorgt voor perfecte rijping van de druiven. Er zijn hier zelfs nog een aantal wijngaarden die dateren van voor de phylloxera plaag, een plaag die bijna alle wijngaarden in heel Europa in de late negentiende eeuw verwoest heeft.
Spaanse lamsspiesjes met gegrilde paprika`s
Ingrediënten - voor 4 personen:
800 g lamsvlees, 1 rode ui, 1 knoflook, 8 blaadjes laurier, 1 pakje (snelkook)couscous,
2 rode paprika`s, 2 groene paprika`s, 2 gele paprika`s, olijfolie,
groentekruiden, vleeskruiden
Bereidingswijze:
Snijd het lamsvlees en de ui in blokjes van 2 centimeter. Steek afwisselend een blokje vlees, een stukje ui en een blaadje laurier op een spies. Kook de couscous zoals vermeld op de verpakking.
Snijd ondertussen de paprika`s middendoor en verwijder de zaadjes. Wrijf de paprika`s in met vleesmarinade, kruid met groentekruiden en gril ze op de barbecue.
Wrijf de lamsspiesjes in met wat knoflook en olijfolie, kruid lichtjes en bak ze 6 minuten op een hete BBQ. Serveer de lamsspiesjes en de paprika bij de couscous.
Lekker glas Rioja Crianza erbij, enjoy!