juni 2012 - wijnabonnement
OverzichtWit 2 fles : Eric Louis – Sauvignon Blanc VdP de Loire
Mousserend 2 fles : Dominio de la Vega – Cava Rosada Brut
Rood 2 fles : Renzo Masi – Poggerissi Rosso di Toscana
Frankrijk - Loire
Eric Louis - Thauvenay en Sancerrois ‘Sauvignon Blanc 2011’
De dorpen Sancerre en Pouilly Fumé vindt men aan weerszijden van de Loire en zijn al sinds mensenheugenis vermaard om hun mooie en unieke witte wijnen van de Sauvignon Blanc druif. Soms zit er wat vuursteen in de bodem, wat iets rokerigs kan meegeven aan een Pouilly Fumé. Sancerre heeft over het algemeen wat meer mineraliteit en bewaarpotentieel. Als je er doorheen rijdt is het rondom Sancerre beduidend heuvelachtiger met het mooie dorp Sancerre wat overal hoog bovenuit torent. Pouilly-sur-Loire is wat vlakker en de wijngaarden liggen wat meer verspreid. De laatste tijd bereikt ook rode Sancerre, gemaakt van Pinot Noir, een zeer hoog niveau. Sinds 1860 (door grootmoeder Pauline) maakt de familie Louis in het hart van het Sancerre gebied, en later ook in Pouilly-sur-Loire en Menetou Salon, zeer pure en zuivere wijnen met oog voor het terroir.
Druivenras : Sauvignon Blanc. Dit is de `basis`wijn van de familie Louis, maar wel direct van uitmuntende kwaliteit! De druiven komen uit de omgeving rondom de plaatsjes Sancerre, Pouilly sur Loire en Menetou Salon. De druiven worden direct na de oogst geperst en in temperatuur gecontroleerde rvs tanks bewaard. Met als doel knisperend frisse Loire Sauvignon Blanc te maken...
Proef en ruik een strakke, frisse neus met frisse citroen, limoen, passievrucht en grapefruit en ook vers gemaaid gras en wat kruisbes in geur en smaak.
Lekker bij pikante gamba`s, zomerse salades, frisse geitenkazen en als aperitief. Met recht een `kleine` Sancerre deze wijn...
Categorie: licht & fris wit
Recept…..’zomerse risotto’
De zomer komt eraan wat ons doet verlangen naar rijpe tomaten en kruidige rucola. Risotto, vaak gevreesd door beginnende koks, geliefd door de vele Italië lovers. Als je risotto eenmaal in de vingers hebt, staat het binnen no-time op tafel. Deze variant met verse tomaat, rucola en rauwe ham is heerlijk bij zomers weer en een fris glas sauvignon blanc....
Ingredienten voor 4 zomerse gasten:
400 gr risotto, 1 prei, 2 tenen knoflook, 1 liter runderbouillon, 1 glas goede witte wijn,
2 rijpe tomaten, in blokjes gesneden, 125 gr rucola,
100 gr prosciutto di parma (variatietip => gerookte zalm), 50 gr geraspte parmasan,
scheutje citroensap, olijfolie
Bereiding: Maak de prei goed schoon, snij hem klein, net als de knoflook (nee, niet in de knoflook pers). Zet de bouillon op zodat hij kookt en zet een grote pan met een flinke scheut olijfolie extra vergine op het vuur. Fruit de prei en knoflook. Doe de risotto erbij en “bak” de risotto kort voordat je ongeveer 1,5 dl bouillon door de risotto roert. Nu komt het erop aan, blijf in de pan roeren. Zodra het vocht opgenomen/verdampt is, doe je er weer een opscheplepel bouillon bij. Blijven roeren.
Snij ondertussen de tomaat klein, de ham en de rucola in 1cm brede reepjes.
Blijf steeds bouillon door de risotto roeren en laat het weer opnemen. Na 20 minuten vanaf het begin van het koken ga je proeven hoe de rijst het doet. Hij mag een lekkere bite hebben. Als je het gevoel hebt dat hij bijna klaar is, doe je het glas wijn erdoor, ipv bouillon. Maal er ook wat peper boven en knijp er een beetje citroensap bij, dat maakt het lekker fris.
Zodra de wijn is opgenomen is de risotto klaar! Haal de pan van het vuur en doe er de parmaham, parmakaas, rucola en tomaat door. Schep een bolletje op een voorverwarmd bord, niet te veel, risotto is een machtig gerecht. Snel aan tafel, risotto moet goed warm gegeten worden.
Buon appetito!
Spanje - Alicante
Dominio de la Vega - Cava Rosado Brut
Dominio de la Vega produceert wijnen en cava`s in een bodega die dateert uit de 19e eeuw. Na restauratie van het gebouw en de wijnkelders startten vier vrienden eind 2000 met de uitwerking van hun plannen. Hierbij volgen ze strikt hun eigen filosofie. Belangrijk voor hen is dat alles gebeurt volgens een traditionele en eerlijke werkwijze. De productie wordt bewust beperkt gehouden en commerciele motieven worden zo weinig mogelijk in contact gebracht met de ontwikkeling van de wijnen.
Deze werkwijze loont want er werden al enkele veelbetekenende prijzen uitgeloofd aan Dominio de la Vega. De Cava Brut Reserva Especial werd op het Enoforum van Madrid gelauwerd als beste cava van Spanje! Ook kregen de cava`s van Dominio de la Vega het hoogste aantal Parkerpunten ooit aan een cava uitgedeeld: 93 punten voor de Arte Mayor en 90 punten voor alle andere cava`s.
Druivenras : Garnacha (= Grenache )
Proef & ruik: Een zeer feestelijke wijn met een aanhoudende zachte, fijne mousse, bruist van het rode fruit. De wijn is zacht, droog en prettig drinkbaar.
Lekker bij koude voorgerechten. Ook leuk bij desserts of als cocktail.
Categorie: mousserend
Italië – Chianti
Renzo Masi - Poggerissi Rosso di Toscana. Renzo Masi is een klein handelshuis in Rufina, Chianti. Het werd in de dertiger jaren opgezet door Renzo Masi, de grootvader van Paolo Masi, de huidige eigenaar en wijnmaker. Paolo maakt wijnen in een moderne, fruitgedreven stijl, zonder de klassieke Toscaanse waarden los te laten.
De druivenrassen die hij gebruikt zijn traditioneel: overwegend Sangiovese voor rood (aangevuld met een beetje Colorino en Canaiolo) en Trebbiano Toscano voor wit (met Chardonnay en Malvasia). Hij werkt met druiven die voor het grootste gedeelte afkomstig zijn uit Rufina en van wijnboeren die hij heel goed kent. Sinds enkele jaren zijn de wijnen van Renzo Masi regelmatig terug te vinden op de pagina’s van het toonaangevende wijnblad Wine Spectator.
Druivenrassen: Sangiovese (95%), Canaiolo (5%)
Proef & ruik een heerlijke typerend frisse en fruitige wijn, barstensvol kersen en lekker kruidig van smaak. Soepel, rond en met een flinke dosis karakter.
Lekker bij maaltijdsalades, gegrilde vleesgerechten en rijpe kazen.
Categorie: medium rood