juni 2010 - wijnabonnement
OverzichtInhoud september 2010:
2 fles Weingut Frey - Auxerrois (wit)
2 fles Francois Ray - Saint Pourcain Rose (rose)
2 fles Lutzville Vineyards - Ruby Cabernet (rood)
Duitsland – Baden
Weingut Otto und Martin Frey – Glottertaler Eichberg Auxerrois 2009
Langzaam, heel langzaam, winnen Duitse kwaliteitswijnen in Nederland terrein. De Rieslings voorop, uiteraard, maar voorzichtig aan ook andere wijnen van druivenrassen als Silvaner, Weisser Burgunder, Grauer Burgunder en Auxerroisvoor wit en voor rood Spatburgunder (Pinot Noir) en Dornfelder.In een oorkonde uit 1393 wordt de familie Frey al uit Denzlingen in Baden al genoemd. Generaties hebben hun bestaan in de wijnbouw gehad, tot op de dag van vandaag. Anno 2008 zijn het vader Otto en zoon Martin die samen het bedrijf leiden. Voor de witte wijnen worden de hele druiven geperst, waarna de most op natuurlijke wijze wordt geklaard door middel van afkoeling. Het resultaat is een frisse, heldere wijn die door het fruit gedomineerd worden.
Druivenras: Auxerrois, een druivenras wat vooral staat aangeplant in de Elzas, Luxemburg en de westelijke wijngebieden van Duitsland.
Proef & ruik lichte, frisse appeltjes, peer, citrus en wat perzik. Heerlijk kruidig en een genot om zo te drinken of te combineren met fraaie gerechten.
Lekker bij asperges, gebakken vis (tong), wilde zalm.
Frankrijk – Saint Pourcain
Francois Ray - Saint Pourcain Rose AOC
Saint Pourcain ligt in de Auvergne net boven Vichy en heeft wijngaarden die tot de oudste van Frankrijk behoren, de wijnen uit deze streek stonden meer dan eens op de koninklijke tafels van Lodewijk XIV. Francois is de 3e generatie van de familie Ray en het wijngoed bevat 15 hectaren wijngaarden metbodemsoorten die variëren van klei en kalksteen tot graniet. Witte wijnen worden gemaakt van de lokale druivensoort Tressalier, vaak samen met Chardonnay en Sauvignon Blanc. Rode en roséwijnen worden er ook gemaakt, met name van de Gamay en ook wat Pinot Noir…Dit levert karaktervolle wijnen op met veel roodfruit, die op een geheel eigen wijze het ‘terroir’ weergeven. Francois Ray werkt met respect voor de natuur en is voor zijn wijnen door de Guide Hachette al eens onderscheiden met een ‘Coup de Coeur’…
Druivenras: 100% Gamay van klei- en kalkstenen bodem.
Proef & ruik een heerlijke zomerse wijn, prachtig licht gekleurd, veel finesse met een dosis versgeplukt roodfruit. Subtiele kruiden maken het zomerse feestje compleet.
Lekker bij zomerse salades, diverse visgerechten of als aperitief.
Zuid-Afrika – Lutzville Valley
Lutville Vineyards – Ruby Cabernet
Zuid-Afrika wordt steevast tot de zogenaamde `Nieuwe Wereld` gerekend, maar toch staan er al zo`n driehonderdvijftig jaar wijnstokken aangeplant. Warme zomers, milde winters en veel zonuren....ideale omstandigheden voor de wijnbouw. Noordelijk gelegen, op zo`n 300 kilometer van Kaapstad, wijkt de Lutzville Valley (appellation Olifantsrivier) af van alle andere wijnbouwgebieden in de Kaap. De vallei wordt gedomineerd door de Olifantsrivier, die in het noorden in de Atlantische Oceaan stroomt. Diezelfde Oceaan voert ook weer koele lucht aan, door de invloed van de Benguela Golfstroom. Zo ontstaat een `cool climate` omgeving, die de wijnen uit dit gebied frisser en minder zondoorstoofd maakt dan andere Kaapse wijnen.
Druivenras: Ruby Cabernet (een geslaagde kruising tussen de Cabernet Sauvignon en Cinsaut)
Proef & ruik heerlijk rijp en warm fruit (pruimen, zwarte bessen), en wat mokka. In de smaak weer dat rijpe, sappige fruit naast wat kruidigheid.
Lekker bij lamsvlees, gegrild vlees, pittige gerechten en rijpe kazen.