september 2013 - wijnabonnement

Artikel 65 van 87
Overzicht

Inhoud wijnabonnement september 2013:
2 fles Bianco di Custoza DOC I Classici
2 fles Bardolino DOC 
2 fles Flor de Nelas

Italië – Veneto
Cantina di Custoza– Bianco di Custoza D.O.C. ‘Linea Classici’
Onderdeel van de Veneto, vooral bekend door het wereldberoemde Venetië, is de wijnstreek met de hoogste productie van Italië. Hieronder vinden we veel makkelijk drinkbare (witte) wijnen, maar ook diverse mooie, stevige rode wijnen. Deze cantina die in 1968 werd opgericht bestaat uit een aantal aangesloten druiventelers die samen een slordige 1000 hectare wijngaarden bezitten en bewerken. De kwaliteit van de wijnen is met name te danken aan de ligging van deze wijngaarden; bijna allen aan de zuidhellingen van het glooiende gebied rond het Gardameer. De bodem bestaat uit kalk, klei en zand. De `Linea Classici`, oftewel de klassieke lijn, wordt gekenmerkt door wijnen van hogere kwaliteit van de betere percelen.
Deze wijnen zijn - zoals Cantina di Custoza het ook heeft bedoeld - gastronomische wijnen die vragen om mooie, klassieke gerechten.
Druivenrassen: garganega, chardonnay, riesling Italico,
friulano en trebbiano di Toscana.
Proef & ruik een wijn die fris van start gaat, met daarnaast rijp tropisch- en
steenfruit, perzik, appel, bloesem. Rond , zacht, veel smaak en een lange afdronk. Typerend klein bittertje in de afdronk maakt dit een prima begeleider van de maaltijd..
Lekker bij salades met vis of gevogelte, zeevruchten, pizza met vis,
en gegrilde groenten, zachte geitenkaas. Daarnaast ook heerlijk als aperitief.

Italië – Veneto
Cantina di Custoza– Bardolino D.O.C. ‘Linea Classici’
Bardolino wordt vaak gezien als het kleine broertje van de ‘serieuzere’ Valpolicella, Ripasso en Amarone wijnen. En dat is behalve jammer ook vaak onterecht. Er zijn inderdaad tijden geweest dat je dit groots insloeg en aan het hete Gardameer als limonade wegklokte, geen vakantiewijn die mee naar huis ging. Maar tijden veranderen en met de juiste aandacht is dit puur genieten. Dit is niet dik, stevig en robuust, maar verfijnd, fruitig en jong sappig rood. Graag gekoeld drinken bij warm weer, en dan niet ‘licht gekoeld’, maar als je durft net als witte wijn zo uit de ijskast. Als het wat minder warm dreigt te worden dan kan je altijd nog voor lichtgekoeld gaan, dan komt de wijn wat zachter over….
Druivenrassen: corvina, molinara, rondinella
Proef & ruik veel sappig fruit, fruit, fruit en nog meer fruit zoals frambozen, kersen en aardbeien, heel helder en zuiver.
Lekker bij lauwwarme salades, zelfgemaakte pizza’s en bij mooie pastagerechten. Heerlijk als aperitief en bij een feestje en een geweldige doordrinkwijn bij de BBQ en gourmet. Zeer veelzijdig dus!

Portugal – Dao
LusoVini – Flor de Nelas Tinto Seleção
In het Dão-gebied heeft de natuur een perfecte omgeving gecreëerd voor wijnproductie. Met een ideaal klimaat, beschutting tegen de koude zeewinden en omgeven door de bergketens Caramulo, Buçaco, Nave en Estrela zijn de omstandigheden ideaal voor het verbouwen van kwaliteitswijnen. Noch de zomerregens vanaf de Atlantische Oceaan, noch de sterke landwinden vanuit Spanje kunnen deze regio bereiken. Uit deze streek komen authentieke wijnen, gemaakt van Portugese druivenrassen met een heel eigen karakter.
Lusovini vertegenwoordigt diverse wijnhuizen uit verschillende Portugese regio’s. Een serieuze speler derhalve. Uit de gemeente Nelas, gelegen in het hart van de Dao regio komt deze Flor de Nelas. De DÃO regio kent een continentaal-mediterraan klimaat, de bodem bestaat uit Graniet, rotsgesteente. De eigenzinnige en moderne wijnmaakster is Sónia Martins, die in meerdere regio`s in Portugal prachtige wijnen heeft gemaakt, zoals bijvoorbeeld Beiras, Alentejo, Douro en dus ook in de Dao.
Druivenrassen: touriga nacional, tinta roriz, jaen en alfrocheiro.
De wijn rijpte kort op eikenhouten vaten, en nog eens 3 maanden op fles.
Proef & ruik mooi kruidig, zwoel en boers. Een glas volop geurend naar rode bessen, rijpe pruimen en cacao. Na wat extra beluchten wordt deze wijn ook nog zijdezacht en soepel. Er valt veel aan te ontdekken….(ont)spanning verzekerd.
Lekker bij rood vlees, lamsgerechten, licht pittige gerechten uit Noord Afrika uit de tajine of met couscous en bij gerijpte kazen. Probeer eens met de Serra da Estrela, een lepelbare schapenkaas uit Portugal.


RECEPTEN:

Spaghetti met sardientjes, kappertjes en zongedroogde tomaten

Ingrediënten voor 4 personen:
3 eetlepels olijfolie - 100 g broodkruim van oud brood -
2 teentjes knoflook, geperst - 1 eetlepel geraspte citroenschil -
500 g gefileerde sardientjes - 300 g spaghetti -
100 g zongedroogde tomaten, fijngehakt - 2 eetlepels kappertjes
2 eetlepels fijngehakte peterselie - 2 eetlepels citroensap
2 eetlepels extra vergine olijfolie

Bereiding:
Verhit 2 eetlepels olie in een grote koekenpan. Voeg het broodkruim, de knoflook en de citroenrasp toe en bak alles onder voortdurend omscheppen 5 minuten op middelhoog vuur tot het broodkruim knapperig en goudbruin is. Haal het broodkruim uit de pan en houd het apart. Verhit de rest van de olie en bak hierin de sardientjes op middelhoog vuur, tot ze aan weerskanten goudbruin zijn. Kook de spaghetti al dente in ruim kokend water met wat zout volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de spaghetti uitlekken in een vergiet en doe het weer terug in de pan. Voeg het broodkruim, de zongedroogde tomaten, kappertjes en peterselie toe en roer alles goed door. Leg de sardientjes erbovenop en besprenkel het geheel met citroensap en olijfolie. Breng het op smaak met zout en peper. Serveer meteen en drink er een koel glas Bianco di Custoza bij.

Lauwwarme salade met pittige biefstuk en mango

Ingredienten voor 4 personen: Gemengde jonge bladsla 100 gram -
Gemengde jonge bladsla – goede kwaliteit biefstuk 300 gram -
Japanse sojasaus 1 theelepel - Japanse sojasaus - knoflook 1 teentje -
limoen 1 stuk - mango 1 stuk - rijstcrackers 6 stuks -
rucola 50 gram - sesamolie 1 eetlepel - verse rode peper 1 stuk -
versgemalen peper 1 snufje - versgemalen peper - witlof 1 struik -
zonnebloemolie 4 eetlepels –

Bereidingswijze:
Verwijder de zaadjes uit de rode peper en hak hem heel fijn. Pers de knoflook en rasp de schil van de limoen en pers hem uit. Snijd de witlof in stukken van 2 cm en verkruimel de rijstcrackers. Meng in een diep bord de rode peper met de knoflook, limoenrasp, zwarte peper, 1 eetlepel limoensap en 2 eetlepels zonnebloemolie. Wentel de biefstukken door deze marinade en laat ze in 30 minuten op kamertemperatuur komen. Schil de mango met een dunschiller. Snijd de mango in lange dunne plakken van de pit en snijd de plakken in lange repen. Verhit een grillpan (zonder olie!) op hoog vuur. Leg de biefstukken erin en rooster ze in 4-6 minuten mooi bruin. Keer de biefstukken als ze na 2-3 minuten van zelf van de ribbels loslaten, dan hebben ze prachtig bruine strepen. Verpak de biefstukken in aluminiumfolie en laat ze nog 5 minuten nagaren. Klop in een kom een dressing van de rest van het limoensap met de rest van de zonnebloemolie, de sesamolie, sojasaus en peper naar smaak. Meng de witlof, bladsla en rucola er luchtig door. Schep ook de helft van de mangorepen erdoor. Leg de salade mooi op borden. Snijd de biefstukken dwars op de draad in dunne plakken en drapeer ze met de rest van de mangorepen op de salade. Druppel er wat dressing uit de kom over en de strooi de rijstcrackers erover.
Glaasje (gekoelde) Bardolino erbij en genieten maar.

Migas a Alentejana
Ingrediënten voor 4 personen: 500 gr. varkenshaas in niet al te grote stukken gesneden - 3 teentjes knoflook - 3 vleestomaten - 2 rode paprika′s - 1 theel. paprikapoeder – zout en gemalen peper – ca. 1 kg aardappelpuree – 1 chouriqo (kleine soort chorizoworst) - 1 eetl. verse koriander fijngehakt - olijfolie om te bakken -
Bereidingswijze: Snijd het vlees (een dag tevoren) in niet al te grote stukken. Maak de marinade door de knoflook boven een steelpannetje te persen, voeg de zo klein mogelijk gesneden tomaat (of de tomatenpuree), de paprika, het paprikapoeder, het zout en de gemalen peper toe. Het beste is cayennepeper, maar zwarte peper is ook goed. Maak op het kleinste vuurtje een dikke saus. Laat die afkoelen en smeer het vlees er rondom grondig mee in. Laat dit een nacht op in de koelkast rusten.
Snijd de chouriqo in plakken en braad ze in de olijfolie kort aan. Neem de worst eruit en bak in dezelfde olie het vlees aan alle kanten bruin. Zet het vuur wat lager, doe de rest van de marinadesaus erbij en laat in een kwartiertje gaar worden. Haal het vlees uit de pan, meng de puree met de vleessaus en doe alles over op een voorverwarmde schaal.
Leg het vlees over de migas (puree en vleessaus) en decoreer met l eetlepel verse koriander.
En…surpise…grote glazen uitzoeken, voor maximaal 1/3 vullen met Flor de Nelas en… bom apetite!

 

 

© 2009 - 2024 Il diVino Wijnwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.