september 2012 - wijnabonnement
OverzichtWit 2 fles : Bodegas Enguera – Casa Lluch Verdil Blanco
Rood 2 fles : Encosta de Guadiana – Vilares Tinto
Rood 2 fles : Les Vins Krossa – Domaine les Yeuses Syrah `Les Epices`
Spanje - Alicante
Bodegas Enguera ‘Casa Lluch’ - Verdil Blanco (bio)
De wijngaarden liggen in een woeste, ruige omgeving in het zuidwesten van de provincie vlakbij de plaats Enguera. De Perez-Jardo familie werkt op Bodegas Enguera al jaren, zoals dat zo mooi heet ‘met respect voor het milieu’.
Alleen de beste druiven worden met de hand geplukt en dat gebeurt in de nacht als het fruit koel van temperatuur is.
Druivenras : vooral Verdil (= unieke, lokale druivensoort ) aangevuld met een heel klein beetje Sauvignon Blanc, Chardonnay en Viognier….
Proef & ruik: een warme citroen-gouden kleur, de wijn is licht rokerig, heerlijk sappig en verfrissend met veel citroen en lime naast een kruidig ‘boeket’ (heel veel geuren…).
Lekker bij koude voorgerechten, groenteschotels, gebakken vis,.
Categorie: medium wit
Portugal – Alentejo
Encosta de Guadiana – Vilares Tinto
Uitstekende producent uit Portugal`s beste wijngebied, Alentejo, in het zuid oosten. De familie Branco bezit hier al meer dan een eeuw de wijngaarden, maar feitelijke heeft José Branco in 2002 een nieuw bedrijf gestart, volkomen modern en met de nieuwste technologieën. Momenteel worden zo`n 1,5 miljoen flessen jaarlijks op de markt gebracht, in 2 lijnen. Men werkt er met de locale druivenrassen, aangevuld met wat rassen uit noord Portugal en Frankrijk. Inmiddels stromen de medailles binnen, en rijst de ster van deze ambitieuze en serieuze producent.
Druivenrassen:
60% Aragonez (=Tempranillo), 30% Trincadeira en 10% Castelao.
De wijn rijpt onder gecontroleerde temperaturen in roestvrijstalen vaten om optimale fruitigheid te verkrijgen.
Proef & ruik intense aroma`s van donkerrood fruit (kersen, aardbeien, pruimen en
bessen), heerlijk zacht in de afdronk. De wijn is perfect in balans!
Lekker bij gegrild vlees, elegant rood vlees, pittig gekruide stoofschotels of rijpere smaakvolle kazen. Kan ook bij krachtige visschotels...
Categorie: medium rood
Languedoc, Frankrijk - Vin de Pays d’OC,
Domaine Les Yeuses, Les Vins Krossa - Les Yeuses Syrah Cuvée Les Épices
Les Vins Krossa werd in 1995 door Alexander Krossa opgericht. Hij was daarvoor 5 jaar lang ‘éleveur en vins’ (letterlijk: wijn opvoeder) en exportdirecteur in het familiedomein van 70 ha. Het nieuwe bedrijf ‘Les Vins Krossa’ exporteert een selectie van de allerbeste wijnen uit de Languedoc-Roussillon. Domaine Les Yeuses, van de broeders Jean-Paul en Michel Dardé, is een rijzende ster in de Languedoc-Roussillon. De 70 ha wijngaarden liggen op heuvels van kalk en klei in de buurt van Thau, aan de Mediterrane kust.
Druivenras: Syrah (vieilles vignes tussen 15 en 25 jaar oud). Voor deze cuvée worden de beste percelen uitgezocht. De volrijpe trossen worden volledig ontsteeld. Traditionele gisting bij gecontroleerde temperatuur. Lange inweking na de gisting, minstens 3-4 weken. De jonge wijn wordt na de gisting,6-9 maanden opgevoed in eikenhouten vaten.
Proef en ruik: zeer expressieve neus, viooltjes, pepertje en drop, volop zwarte bessen in de neus en op de tong. Elegante wijn, sappig en rijp fruitig, fluwelig van structuur met goed geïntegreerd hout, verrukkelijke en kruidige finale.
Serveren: 14-16°C. Bewaren: binnen 2-5 jaar na de oogst drinken.
Lekker als begeleider van allerlei gebakken, gegrilde of gebraden vleesgerechten, klassiek of trendy exotisch (struisvogel, kangoeroe, bison…), gevogelte, klein wild, spiesjes, en zelfs köfte, kebabs, tandoori chicken, yakitori, teppan’yaki, Marokkaanse couscous, vlees/gevogelte tajines met pruimen of olijven, etc.…
Categorie: medium rood
RECEPTEN:
Tabouleh (of Taboulé) is een salade uit de Libanese keuken. Het wordt als voorgerecht of bijgerecht gegeten en bestaat uit bulgur, gesneden tomaten, peterselie met uien, bosui of sjalotten. Het geheel wordt overgoten met water, olijfolie en citroensap en vervolgens bestrooid met zout, peper en soms met pepermunt of kaneel (Tabbūle betekent lichtscherp in het Syrisch-Libanees-Arabisch).
Ingredienten voor 4 personen:
250 gram couscous, 3 dl water, 5 eetl olijfolie, 2 eetl citroensap, peper en zout
1 rode ui (fijngesnipperd), 1 teentje knoflook
1 rode spaanse peper (zonder zaadjes, fijngesneden)
2 tomaten (zonder zaadjes, in blokjes)
2 rode paprika, 1 eetl basilicum (fijngehakt), 1 eetl koriander (fijngehakt),
1 eetl peterselie (fijngehakt).
Leg de paprika’s gedurende 15 minuutjes onder de grill. Keer ze regelmatig om. Haal ze uit de grill en bedek ze met een schone theedoek. Laat ze zo 5 minuutjes liggen zodat de damp het vel zacht kan maken. Je kan nu het vel makkelijk van de paprika’s halen. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten en snij de parika’s in blokjes.
Maak een dressing van de olijfolie en het citroensap en breng deze op smaak met peper en zout. Doe de couscous in een kom en giet er het koude water op (koud water zodat de couscous lekker knapperig blijft). Laat 5 minuutjes wellen.
Voeg de ui, knoflook, rode peper, tomaten en paprika bij de couscous en zet goed door elkaar. Roer er de dressing onder en de tuinkruiden.
Fris serveren,uiteraard met een heerlijk koel glas Verdil !
Portugese Gizado
Ingrediënten voor 4 personen
500 gr riblappen, 125gr dobbelsteentjes mager spek, 2 tomaten, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 2 blaadjes laurier, 1/2 winterpeen of wat gewone wortels, 5 aardappels,
300 gram sperziebonen, blokje bouillon (kip of rund), zout, peper,
paprikapoeder en evt wat cayennepeper of sambal
375ml (simpele) rode wijn en 1 a 2 dl water.
De riblappen in grote dobbelstenen snijden. De ui grof snipperen. De tomaat evt ontvellen en in blokjes snijden. De wortel in plakjes of in stukjes snijden. De knoflook fijnhakken of persen.
Een pan goed heet laten worden en dan de olijfolie er in, de ui met de knoflook en de laurierblaadjes in de pan doen en even bakken. Dan de spek erbij en even mee laten bakken. Dan het rundvlees erbij en rondom bruin bakken, vervolgens de tomaat en wortel erbij. Op smaak maken met het blokje bouillon wat zout peper en niet te zuinig met de paprikapoeder, evt wat sambal of cayennepeper voor iets meer pit aan het eten. Dit door elkaar heen roeren en even samen warm laten worden. Dan de rode wijn en water erbij zodat het eten ongeveer een cm onder het vocht ligt. Dan het geheel aan de kook brengen, en dan de geschilde en in stukken gesneden aardappel in de pan doen en de gedopte en gehalveerde sperziebonen.
Dan het geheel nog ca. 1,5 uur zachtjes laten stoven.
Serveertips: Peterselie erover strooien, wit brood in groffe stukken erbij serveren en lekker met een heerlijke salade. Lekker glas Vilares Tinto erbij en eet smakelijk !!