juni 2013 - wijnabonnement

Artikel 66 van 87
Overzicht

Inhoud wijnabonnement juni 2013:
2 fles Vinhos Norte - Viñho Verde
2 fles Mezzogiorno - Fiano di Puglia
2 fles Bodegas Pedro Martinez Alesanco - Rioja Crianza

Bonus: 1 LimonChili ( ‘the perfect combination between lemon & red pepper’)

Portugal – Minho
Vinhos Norte – Vinho Verde Branco
Het is allemaal begonnen in 1971, met Manuel da Costa Carvalho Lima, the grondlegger van Vinhos Norte. Vanuit Varzea Cova is Vinhos Norte opgeklommen tot één van de meest toonaangevende Vinho Verde producenten in Portugal. Nu, met de derde generatie, is er een deel focus gelegd op uiteindelijke export naar de rest van de wereld. De main goal van Vinhos Norte is om de consument te laten genieten van eerlijk gemaakte, jonge- en extreem aromatische wijnen
Druivenrassen: Loureiro, Trajadura en Arinto
Proef & ruik een sprankelende, elegante, sappige en licht verteerbare dorstlesser....Portugese aperitiefwijn nr. 1! Prachtige balans tussen zonnig tropisch fruit, florale tone en frisse zuren. Pas op, zeer hoge doordrinkfactor !
Lekker bij schaal- en schelpdieren, verfijnde visgerechten….
… of als hip en zomers aperitief.

Italie – Puglia
Mezzogiorno – Fiano IGT
De Mezzogiorno is behalve de naam van deze moderne coöperatie vooral bekend als het gebied ten zuiden van de virtuele scheidingslijn die tussen Noord- en Zuid-Italië loopt. Grofweg loopt deze lijn tussen Rome in het westen en Ancona in het oosten. De wijngaarden lopen in het noorden van Puglia geleidelijk af richting de zee, omgeven door olijfbomen, oude molens en historische boerderijen. Door afkoeling vanuit de zee zijn wat zilte invloeden in veel wijnen terug zijn te vinden en blijven ze verrassend fris voor wijn uit een zo zuidelijk gelegen wijngebied.
Druivenras: Fiano, oorspronkelijk afkomstig uit Campania.
Proef en ruik heerlijke combinatie van fris citrus en rijp tropisch fruit zoals passievruchten. Naast wat rabarber, peer, honing en licht rokerige accenten.
In de afdronk iets licht ziltigs (zout).
Lekker bij antipasti, visgerechten, schaal- en schelpdierengevogelte – en zelfs ook bij witvleesgerechten.

Spanje – Rioja
Bodegas Pedro Martinez Alesanco – Rioja Crianza
In de buurt van San Millán de la Cogolla in het hart van Rioja Alta liggen de wijngaarden van de Martínez Alesanco familie. De familie bezit diverse wijngaarden met een uitzonderlijke bodem. Terroirs met veel ijzer in de bodem zorgen voor een goede zuurgraad en fraicheur in de wijn. Op zo’n 700 meter boven zeeniveau bevindt zich de ‘top wijngaard’ met arme grond van klei en kalk. Een ideaal klimaat met veel zonne-uren en voldoende koeling door wind en hoogte zorgt voor perfecte rijping van de druiven. Er zijn hier zelfs nog een aantal wijngaarden die dateren van voor de phylloxera plaag, een plaag die bijna alle wijngaarden in heel Europa in de late negentiende eeuw verwoest heeft.
Druivenrassen: 80% Tempranillo, 20% Garnacha.
De letterlijke betekenis van crianza is ‘opvoeding’ en dan hebben we het over de rijping in eikenhouten vaten, veelal tussen 6 en 12 maanden en daarna tot 12-18 maanden op fles. Deze crianza rijpte maar liefst 14 maanden in franse en amerikaanse eikenhouten vaten.
Proef & ruik intense, volle aroma`s van rijp rood fruit
(kersen, rode – zwarte bessen). In de smaak een volle structuur, toch ook fris door uitgebalanceerde zuren, heerlijk kersenfruit, zoethout, kruiden, toast en een klein ‘tikje’ vanille en chocolade. Zacht in de afdronk.
Lekker bij gegrild rood vlees, harde kazen en pasta’s met veel groente.

• Bacchus de Oro 2012 (Gouden medaille Unión Española de catadores)
• Tempranillo de Plata 2011 (New York )
• IWCF 2012 (International Wine Competition France 2012)
• Bronzen medaille - Decanter World Wine Awards Londres 2012

3 RECEPTEN…3 x makkelijk…3 x BBQ…3 x lekkerrrrr!!

Gegrilde gemengde groenten met rozemarijn
Ingrediënten - voor 4 personen:
3 eetlepels olijfolie, zout, 1 aubergine, 2 courgettes, takjes rozemarijn, 1 knoflookteentje, 2 tomaten, 1 gele paprika

Bereidingswijze:
Snij de aubergine in 3 mm dikke schijven, en de courgettes in dwarse schijven, ook zo`n 3 mm dik. Hak de rozemarijnblaadjes fijn en snij de knoflook in plakjes.
Halveer de tomaten en snijd de paprika in 2 cm dikke reepjes. Giet de olijfolie over de groenten en schudt alles flink door elkaar.
Laat de houtskool (of gebruik een grilpan) flink rood gloeien en gril de groenten beetje bij beetje, aan beide zijden. Schep ze regelmatig om zodat ze niet verbranden.
Schik de groenten op een schotel en kruid het geheel met zout,
rozemarijn en plakjes knoflook.
Laat de smaken ongeveer een half uur intrekken.
Tip: Dien dit gerecht op met ciabatta of focaccia en heerlijk koel glas Fiano….

Pakketje van dorade, citroen en basilicum
Ingrediënten - voor 4 personen:
600 g dorade filet, 1 dl witte wijn, 4 eetlepels olijfolie, 4 koffielepels gehakte basilicum, 1 citroen in schijfjes gesneden, 2 grote rijpe tomaten, 100 g fijngesneden ui

Bereidingswijze:
Voeg de basilicum bij de witte wijn. Smeer stukken aluminium papier in met de olijfolie. Leg de stukken vis op de stukken aluminiumfolie. Kruid ze met peper en zout.
Ontvel en ontpit de tomaten en snij ze in blokjes. Giet de wijn over de vis, voeg de tomaten, fijngesneden ui en een citroenschijfje toe.
Plooi de folie zorgvuldig toe tot een klein pakketje en gaar kort op een hete grill of bbq (7 tot 12 minuten, afhankelijk van de dikte van de vis).
Voeg na opdienen naar smaak citroen en basilicum toe....

Spaanse lamsspiesjes met gegrilde paprika`s
Ingrediënten - voor 4 personen:
800 g lamsvlees, 1 rode ui, 1 knoflook, 8 blaadjes laurier, 1 pakje (snelkook)couscous,
2 rode paprika`s, 2 groene paprika`s, 2 gele paprika`s, olijfolie,
groentekruiden, vleeskruiden

Bereidingswijze:
Snijd het lamsvlees en de ui in blokjes van 2 centimeter. Steek afwisselend een blokje vlees, een stukje ui en een blaadje laurier op een spies. Kook de couscous zoals vermeld op de verpakking.
Snijd ondertussen de paprika`s middendoor en verwijder de zaadjes. Wrijf de paprika`s in met vleesmarinade, kruid met groentekruiden en gril ze op de barbecue.
Wrijf de lamsspiesjes in met wat knoflook en olijfolie, kruid lichtjes en bak ze 6 minuten op een hete BBQ. Serveer de lamsspiesjes en de paprika bij de couscous.

Lekker glas Rioja Crianza erbij, enjoy!

© 2009 - 2024 Il diVino Wijnwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.